President Joe Biden spreekt verslaggevers toe terwijl hij op 26 mei het Witte Huis verlaat. Chip Somodevilla/Getty Images

President Joe Biden zei dat een deal over het schuldenplafond “heel dichtbij” was en hij hoopte vanavond te weten of er een deal zou komen, aangezien beide partijen een race tegen de klok voeren om het eerste faillissement te voorkomen.

“De onderhandelingen zijn gaande. Ik hoop dat we vanavond weten of we tot een akkoord kunnen komen”, zei Biden vrijdag tegen verslaggevers voordat hij Washington, DC, voor het weekend naar Camp David verliet.

“Ik hoop dat we vanavond, voordat de klok 12 uur slaat, duidelijker bewijs hebben dat we een akkoord hebben. Maar het is heel dichtbij en ik ben optimistisch”, vervolgde hij.

Gevraagd door Jeremy Diamond van CNN over de democraten die zeiden dat hij niet moest toegeven aan de werkeisen, zei Biden: “Ik buig voor niemand.”

Een hoge ambtenaar van het Witte Huis zei eerder vrijdag dat de regering-Biden dacht dat ze “op schema” lag om de deal op tijd door te geven om de deadline van 5 juni te vermijden. De ambtenaar zei dat het Witte Huis geloofde dat de partijen “in de laatste fase van de onderhandelingen” waren.

Wat Republikeinen zeggen: De belangrijkste GOP-onderhandelaar Rep. Patrick McHenry sloeg vrijdagavond ook een opgewekte toon over de stand van de onderhandelingen over het schuldplafond en zei dat hij het eens was met de inschatting van Biden dat ze dicht bij een deal waren.

“Ik ben het ermee eens”, zei hij tegen verslaggevers. “Iedereen wil op zoek naar witte rook. Ja, zo ver zijn we nog niet. Je moet dus een akkoord hebben over de overeenkomst, wat het gecompliceerde deel is… het laatste deel van de overeenkomst is het moeilijkst, het langste wachten.”

Maar de Republikein uit North Carolina zei over de toon van Biden: “Het is een hoopvol teken voor mij. Ik heb die term zelden gebruikt in de laatste 12 dagen dat ik hierbij betrokken ben geweest. Dus het hoopvolle teken dat de president deze dingen zegt, zegt me dat zijn Witte Huis-team, weet je, misschien in een betere bui is dan wat we de afgelopen dagen hebben gezien.

Hij weigerde te zeggen of hij denkt dat het Witte Huis in de richting van de GOP beweegt wat betreft de werkvereisten, die een belangrijk twistpunt zijn geweest.

De woordvoerder van het Witte Huis, Andrew Bates, had vrijdag scherpe kritiek op de Republikeinse voorstellen om arbeidsvoorwaarden op te nemen in het schuldenplafond en de begrotingsovereenkomst, en zei dat het Witte Huis “zich verzet tegen dit wrede en zinloze compromis”.

Over het weer zei McHenry: ‘Dit zijn dingen die we moeten oplossen. En ik weet niet hoe lang het gaat duren. Ik weet niet of het uren of dagen zijn.”

McHenry gaf aan dat de twee partijen gaandeweg wetgevingsteksten uitwisselen, niet alleen opsommingen, zodat ze niet helemaal opnieuw beginnen bij het schrijven van de eigenlijke wetgeving.

Melanie Zanona, Kristin Wilson en Manu Raju van CNN droegen bij aan de rapportage voor dit bericht.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *