De mislancering van de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, in 2024 heeft vragen doen rijzen over de vraag of hij echt de best uitgeruste Republikein is om het op te nemen tegen voormalig president Trump in de voorverkiezingen.

DeSantis kondigde woensdag zijn presidentiële campagne aan op Twitter Spaces samen met Elon Musk, maar het evenement werd ontsierd door technische storingen en daarna grotendeels bespot door critici.

Republikeinen die graag zien dat iemand anders dan Trump de nominatie van de partij wint, geloven over het algemeen dat DeSantis heeft wat nodig is om te winnen; De campagne van DeSantis zei dat het binnen een uur na de lancering $ 1 miljoen had opgehaald. Toen op donderdag onthulde de campagne dat het binnen 24 uur na de lancering maar liefst $ 8,2 miljoen had opgehaald.

“Dat is een enorm bedrag in de eerste 24 uur en het laat zien dat duizenden grote en kleine donateurs achter de gouverneur staan”, zegt Dan Eberhart, een DeSantis-donor die zei dat hij klaar was voor een loonsverhoging.

Maar de grillige verspreiding van zijn Twitter-campagne, evenals zijn dalende opiniepeilingen in de afgelopen maanden, hebben zijn reputatie aangetast en sommige van zijn rivalen een gemakkelijke gelegenheid gegeven om hem aan te vallen.

Voormalig gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson (R), die een groot deel van het primaire veld in de peilingen achter zich laat, tweette woensdag een link naar de inzamelingsactie en schreef: “Net als mijn politiek werkt deze link.” Ondertussen bracht de perssecretaris van voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley een video uit tijdens de lancering van DeSantis, waarin hij herinnerde aan “onze ongelooflijke campagnelancering”.

Maar de aanvallen op DeSantis door enkele van de andere kandidaten in het veld komen nog voordat hij zijn campagne lanceerde. Op dinsdag bracht de campagne van Haley een memo uit waarin hij DeSantis een “charmeloze” Trump noemde en hem beschuldigde van “onvermogen om rechtstreeks met kiezers om te gaan”.

De toon van de e-mails van het team van Haley aan verslaggevers werd ook merkbaar harder tegenover DeSantis. Op woensdag benadrukte het team van Haley haar volgende campagnestop in New Hampshire met de kop “Er is Twitter…en er is New Hampshire.”

De Republikeinse presidentskandidaat Vivek Ramaswamy viel DeSantis aan in een tweet vóór de aankondiging dat DeSantis’ donor David Sacks zijn gesprek met Musk modereerde.

“Ik vraag me af of [Ron DeSantis] zou het redden van bankdepositohouders in Silicon Valley ondersteunen, ” Ramaswamy twitterde. ‘Van zijn megadonor [David Sacks] is de meest uitgesproken voorstander van die redding geweest en hij modereert Twitter Spaces met Ron vanavond, zou hij moeten vragen. Een legitieme politieke vraag voor een presidentskandidaat.”

DeSantis en zijn bondgenoten verwerpen echter kritiek op het evenement. Toen hem werd gevraagd over het starten van Twitter in een interview met Newsmax op donderdag, zei DeSantis: “Ik ben niet echt een grote social media-man.”

“Ik kijk liever naar je dan dat ik op een app zit, maar dat is belangrijk voor veel mensen”, zei hij.

De gouverneur merkte ook op dat “er meer mensen probeerden in te loggen dan zelfs Twitter had verwacht”, aldus zijn campagne. Op donderdag plaatste de campagne een link naar de koopwaar op Twitter, met de tekst “Twitter-hacking was slechts een warming-up… Help ons de volgende keer Washington te hacken.”

De Twitter-post had vanaf donderdag ongeveer 300.000 gelijktijdige luisteraars en 3,4 miljoen totale luisteraars.

De bondgenoten van DeSantis wezen ook op zijn interview op Fox News, dat gemiddeld 2 miljoen kijkers trok, na zijn gesprek op Twitter.

“Ik vond dat de gouverneur fantastisch werk heeft geleverd door niet alleen te schetsen wie hij is, maar ook zijn visie voor het land”, zei de Republikeinse opiniepeiler Robert Blizzard, die voor de DeSantis-campagne werkt. “Als je bedenkt wie het publiek hier is, zijn het de Republikeinse primaire kiezers in Iowa en New Hampshire.”

En veel aanhangers en critici van DeSantis wezen er snel op dat zijn gesprek met Musk op Twitter waarschijnlijk geen weerklank zou vinden bij de kiezers in de vroege stadia van de wedstrijd.

“Handen wassen en bedplassen door een paar mensen is niet rationeel”, zegt Jason Cabel Roe, een Republikeinse strateeg. “Ik denk niet dat er iemand in de professionele politieke klasse is die niet begrijpt dat een nieuw platform binnen het Twitter-platform met technische problemen op zich niet de schuld is van Ron DeSantis of zijn campagne. Het is de schuld van Twitter.”

Dat weerhield de voormalige president er niet van DeSantis lastig te vallen met het evenement. Trump noemde de lancering van DeSantis een “ramp” in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social en plaatste een geënsceneerde video op Instagram van de raketlancering en snel exploderende met “Ron! 2024” erop.

DeSantis reageerde op de kritiek van Trump en vertelde donderdag aan de New Hampshire Pulse dat Trump “besef dat ik een goede kans maak om hem te verslaan, omdat hij op dit moment niemand anders bekritiseert. Ik ben het maar.”

Maar anderen zeggen dat Trump de lancering van Twitter waarschijnlijk zal blijven gebruiken in een poging de gouverneur van Florida te besmeuren.

“Dit wordt het centrum van de gebeurtenissen”, zei Ford O’Connell, een in Florida gevestigde Republikeinse strateeg. “Als je Team Trump bent, ga je eigenlijk zeggen: ‘Als hij niet klaar is om te vluchten, dan is hij niet klaar om het land te besturen.'”

De laatste aanvallen van Trump en zijn team maken deel uit van een poging om de gouverneur voor primaire kiezers te definiëren voordat DeSantis de kans krijgt om het primaire electoraat van de GOP volledig te bereiken.

“Het was gewoon niet de beste opening voor hen. Ik denk dat hij gaat proberen vooruit te komen’, zei een Republikeinse strateeg. “Ik denk dat het probleem waarmee ze te maken krijgen, is dat ze proberen het verhaal om te draaien – dat gaat niet gebeuren tenzij ze Iowa winnen.”

Een Emerson College-onderzoek vrijgegeven donderdag toonde Trump met een enorme voorsprong van 42 punten op DeSantis onder Iowa Republikeinse Caucus-kiezers.

De bondgenoten van DeSantis hebben de leiding van de voormalige president erkend, maar zeggen dat de race veel hechter is dan Emerson College heeft gemeld.

“Er zijn andere peilingen geweest die hebben aangetoond dat de race veel strakker is”, zei Blizzard. “Ik geloof geen seconde dat dit enige schijn van realiteit is in Iowa.”

“Ik denk dat het al maanden glashelder is dat het een tweemansrace is”, zei hij.

Het streven van DeSantis om Republikeinse primaire kiezers in vroege staten te bereiken, is nog maar net begonnen. Op donderdag kondigde de campagne haar eerste blitz in een vroeg stadium aan, genaamd “Our Great American Comeback Tour”. De tour begint dinsdag in Iowa en omvat stops in New Hampshire en South Carolina.

“Iedereen wil dat de verkiezingen morgen worden gehouden, maar dat gebeurt niet. Het is het primaire proces”, zegt Alex Stroman, een Republikeinse strateeg uit South Carolina. “Ik denk niet dat de aankondigingen van de kandidaten iets anders hebben aangetoond dan dat de race open is en niet zal worden beslist op kabeltelevisie en in de Twitter-echokamer.”

Blizzard herhaalde die bewering en zei dat de gesprekken rond de campagne zullen veranderen na de bijeenkomst in Iowa.

‘Hoeveel, vijf, zes, zeven maanden zijn we verwijderd van de Iowa Caucus?’ zei Blizzard. “Ik denk niet dat iemand hier over een week of twee over zal praten.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *