De lijst van kandidaten in de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen van 2024 groeit gestaag, tot grote vreugde van voormalig president Trump en zijn team, met echo’s van 2016 toen Trump een gebroken veld gebruikte om de nominatie van de partij te winnen.

Trump heeft zelf elke nieuwe kandidaat in de race verwelkomd en zijn team is van mening dat het groter dan verwachte deelnemersveld elke poging om zich te scharen achter een alternatief voor de voormalige president zal verzwakken.

Maar er zijn redenen om sceptisch te zijn dat 2024 wordt opgezet als een herhaling van 2016.

“Ik denk dat veel mensen hun handen wringen om te zeggen ‘dit is 2016’, en het is fundamenteel anders”, zegt Doug Heye, een voormalig woordvoerder van het Republikeinse Nationale Comité.

Trump deed mee aan de race van 2016 als een politieke buitenstaander en een relatief onbekende hoeveelheid in een competitieve voorverkiezing gevuld met senatoren, gouverneurs en stamgasten in de GOP-politiek. Door het grote veld kon Trump primaire staten winnen zonder een meerderheid van de kiezers te winnen. Hij won bijvoorbeeld de voorverkiezingen in South Carolina in 2016 met ongeveer 33 procent van de stemmen.

Tegen de tijd dat het veld was verkleind tot slechts een paar kandidaten, was Trumps pad naar de nominatie al vrij duidelijk.

Maar Trump komt de voorverkiezingen van 2024 binnen als de duidelijke favoriet op basis van de overgrote meerderheid van nationale peilingen en enkele staatspeilingen. Uit een peiling van Fox News van 19 tot 22 mei bleek dat Trump de steun heeft van 53 procent van de primaire kiezers, terwijl de gouverneur van Florida, Ron DeSantis (R), op de tweede plaats staat met 20 procent.

Hoewel Trump in 2016 door het GOP-establishment werd afgewezen, heeft hij in de cyclus van 2024 al de steun gekregen van tientallen Republikeinse wetgevers en een groot deel van de partij blijft terughoudend om hem rechtstreeks te bekritiseren of af te wijken van zijn beleidsstandpunten.

Het resultaat is dat degenen die Trump willen vervangen als vaandeldrager van de partij, de race van 2024 ingaan zonder de illusie te hebben dat ze de voorsprong van de voormalige president in de peilingen moeten overwinnen.

“Ik denk dat als er één ding is dat we weten, het is dat we weten wie de koploper is, en hij heeft veel bagage”, zei Heye.

Toch werden Trump en zijn team aangemoedigd door het gestaag groeiende kandidatenveld, waardoor het voor een tegenstander moeilijker zal worden om de voormalige president in te halen zodra de stemming begint.

Nikki Haley, Asa Hutchinson en Vivek Ramaswamy zijn al enkele weken in de race. Senator Tim Scott (RC) en DeSantis sloten zich deze week aan. Voormalig vice-president Mike Pence, Chris Christie en New Hampshire Gouverneur Chris Sununu (R) overwegen openlijk om binnenkort aan de race deel te nemen, en Glenn Youngkin (R) uit Virginia heeft naar verluidt de deur opengelaten om zich later dit jaar bij de strijd aan te sluiten.

Er zijn ook minder bekende kandidaten, zoals de conservatieve radiopresentator Larry Elder, die al in de race zit, en de gouverneur van North Dakota, Doug Burgrum (R), die een bod voor 2024 overweegt.

“Er is een reden waarom Trump via Twitter Tim Scott verwelkomde bij de race”, zei voormalig House Speaker Newt Gingrich (R-Ga.). “Vanuit het perspectief van Trump, hoe meer hoe beter.”

Een groot veld in de voorverkiezingen in Iowa en de voorverkiezingen in New Hampshire zou een zegen zijn voor Trump, wiens zeer loyale achterban hem een ​​solide vloeraandeel geeft dat hem zou kunnen helpen met een meerderheid te winnen.

“En dan is het probleem dat als je het niet vroegtijdig stopt, het moeilijker zal zijn om het te stoppen”, zei een GOP-agent die niet bij een van beide campagnes was aangesloten.

Maar de strategen merkten op dat de eerste ontmoeting nog zo’n acht maanden duurt en dat er nog veel kan veranderen in de race.

Trump wordt geconfronteerd met een aantal voortdurende juridische strijd die zijn positie in de race zou kunnen bedreigen, en de eerste primaire debatten zijn gepland voor augustus en zouden de hiërarchie kunnen opschudden.

Uiteindelijk, zo zeiden strategen, is hoe groot het veld nu is, minder belangrijk dan wie er op het stembiljet staat als het tijd is voor kiezers om een ​​kandidaat te kiezen. En kandidaten die serieus de pagina van Trump willen omslaan, weten dat ze zich moeten scharen achter een alternatief.

“Ik denk dat het gezond is voor de partij en de campagnes om een ​​zeer competitieve voorverkiezingen te hebben”, zei Alex Conant, die werkte aan de presidentiële campagne van 2016 van senator Marco Rubio (R-Fla.). “Maar als je Trump wilt verslaan, moet het veld sneller groeien dan in 2016. Ik denk niet dat het uitmaakt hoeveel kandidaten zich kandidaat stellen, ik denk dat het uitmaakt wanneer kandidaten afhaken.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *