Washington
CNN

Het Witte Huis en de Republikeinen van het Huis hebben een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond en het beperken van de uitgaven, vertelden meerdere bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen aan CNN.

Beide partijen zullen de tekst van de overeenkomst van de ene op de andere dag herzien om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming is met de interim-overeenkomst.

Dit is een brekend verhaal en zal worden bijgewerkt.

De onderhandelaars van het Witte Huis en de GOP van het Huis haasten zich om een ​​deal te sluiten om de staatsschuldlimiet te verhogen, waarbij de tijd gevaarlijk kort begint te worden en het risico van het eerste faillissement van de VS groter wordt.

Er waren de afgelopen dagen tekenen dat de besprekingen vooruitgang boekten en de onderhandelaars hoopten zaterdag een akkoord bekend te maken, aldus een persoon die bekend is met de zaak.

House Speaker Kevin McCarthy en president Joe Biden spraken zaterdagavond telefonisch, en House GOP-leiders waren van plan om alle leden later op de avond te informeren over de stand van de onderhandelingen, volgens meerdere bronnen die bekend zijn met de situatie.

Een bron die bekend is met de onderhandelingen vertelde zaterdag aan CNN dat een bepaling om nieuwe arbeidsvoorwaarden op te leggen aan bepaalde sociale vangnetprogramma’s het laatste knelpunt blijft.

Republikeinen hebben de kwestie hard aangepakt en zeggen dat begunstigden van programma’s zoals voedselbonnen zonder personen ten laste gedwongen moeten worden om de nieuwe regels te volgen. Democraten verwierpen het idee echter als een aanval op arme mensen.

Het is onduidelijk hoe de onderhandelaars tot een deal kunnen komen, maar een bron vertelde CNN dat het probleem moet worden opgelost voordat er een deal kan worden bereikt.

McCarthy arriveerde zaterdagochtend bij het Amerikaanse Capitool nadat zijn belangrijkste Republikeinse onderhandelaars, afgevaardigden Garret Graves uit Louisiana en Patrick McHenry uit North Carolina, tot diep in de nacht hadden gewerkt om de laatste details van de deal uit te werken vanuit het kantoor van de president.

“Ik voel me nu dichter bij een akkoord dan lang geleden omdat ik vooruitgang zie. Maar luister, dit is zeker niet gemakkelijk. Maar dat neemt ons er niet van weg’, zei McCarthy tegen verslaggevers.

De Californische Republikein zei dat hij dinsdag al wil stemmen over de wetgeving inzake schuldlimieten, wat zou betekenen dat de onderhandelaars de deal zouden moeten aankondigen en de wetgevende tekst uiterlijk zaterdag naar de wetgevers zouden moeten sturen.

Gevraagd door CNN of hij er zeker van was dat hij de hele House GOP-caucus achter zich zou kunnen krijgen na de deal, zei McCarthy: “Denk je ooit dat je elk lid zover krijgt om ervoor te stemmen? Ik kreeg niet alle leden zover om op de eerste te stemmen. Ik kreeg niet alle leden zover om me voor president te stemmen.

Maar McCarthy voerde aan dat hij een meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden voor zich zou kunnen winnen en zei tegen CNN: “Ik denk niet dat ik daar een probleem mee zal hebben.”

Ambtenaren van het Witte Huis waren zaterdagmiddag over het algemeen optimistisch over de stand van de onderhandelingen. Een ambtenaar vertelde CNN dat de onderhandelingen gaande waren en herhaalde de verklaring van Biden op vrijdag dat ze dicht bij een deal waren.

Hoewel niets definitief is, hebben de onderhandelaars enige vooruitgang geboekt op het gebied van arbeidsvoorwaarden voor bepaalde sociale vangnetprogramma’s, vertelden twee bronnen die bekend zijn met de zaak eerder zaterdag aan CNN.

Bezuinigen op binnenlandse programma’s was een ander probleem waar de onderhandelaars vrijdagavond laat aan werkten, maar het was onduidelijk of het geschil volledig was opgelost.

Energie die hervormingen mogelijk maakt, gericht op het verkorten van de tijd die nodig is om nieuwe projecten goed te keuren, blijft een hoge prioriteit voor Graves. De kwestie plaatst milieuactivisten tegenover de olie- en gasindustrie en heeft de Democraten in het Congres verdeeld.

McHenry zei eerder zaterdag dat hij en Graves waren teruggekeerd naar het kantoor van McCarthy, waar ze virtueel een ontmoeting hebben met het Witte Huis. De onderhandelingen zijn vrijdag in de vroege uurtjes van zaterdagochtend afgebroken.

McHenry zei dat de onderhandelaars een “zeer beperkte reeks problemen hebben om op te lossen” voordat ze een deal bereiken, die volgens hem nog “uren of dagen verwijderd” is.

Mensen die bij het proces betrokken waren, zeiden eerder dat ze er vertrouwen in hadden dat de problemen op tijd konden worden opgelost.

Het is onduidelijk wanneer de definitieve tekst van de wet zal worden gepubliceerd, en het proces om het raamwerk om te zetten in daadwerkelijke wetgeving kan moeizaam zijn. Bij elke stap kunnen gemakkelijk nieuwe problemen ontstaan, en elke stap kan tijdrovend zijn, aangezien de klok op is vóór de deadline van de schuldlimiet begin volgende maand.

De twee partijen probeerden echter de wetstekst te verstevigen terwijl ze samen gingen om het proces te versnellen.

“Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben een wetsvoorstel dat we hebben aangenomen in het Huis van Afgevaardigden om het schuldenplafond te verhogen. We hebben dus een wettekst die breed en alomvattend is. En dat is een handig uitgangspunt als je je in zo’n raam bevindt’, zei McHenry zaterdag.

Het verkopen van het bedrijf aan leden zal geen sinecure zijn, met sterke tegenstand van zowel links als rechts. Dat betekent dat er een intensieve zweepoperatie nodig is – en ondersteuning van beide kanten van het gangpad – om de rekening over de finish te krijgen.

De druk op de onderhandelaars is groot naarmate de VS steeds dichter bij de mogelijkheid van faillissement en de dreiging van een economische ramp komt.

Tijdens een groot evenement op vrijdag dat wetgevers meer tijd zal geven om een ​​deal te bereiken en goed te keuren, zei minister van Financiën Janet Yellen dat het Congres het schuldenplafond tegen 5 juni moet aanpakken, anders zal de regering niet genoeg geld hebben om alle overheidsverplichtingen volledig te betalen. en op tijd. Eerder schatte Yellen dat de vroegst mogelijke wanbetalingsdatum 1 juni zou zijn.

McHenry zei dat de nieuwe datum voor Yellen “duidelijk maakt dat onze deadline erg krap is.”

“Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden vroegen om opheldering. Onder anderen Chip Roy en Matt Gaetz en Byron Donalds en Dan Bishop vroegen om opheldering over de wiskunde van secretaris Yellen. Ze heeft haar wiskunde bijgewerkt. Dat was natuurlijk een goed verzoek. En ik denk dat dit de mogelijkheid voor ons verduidelijkt om daadwerkelijk tot een akkoord te komen”, zei hij zaterdag.

De voorspellingen van de schuldlimiet zijn echter niet duidelijk. In plaats van een specifieke deadline, is het meer een schatting, waardoor het moeilijker wordt om precies te weten hoeveel tijd het Congres heeft om te handelen om een ​​mogelijke financiële ramp af te wenden.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *