CNN

Het Pentagon heeft zijn veiligheidscontroles opgevoerd na een grootschalig lek van geheime documenten, naar verluidt door een lid van de Massachusetts Air National Guard die gevoelige informatie online ontdekte, volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie.

De Force Protection Agency (PFPA) van het Pentagon voert routinematige antecedentenonderzoeken uit bij werknemers die het Pentagon binnenkomen en verlaten voor geheime informatie, maar het aantal en de frequentie van die controles nam toe nadat minister van Defensie Lloyd Austin vorige maand opdracht had gegeven tot een herziening van de procedures voor het omgaan met gevoelig en geheim materiaal .

“De Force Protection Agency van het Pentagon screent routinematig werknemers die het Pentagon binnenkomen en verlaten op verboden items en om ervoor te zorgen dat geheime informatie wordt beschermd en behandeld in overeenstemming met de huidige veiligheidseisen”, zei Pentagon-woordvoerster Sue Gough in een verklaring. “PFPA heeft deze beveiligingscontroles en -maatregelen verhoogd als reactie op de op handen zijnde herziening van informatiebeveiligingsprocedures die op 17 april 2023 door minister van Defensie Austin zijn bevolen.”

In die memo vorige maand schreef Austin: “Daarom is het absoluut noodzakelijk om de geschiktheid en naleving van alle beveiligingsbeleidslijnen en -procedures zorgvuldig te onderzoeken.”

NBC-nieuws eerst gemeld op verbeterde projecties.

Austin gaf ook de plaatsvervangend minister van Defensie voor Inlichtingen en Veiligheid opdracht om samen met de Chief Information Officer en de directeur Administratie en Management een 45-daagse evaluatie uit te voeren van de beveiligingsprogramma’s, het beleid en de procedures van het ministerie van Defensie. Die beoordeling moet de komende dagen worden afgerond.

De herziening volgde op een enorm lek van geheime documenten. Jack Teixeira, een lid van de Massachusetts Air National Guard die toegang had tot zeer gevoelige informatie, werd beschuldigd van het vrijgeven van een schat aan documenten.

Teixeira, een junior bewaker, werd in april gearresteerd nadat hij naar verluidt geheime informatie had gepost op Discord, een social media-platform dat populair is bij gamers. Hij werd op grond van de spionagewet beschuldigd van het ongeoorloofd verwijderen van geheime informatie en defensiemateriaal en het ongeoorloofd doorgeven van nationale defensiegegevens.

Een rechter besloot deze maand dat hij in afwachting van zijn proces achter de tralies blijft. Hij heeft officieel nog geen schuldbekentenis afgelegd.

Teixeira diende als cybersysteemassistent bij de Massachusetts Air National Guard ten tijde van het vermeende lek. Documenten die deze maand werden vrijgegeven, toonden aan dat Teixeira’s superieuren in zijn eenheid op de hoogte waren van drie verschillende gevallen waarin werd vastgesteld dat hij geheime informatie aan het beoordelen was die niets met zijn werk te maken had. Wat er eventueel tegen hem is ondernomen, is niet duidelijk.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *