De VS staan ​​onder kredietbewaking nu de besprekingen over een hoge schuldlimiet centraal staan ​​in Washington.

Kredietbureaus waarschuwen dat de uitstekende kredietwaardigheid van het land zou kunnen worden verlaagd naarmate de VS dichter bij een tekort aan contanten komt en in gebreke blijft met zijn ongeveer $ 31,4 biljoen aan schulden.

Capitol Hill wordt nerveus.

“De meeste Amerikanen waarderen hun individuele kredietwaardigheid en doen er alles aan om deze zo goed mogelijk te houden, tenminste als ze de omstandigheden hebben om dat te doen”, zei Rep. Susan Wild (D-Pa.) Deze week, terwijl ze haar bezorgdheid uitte dat is “onze kredietwaardigheid in het begin verlagen”.

Fitch Ratings, een vooraanstaand kredietbeoordelaar, trok eerder deze week de aandacht toen het waarschuwde dat de kredietwaardigheid van het land dreigde te dalen.

Het bureau – dat samen met S&P Global Ratings (S&P) en Moody’s wordt beschouwd als een van de drie beste ratingbureaus – zei destijds dat het de intacte AAA-rating van het land verder op “rating observation negative” zou zetten. De stap weerspiegelt “verhoogde politieke vooringenomenheid die een resolutie over het verhogen of opschorten van de schuldlimiet tegenhoudt ondanks de snel naderende X-Date”, zei Fitch.

Niet lang na die verklaring waarschuwde kredietbeoordelaar DBRS Morningstar later ook dat de VS het risico liepen op een downgrade, door te zeggen dat de huidige “impasse van het schuldenplafond een potentiële bedreiging vormt voor de AAA-rating van de Verenigde Staten”.

Experts zeggen niet verbaasd te zijn als er de komende dagen meer volgt van andere bureaus.

Wat is het probleem?

Recente waarschuwingen wijzen op een verhoogd risico onder investeerders dat de reputatie van het land als een “kredietwaardige lener in twijfel kan worden getrokken”, zei Rachel Snyderman, senior associate director business and economic policy bij het Bipartisan Policy Center, vrijdag.

Snyderman herinnerde zich dat Standard and Poor’s de VS degradeerde als gevolg van de patstelling over de schuldlimiet in 2011, toen wetgevers ternauwernood een federaal bankroet voorkwamen met een compromis van elf uur.

“De geschiedenis heeft ons geleerd dat het niet nodig is om onze toezeggingen te schenden om significante effecten te hebben”, zei Snyderman.

“Investeerders maken zich steeds meer zorgen dat er nog geen deal is bereikt en dat wetgevers tijdig moeten handelen.”

Wat zou een kredietvermindering betekenen?

iStock

Howard Gleckman van het Urban-Brookings Tax Policy Center vertelde The Hill dat een dergelijke ontwikkeling “een aanzienlijk effect zou hebben op de rentetarieven”, wat investeerders en gewone Amerikanen “potentieel veel geld” zou kosten.

“Laten we het zeggen [a] De volksverzekeringen betalen je 3 procent rente’, legde hij uit. “En wat er nu ineens begint te gebeuren, is dat de ratingbureaus beginnen te zeggen dat de veiligheid van de schatkist misschien niet zo veilig is als u dacht toen u het kocht.”

“Als die schatkistpapieren tegen 5 procent beginnen te verkopen, betekent dit dat de waarde van uw obligatie van 3 procent daalt.”

Maar er zijn andere effecten die Amerikanen daardoor zouden kunnen zien, zei Gleckman, waaronder hypotheken, creditcardrente en autoleningen – die allemaal gekoppeld zijn aan schatkistpapier.

“Al deze dingen zijn direct of indirect gerelateerd aan … rentetarieven op staatsobligaties,” zei hij. “Dus hogere rentetarieven op staatsobligaties betekenen dat de rentetarieven voor vrijwel al het andere zullen stijgen, en dat heeft echt invloed op mensen.”

Hoe reageren beleidsmakers?

sen.  Patty Murray (D-was.)
sen. Patty Murray (D-Wash.) wordt gezien tijdens een hoorzitting van de Senaatssubcommissie voor landbouw, plattelandsontwikkeling, voedsel- en geneesmiddelenadministratie en aanverwante agentschappen om de begroting van de president voor het boekjaar 2024 voor de voedsel- en geneesmiddelenadministratie te bespreken op woensdag 19 april. 2023

De waarschuwingen werden snel opgepikt door de regering-Biden en de Democraten in het Congres.

Kort na de waarschuwing van Fitch zei het ministerie van Financiën dat het “de noodzaak benadrukt van een snelle tweeledige actie door het Congres om de schuldlimiet te verhogen of op te schorten en een gefabriceerde crisis voor onze economie te voorkomen.”

Senator Patty Murray (D-Wash.), hoofd van de Senaatscommissie Kredieten, luidde ook alarm na beide waarschuwingen toen ze mikte op Republikeinen.

“We hebben deze film in 2011 gezien en dit hele spektakel is veroorzaakt door de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zelf”, zei Murray.

Sommige Republikeinen geven ook gehoor aan de waarschuwingen.

Rep. Patrick Henry (RN.C.), voorzitter van de House Financial Services Committee en een belangrijke onderhandelaar in de gesprekken, reageerde op de aankondiging van Fitch eerder deze week en noemde de update “slecht” en vertelde The Hill dat hij bezorgd was over de ontwikkeling .

Tegelijkertijd hebben GOP-wetgevers zich echter sterk verzet tegen democratische oproepen om de schuldlimiet te verhogen zonder in de uitgaven te snijden.

Rep. Glenn Grothman (R-Wisc.) zei ook dat de dreiging van een nieuwe high-profile downgrade zeker “belangrijk” is, maar voegde eraan toe dat hij denkt dat “de leiders in het Congres de gevaren begrijpen”.

“Je weet hoe ongekende schulden zijn, hoge rentetarieven. “Ik denk dat het roekeloos zou zijn om gewoon te zeggen dat we niets gaan doen”, zei hij.

Zullen de wetgevers op tijd een deal sluiten?

Spreker Kevin McCarthy (R-Calif.) spreekt verslaggevers toe als hij aankomt bij het Capitool
Spreker Kevin McCarthy (R-Calif.) spreekt tot verslaggevers als hij op 25 mei aankomt bij het Capitool terwijl de onderhandelingen over het schuldenplafond voortduren. (De heuvel / Greg Nash).

Minister van Financiën Janet Yellen zei vrijdag dat de natie geen geld meer zal hebben om haar rekeningen tegen 5 juni te betalen als wetgevers het schuldplafond niet verhogen. Eerder waarschuwde ze al dat de VS al op 1 juni failliet zou kunnen gaan.

Wetgevers hadden eerder aanstaande donderdag als deadline verwacht, met toenemende spanningen over het uitblijven van een deal en een dreigend faillissement.

Terwijl de onderhandelaars vrijdag in het Capitool zaten, gaven de Republikeinen aan dat beide partijen nog steeds moeite hadden om tot een compromis te komen, aangezien er knelpunten bleven op verschillende belangrijke gebieden, waaronder werkvereisten en uitgavenniveaus.

Gevraagd of hij optimistisch was over de vooruitzichten voor een deal dit weekend, zei Rep. Patrick McHenry (RN.C.), de hoofdonderhandelaar van de GOP en een bondgenoot van House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.), tegen verslaggevers “nog niet. ”

‘Ik hoop het,’ zei hij.

Mychael Schnell droeg bij.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *