Oekraïense topambtenaren lieten zaterdag doorschemeren dat het land mogelijk dichter bij de lancering van zijn langverwachte tegenoffensief komt.

“Het is tijd om terug te geven wat van ons is”, zei de hoogste militaire officier van Oekraïne, generaal Valerii Zaluzhnyi, in een verklaring. Telegrampost op zaterdag, vergezeld van een video van Oekraïense troepen die zich lijken voor te bereiden op de strijd.

Dat zei ook Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad BBC dat Kiev bekijkt wanneer het zijn tegenoffensief moet lanceren om “op dat moment in de oorlog het beste resultaat te behalen”, en merkt op dat het mogelijk “morgen, overmorgen of over een week” zou kunnen beginnen.

“We staan ​​altijd klaar”, voegde Danilov eraan toe toen hem werd gevraagd of de Oekraïense strijdkrachten klaar waren voor een tegenoffensief. “Omdat we elk moment klaar waren om ons land te verdedigen. En het is geen kwestie van tijd.”

Oekraïne had eerder aangegeven dat het zich voorbereidde op een offensief voordat het op de rem trapte.

“De voorbereidingen worden afgerond”, zei de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov eind april, eraan toevoegend dat Kiev “grotendeels klaar” was voor het offensief.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei echter begin mei dat het leger meer tijd nodig had om zich voor te bereiden, eraan toevoegend dat het “onaanvaardbaar” zou zijn om op dat moment een tegenoffensief te lanceren omdat Oekraïne “veel mensen zou verliezen”.

“We moeten dus afwachten. We hebben wat meer tijd nodig,’ zei Zelensky. ‘Wat de uitrusting betreft, is nog niet alles aangekomen.’

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *