Tweeledige onderhandelaars die racen om een ​​deal over het schuldenplafond te sluiten, kwamen de afgelopen 48 uur dichter bij een akkoord, maar slaagden er niet in een consensus te bereiken terwijl Washington het weekend van Memorial Day ingaat – en het land dichter bij een mogelijk faillissement van 1 juni komt.

Vice-president Biden en spreker Kevin McCarthy (R-Calif.) ze zijn zogenaamd aan het kijken een verhoging van het schuldplafond met twee jaar, vergezeld van bestedingslimieten voor dezelfde duur – een tijdsbestek dat de dreiging van een faillissement verder zou brengen dan de verkiezingen van 2024, een belangrijke eis van de Democraten.

Wally Adeyemo, de adjunct-secretaris van het ministerie van Financiën, zei vrijdagochtend dat de twee partijen “vooruitgang boeken”.

“Ons doel is ervoor te zorgen dat we tot een akkoord komen, want wanbetaling is onaanvaardbaar”, zei hij tegen CNN.

Maar een andere bron die bekend was met de besprekingen verwierp de rapporten en zei dat er nog geen overeenstemming was over de hoogste uitgavenniveaus, noch over een verlenging van de schuldlimiet met één of twee jaar. Er kan geen deal worden gesloten, zei de bron, totdat er een akkoord is over niet-defensievrije uitgaven versus defensie-uitgaven.

Meerdere Republikeinen van het Huis zeiden donderdag dat ze een ontwerp hadden gezien van een plan dat de schuldlimiet met maximaal $ 4 biljoen zou kunnen verhogen, na de verkiezingen van 2024 – veel meer dan de $ 1,5 biljoen voorgesteld in de wet voor de verhoging van het schuldplafond van de GOP, die werd in april aangenomen.

Huisconservatieven zijn bezorgd dat de bepalingen te ver afwijken van de forse bezuinigingen die zijn opgenomen in hun schuldplafondpakket, dat volgend jaar de uitgaven zou verminderen en verhogingen zou beperken tot 1 procent in het komende decennium. Geen enkele Democraat stemde voor het wetsvoorstel.

Donderdag, toen het Huis van Afgevaardigden Washington verliet voor een lange vakantieweek, suggereerden een groot aantal conservatieve wetgevers – de meesten vertegenwoordigers van de extreemrechtse Freedom Caucus – dat ze zich zouden verzetten tegen elk wetsvoorstel dat de wijzigingen bevatte.

“Verdunning is gewoon niet het antwoord”, zegt vertegenwoordiger Ralph Norman (RS.C.).

Conservatieven zijn ook gefrustreerd dat de op handen zijnde deal een aantal beleidshervormingen in het door het Huis aangenomen wetsvoorstel lijkt uit te sluiten, waaronder bepalingen om subsidies voor groene energie te beëindigen, een einde te maken aan het kwijtscheldingsprogramma van Biden voor studieleningen en de autoriteit van het congres over federale regelgeving te vergroten.

Aan de overkant van het gangpad geven een aantal Democraten zelf waarschuwingssignalen af, uit angst dat Biden misschien te ver in de Republikeinse richting is gegaan.

Huisdemocraten verzamelden zich donderdagmiddag in het Capitool op zoek naar een verenigende strategie, waarbij velen naar voren kwamen met waarschuwingen dat ze een pakket met enkele van de topprioriteiten van de GOP niet zouden steunen, waaronder strengere werkomstandigheden voor welzijnsprogramma’s en versoepeling van hervormingen van de regelgeving. aan energie-infrastructuurprojecten.

De waarschuwingen waren niet alleen gericht aan de Republikeinen, maar ook aan Biden en zijn onderhandelingsteam.

“We hebben alleen de president nodig om voet bij stuk te houden, om ervoor te zorgen dat een definitieve deal het Amerikaanse volk niet uitverkoopt, want er zullen stemmen zijn die de Democraten van het Huis zullen eisen”, zei Rep. Steven. Horsford (D-Nev.), voorzitter van de Congressional Negro Caucus. “En we kunnen niet stemmen voor iets dat tegen onze kiezers en hun belangen is.”

House Minority Leader Hakeem Jeffries (DN.Y.) stuurde ook waarschuwingen naar het Witte Huis, met name over de functie-eisen, die hij als een “non-starter” beschouwde.

Op donderdag zou Jeffries telefonisch hebben gesproken met Steve Ricchetti, een van de hoofdonderhandelaars van het Witte Huis, hoewel het onduidelijk blijft wat ze hebben besproken.

Wat de functie-eisen betreft, lijkt het Witte Huis aan de lijn te houden. Rep. Garret Graves (R-La.), een van de Republikeinen die de onderhandelingen leidt, zei donderdagavond: Het Witte Huis “weigert te onderhandelen” over de kwestie.

Een ander twistpunt is of de cap-deal $ 80 miljard aan schuldinvordering voor de IRS zal omvatten die de Democraten vorig jaar hebben aangenomen, bedoeld om faillissementen onder de rijken te vergroten. Meerdere mediakanalen meldden donderdagavond dat onderhandelaars een terugbetaling van $ 10 miljard overwogen, wat bezuinigingen op andere binnenlandse discretionaire programma’s zou kunnen compenseren.

Afgevaardigde Richard Neal (Massachusetts), de hoogste Democraat van de Ways and Means Committee die belastingwetgeving schreef, zei donderdag dat de House Democrats niet bereid zijn om enige financiering voor de IRS op te geven, waardoor het agentschap meestal onbetaalde belastingen zou kunnen innen. van de rijken, individuen en bedrijven die hun eigen inkomsten rapporteren.

“Ik ga het niet doen omdat het voor hen werkt”, zei hij. “Het is een onnodige concessie als je bedenkt dat we weer bij hetzelfde probleem zitten: mensen die hun belasting betalen door middel van inhouding, betalen ze op tijd.”

De woordvoerder van het Witte Huis, Michael Kikukawa, zei in een verklaring dat Biden en zijn onderhandelaars “hard aandringen op zijn plan, inclusief het financieren van de IRS, zodat deze een betere klantenservice kan bieden aan de belastingbetaler en kan optreden tegen rijke belastingontduikers.”

Vanaf het begin stonden de leiders van beide partijen onder grote druk om zich aan de prioriteiten van hun partij te houden. Maar de druk is de afgelopen dagen alleen maar groter geworden, nu de onderhandelaars dichter bij een tweepartijenovereenkomst zijn gekomen – en verder weg van de wensenlijstvoorstellen die Biden en McCarthy aan het begin van de gesprekken hebben opgesteld.

De terugkeer is geen verrassing.

Elke wetgeving die het door de GOP gecontroleerde Huis van Afgevaardigden kan passeren en de handtekening van Biden kan krijgen, vereist noodzakelijkerwijs tweeledige steun. En extreem-linkse en extreem-rechtse parlementsleden, die het hardst klagen over de concessies van beide partijen, werden hoe dan ook nooit verwacht om de uiteindelijke deal te steunen.

Toch zullen de leiders van beide partijen voor een enorme uitdaging staan ​​om genoeg steun te krijgen van gematigden en bondgenoten in de leiding om 218 stemmen in het Huis van Afgevaardigden te winnen.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *