Gesprekken tussen president Biden en voorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) over het verhogen van de schuldlimiet hebben de senaat op een laag pitje gezet, wat de bezorgdheid onder conservatieven in de hogere kamer aanwakkerde dat de deal een grote teleurstelling zal zijn.

Senator Mike Lee (R-Utah) dreigt elk procedureel instrument dat hij tot zijn beschikking heeft te gebruiken om de wetgeving te vertragen, maar het wetsvoorstel zal eerst door het Huis gaan, waardoor de Republikeinen in de Senaat weinig kans hebben om het te veranderen zodra het hen bereikt.

Senaatsmedewerkers zeggen dat conservatieven die het wetsvoorstel willen vernietigen, de behandeling ervan in de Senaat zes of zeven dagen kunnen uitstellen, maar waarschuwen dat Lee onder grote druk zal komen te staan ​​om samen te werken met een land dat op 5 juni mogelijk bankroet dreigt te gaan. -datum” deadline voor wanneer de regering geen geld meer heeft, vastgesteld door minister van Financiën Janet Yellen op vrijdag.

“De echte vraag voor deze jongens is: ‘Wie wil de enige senator zijn of in een groep senatoren die ons dwingt te falen vanwege de senaatsprocedure?'”, zei een democratische assistent.

Yellen heeft de congresleiders eerder verteld dat de federale regering al op 1 juni failliet zou kunnen gaan, en de latere deadline vermindert de dreiging van Lee enigszins, aangezien Biden en McCarthy nu wat meer tijd hebben om te werken.

Maar Lee of andere ontevreden conservatieven in de Senaat zouden het debat nog tot na de deadline kunnen slepen als het Huis van Afgevaardigden er woensdag niet in slaagt een akkoord over een schuldlimiet goed te keuren.

Huiswetgevers verlieten Washington voor het lange weekend van Memorial Day, maar kregen te horen dat ze klaar moesten zijn om terug te keren naar het Capitool voor een stemming met een opzegtermijn van 24 uur.

Tot nu toe hebben geen andere Senaatsrepublikeinen zich bij Lee aangesloten door te dreigen het proces te vertragen.

“Het zal echt afhangen van wat de deal is”, zei een Republikeinse assistent van de Senaat. “We hebben niet genoeg om te weten waarop we reageren.”

Conservatieven maken zich zorgen dat de deal niet zal leiden tot aanzienlijke bezuinigingen en dat de vereisten voor verschillende federale uitkeringsprogramma’s niet zullen worden aangescherpt.

“Als het in wezen een bevriezing van de uitgaven is en minimale werkvereisten en een budgettruc waarmee ze geld kunnen verplaatsen, dan zullen conservatieven in de Senaat zeggen: ‘Wat maakt het uit?'”, zei een GOP-assistent.

McCarthy bekritiseerde vrijdag enkele media omdat ze berichtten over de op handen zijnde deal die de concessies die hij van Biden ontving niet volledig weerspiegelde.

“Leden weten niet wat erin zit. Jullie rapporteren allemaal dingen die eigenlijk niet waar zijn, dus mensen maken zich zorgen”, zei hij tegen een groep verslaggevers in het Capitool.

Afgevaardigde Bob Good (R-Va.) zei donderdag dat hij “bezorgd was over geruchten” dat de McCarthy-Biden-deal het schuldenplafond aanzienlijk zou verhogen in ruil voor gematigde bezuinigingen.

“Als dat waar zou zijn, zou het de Republikeinse meerderheid absoluut doen instorten voor deze verhoging van het schuldenplafond”, waarschuwde hij.

Republikeinse wetgevers meldden dat ze een ontwerpplan hadden gezien om de schuldlimiet met $ 4 biljoen te verhogen, wat de regering-Biden genoeg ruimte zou geven om te lenen zonder terug te keren naar het Congres tot na de verkiezingen van 2024.

Het zou een dramatisch grotere verhoging zijn dan de verhoging van $ 1,5 biljoen die is opgenomen in de Cut, Save, Grow Act, die in april door het Huis is aangenomen, maar geen kans maakt in de door de Democraten gecontroleerde Senaat.

McCarthy staat echter op het punt verschillende grote concessies te winnen, waaronder het elimineren van $ 10 miljard van de $ 80 miljard aan nieuwe IRS-financiering die vorig jaar door het Congres is goedgekeurd in de Inflation Reduction Act.

Republikeinse onderhandelaars hebben er ook alle vertrouwen in grotere financieringsverhogingen voor defensie- en veteranenprogramma’s veilig te stellen in vergelijking met niet-defensie binnenlandse programma’s die zouden worden bezuinigd. Maar niet-defensieprogramma’s kunnen worden aangevuld door middelen te verschuiven om de veronderstelde bezuinigingen te dekken, waarvan conservatieven klagen dat het “begrotingsgimmicks” zijn.

Democratische en Republikeinse medewerkers zeggen dat het Huis als eerste zou stemmen over de schuldlimietovereenkomst. Elke rekening die McCarthy op de vloer brengt, zou moeten worden aangenomen met de steun van een meerderheid van de House GOP-conferentie, zeggen ze.

Als het wordt aangenomen met een meerderheid van de Democratische stemmen en weinig Republikeinse steun, zou het als een grote overwinning voor Biden worden beschouwd.

Bovendien zou het aannemen van een wetsvoorstel met de steun van minder dan de helft van de House GOP-conferentie in strijd zijn met de onofficiële Hastert-regel, die zegt dat de president alleen een wetsvoorstel mag indienen als hij de steun heeft van een meerderheid van de meerderheidspartij.

Assistenten in beide partijen voorspellen dat Biden en McCarthy in staat zullen zijn om meerderheden te verzamelen in zowel de Democratische als de Republikeinse Huisconferenties om voor de deal te stemmen, terwijl liberalen en conservatieven aan de rand van het politieke spectrum tegen zullen stemmen.

Dat betekent dat elke schuldbeperkingswet die de Senaat bereikt, uit het Huis zal komen met sterke tweeledige steun en veel politiek momentum, hoewel Lee en zijn bondgenoten het zouden kunnen vertragen door te weigeren af ​​te zien van de lange procedurele vereisten van het Huis.

Maar als het wetsvoorstel voldoende steun heeft om aangenomen te worden – en het uitstellen van de definitieve goedkeuring zou kunnen leiden tot een kredietcrisis of technisch faillissement van het land – zouden Lee en anderen onder enorme druk staan ​​om de tijdlijnen te versnellen.

James Wallner, een expert op het gebied van regels in de senaat en voormalig GOP-assistent van de senaat die ooit voor Lee werkte, merkte op dat meerderheidsleider Chuck Schumer (DN.Y.) de behandeling van het wetsvoorstel zou kunnen versnellen door senatoren aan te sporen om 1 uur ‘s nachts te stemmen. tijd tussen het moment waarop hij de motie indient om het debat te beëindigen en het moment waarop over de motie wordt gestemd.

“Er zijn hier twee opties. Een daarvan is om te proberen al het mogelijke te doen en te proberen de rekening te ondermijnen en te verslaan, eruit te halen. Dat is één ding. Het is iets anders om een ​​wijzigingsstrategie te hebben en te proberen het wetsvoorstel te wijzigen’, zei hij, erop wijzend dat het waarschijnlijke succes van elke strategie afhangt van ‘hoeveel conservatieven in het Huis van Afgevaardigden het wetsvoorstel steunen’.

Maar Lee zou de hand moeten reiken naar liberale democraten in de senaat om voldoende steun te krijgen om te voorkomen dat de wet op de schuldlimiet zonder amendementen door de senaat wordt aangenomen. Dit scenario wordt als zeer onwaarschijnlijk beschouwd, aangezien de deadline om wanbetaling te voorkomen 5 juni is.

Het wijzigen van de details van de deal in de Senaat en terugsturen naar het Huis kan voor aanzienlijke vertraging zorgen.

“Als een groot deel van de Freedom Caucus de deal steunt, maakt het het de conservatieven in de Senaat erg moeilijk”, zei Wallner, die opmerkte dat de passage door de Senaat dan “het laatste zou zijn dat moet gebeuren”.

“Als het al zo ver is gegaan, gaat dat veel verzachten [Senate] leden die anders misschien tegen waren”, zei hij.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *