CNN

Twee stafleden van Donald Trump verhuisden dozen met papieren naar Mar-a-Lago een dag voordat het ministerie van Justitie de voormalige presidentswoning bezocht om geheime documenten op te halen. Dat meldt de Washington Post Donderdag.

The Post, die mensen citeerde die bekend waren met de zaak, meldde dat onderzoekers de timing – net voordat FBI-agenten en aanklagers het resort in Florida bezochten om documenten op te halen die onder een dagvaarding werden gezocht – als een mogelijk teken van obstructie zien.

Onderzoekers hebben bewijs, schrijft de krant, dat de voormalige president vertrouwelijke documenten op een zichtbare plek in zijn kantoor bewaarde en aan anderen liet zien. Hij zou ook met zijn team een ​​”generale repetitie” hebben gehouden voor het verplaatsen van gevoelige papieren voordat ze in mei 2022 werden gedagvaard, aldus het rapport.

CNN meldde eerder dat na het gerechtelijk bevel van mei 2022 – dat de voormalige president wilde aanvechten – de federale aanklagers in juni een bijeenkomst hielden in Mar-a-Lago, waar ze documenten te zien kregen die in een kelderkamer werden bewaard. Tijdens de bijeenkomst hebben de advocaten van Trump volgens CNN een envelop met 28 geheime documenten omgedraaid.

De bijeenkomst in juni werd later gevolgd door een door de rechtbank geautoriseerde huiszoeking door de FBI in augustus, deels omdat onderzoekers bewijs hadden ontwikkeld dat er mogelijk geheime documenten in de woning waren achtergebleven, vertelde een bron eerder aan CNN.

Een advocaat van een van de medewerkers van Trump vertelde de Post dat zijn cliënt Trump probeerde te helpen Walt Nauta te helpen en niet wist wat de dozen bevatten. “Hij was te zien op Mar-a-Lago-beveiligingsbeelden toen hij Walt Nauta hielp met het verplaatsen van dozen naar een opslagruimte op 2 juni 2022. Mijn cliënt zag meneer Nauta dozen verhuizen en bood aan om te helpen”, vertelde advocaat John Irving aan de Post.

Aanklagers waren op zoek naar antwoorden over waarom Nauta op Mar-a-Lago-bewakingsbeelden werd gezien terwijl hij dozen uit een opslagruimte haalde voor en na de dagvaarding van mei, waarvan hij zei in een interview met onderzoekers dat dit in overeenstemming was met de instructies van Trump.

De laatste onthullingen komen nadat speciaal aanklager Jack Smith, die onderzoek doet naar de manier waarop Trump omgaat met geheime documenten en mogelijke belemmering van de rechtsgang, onlangs nieuw bewijs heeft ontvangen dat de verdediging van Trump in de documentenzaak zou kunnen ondermijnen.

CNN meldde vorige week exclusief dat het Nationaal Archief van plan is om 16 documenten te overhandigen waaruit blijkt dat Trump en zijn adviseurs op de hoogte waren van het juiste derubriceringsproces, wat de hardnekkige beweringen van Trump en zijn bondgenoten zou kunnen ondermijnen dat hij geen specifiek proces hoefde te volgen om derubricering van de documenten.

Trump vertelde CNN eerder deze maand tijdens een Republikeins presidentieel gemeentehuis dat hij de documenten had vrijgegeven door ze simpelweg uit het Witte Huis te verwijderen.

“Ik had alle rechten onder de Presidential Records Act”, zei Trump tegen CNN’s Kaitlan Collins, eraan toevoegend: “Jullie hebben de Presidential Records Act. Ik was daar en ik nam wat ik nam en het is vrijgegeven.”

Volgens de wet wordt het Nationaal Archief echter de wettelijke bewaarder van de presidentiële archieven wanneer de president zijn ambt verlaat.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *