CNN

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, nu officieel een presidentskandidaat, loopt niet langer op zijn tenen rond voormalig president Donald Trump – en hij is ook niet verlegen over zijn plannen om de presidentiële bevoegdheden als nooit tevoren te veranderen als hij het Witte Huis wint.

DeSantis – wiens campagne volgens een campagnewoordvoerder in de eerste 24 uur $ 8,2 miljoen opbracht – vulde de uren na de mislukte Twitter-lancering door zijn boodschap naar het vertrouwde comfort van de conservatieve ether te brengen, waar hij in een tiental interviews Trump aanviel als fiscaal onverantwoordelijk en pleitbezorger van amnestie voor immigranten zonder papieren. Hij zei dat Trumps Covid-19-mitigatiebeleid “miljoenen levens had vernietigd” en vertelde Fox News dat zijn prioriteit “op de eerste dag” zou zijn om Christopher Wray, de zorgvuldig uitgekozen FBI-directeur van de voormalige president, te ontslaan.

Trump is “vandaag een andere man dan toen hij in 2015 en 2016 liep”, zei DeSantis tegen de conservatieve radiopresentator Matt Murphy in Tennessee, eraan toevoegend: “Ik weet niet wat er met Donald Trump is gebeurd.”

Het opvoeren van de aanvallen op Trump – wiens goedkeuring DeSantis ooit zocht en waarvoor hij campagne voerde in zijn gouvernementele race van 2018 – komt na maanden van subtiele opgravingen bij de ambtstermijn van de voormalige president in het Witte Huis. Tijdens Trumps vier jaar in functie – waarvan DeSantis bijna twee jaar in het Congres en twee jaar als hechte gouverneur doorbracht – en in de jaren daarna, heeft de Republikein uit Florida nog nooit zo direct en publiekelijk kritiek geuit op de man die hij nu hoopt te vervangen vanuit de functie van GOP-leider.

Nu betoogt DeSantis dat hij beter geschikt is om beloften na te komen die Trump zelf niet is nagekomen.

Dat vereist het verleggen van de grenzen van de uitvoerende macht als nooit tevoren, suggereerde DeSantis in meerdere interviews in de afgelopen 24 uur. Hij vertelde de conservatieve radiopresentator Mark Levin dat hij de “hefboompunten” van de Amerikaanse grondwet had bestudeerd en zijn kennis zou gebruiken om de “juiste reikwijdte” van de presidentiële macht uit te oefenen.

“Je moet weten hoe je je kracht kunt gebruiken om vooruit te komen wat je probeert te bereiken”, zei DeSantis tijdens hun gesprek tegen Twitter-CEO Elon Musk.

Trump weerlegde die berichten door de spot te drijven met de fouten die de deelname van de Republikein uit Florida aan de race belemmerden en door te suggereren dat DeSantis niet klaar is voor het Oval Office.

“’Rob’ DeSanctimonious en zijn pollresultaten dalen als een baksteen. Ik zou bijna geneigd zijn te zeggen dat dit diepterecords zijn”, kondigde Trump donderdag aan op Truth Social. “De vraag is, is Rob gewoon jong en onervaren en naïef of zorgwekkender, is hij een dwaas die geen idee heeft wat hij doet? We hebben er al een op kantoor, we hebben geen andere nodig. We hebben MAGA nodig.”

DeSantis’ visie op de uitvoerende macht lijkt haaks te staan ​​op het traditionele vasthouden aan de beginselen van een beperkte overheid door de Republikeinse Partij. Veel Republikeinen beschuldigden voormalig president Barack Obama vaak van het ongrondwettelijk uitbreiden van zijn bevoegdheden, en DeSantis zelf schreef in 2011 een heel boek op basis van die perceptie. Maar het is de aanpak die Republikeinse kiezers gewend zijn van hun gekozen leiders in de jaren sinds Trump opkwam en de heersende normen verwierp.

Het is ook consistent met de manier waarop DeSantis heeft geleid vanuit Tallahassee. Als gouverneur versterkte DeSantis systematisch het kantoor van de gouverneur en breidde het zijn constitutionele bevoegdheden uit op een manier die geen enkele eerdere uitvoerende macht had. Hij nam de leiding over het staatsbureau voor milieubescherming, zette de staatspolitie op nieuwe manieren in, creëerde een wetshandhavingsteam om de stemming te controleren, ontsloeg de democratisch gekozen lokale officier van justitie en orkestreerde de overname van een kleine liberale kunstacademie.

DeSantis behandelde staatsbureaucratieën die voorheen onafhankelijk opereerden als verlengstukken van zijn uitvoerende ambten. Hij bevoorraadde de regelgevende instanties van de staat met gelijkgestemde politieke aangestelden, die zijn voorbeeld volgden door genderbevestigende zorg voor minderjarigen te verbieden en de beperkingen op schoollessen over seksuele geaardheid en genderidentiteit uit te breiden. Hij bestrafte Disney, de toeristische aanjager van de staat en het bekendste bedrijf, omdat hij hem uitdaagde over die beperkingen en de staatswetgevers dwong een nieuwe congreskaart aan te nemen die door zijn kantoor was opgesteld.

“Ik heb misschien 51 procent van de stemmen verdiend, maar dat gaf me 100 procent van de uitvoerende macht, en ik besloot dat te gebruiken om conservatieve principes naar voren te brengen”, zei DeSantis tijdens een evenement in Wisconsin op 6 mei.

In zijn nieuwste boek, “The Courage to Be Free”, beschreef DeSantis zijn buitengewone gebruik van staatsmacht als opzettelijk en tactisch. Hij schreef dat hij een “uitputtende lijst” van de constitutionele bevoegdheden van de gouverneur had bestudeerd voordat hij aantrad en dat hij “elke beschikbare hefboom zou gebruiken om onze prioriteiten vooruit te helpen”.

“Wat ik naar het kantoor van de gouverneur kon brengen, was inzicht in hoe de constitutionele regeringsvorm werkt, de verschillende knelpunten die er zijn, en de beste manier om autoriteit te gebruiken om belangrijke politieke overwinningen te behalen”, schreef hij.

Nu, de openingsboodschap van DeSantis aan de Republikeinse kiezers is dat hij die methodische precisie naar het Witte Huis zou brengen op manieren die vroegere leidinggevenden – waaronder Trump – niet hebben gedaan.

“Presidenten waren terughoudend om artikel 2-bevoegdheden uit te oefenen om de bureaucratie te disciplineren”, zei DeSantis. “Ik ga naar binnen en we zullen nagels spugen op de eerste dag.”

Een van zijn topprioriteiten, zei DeSantis, is het “re-constitutionaliseren” van de federale regering, die hij beschreef als een plan om “de bureaucratie te disciplineren” en agentschappen waarvan hij zei dat ze “gescheiden zijn van constitutionele verantwoording”.

Hij zou de aloude traditie van overheidsinstellingen zoals het Amerikaanse ministerie van Justitie die onafhankelijk van de president optreden, verwerpen en een filosofie omarmen die Trump vaak heeft geleid, maar nog nooit zo beknopt heeft verwoord.

“Republikeinse presidenten hebben de bewering overgenomen dat de DOJ en de FBI onafhankelijk van elkaar zijn”, zei DeSantis. “Het zijn geen onafhankelijke bureaus. Ze maken deel uit van de uitvoerende macht. Ze beantwoorden aan de president-elect van de Verenigde Staten.”

DeSantis sprak ook over gratie, vroeg of hij de zaken zou overwegen van degenen die worden aangeklaagd in verband met de oproer van 6 januari 2021 in het Amerikaanse Capitool, en of hij Trump gratie zou verlenen als hij federaal wordt aangeklaagd.

Hij zei dat hij alle gevallen van “ongunstige behandeling op basis van beleid of bewapening” zou herzien.

“De DOJ en de FBI zijn gewapend. Op de eerste dag laat ik mensen samenkomen en kijken naar al deze zaken, dat zijn mensen die het slachtoffer zijn van bewapening of politieke doelwitten, en we zullen agressief zijn en gratie verlenen’, zei DeSantis op ‘The Clay Travis & Buck Sexton Show” donderdag.

Tegelijkertijd zei DeSantis dat de gratie individueel zou worden overwogen, niet noodzakelijk groepsbreed.

“We zullen waar nodig mitigatie toepassen”, zei DeSantis. “Dat zal geval per geval worden bekeken.”

De opmerkingen kregen onmiddellijk een berisping van de Democratische Partij, die in een persbericht waarschuwde dat DeSantis “zijn eerste dag als officiële presidentskandidaat doorbrengt en belooft gratie te overwegen voor enkele van de relschoppers van 6 januari en veroordeelde criminelen die de politie aanvielen.”

In zijn privétoespraak tot donoren merkte Desantis op dat Trump, die al één ambtstermijn heeft uitgezeten, een slappe president zou zijn als hij zou worden gekozen. Sinds de lancering van zijn kandidatuur op woensdag heeft DeSantis meer openbare verklaringen afgelegd over waarom Republikeinen moeten worden tegengehouden.

“Ik begrijp, en al uw luisteraars zouden moeten begrijpen,” zei DeSantis in de show van Levin, “dat als we alles goed doen, als we gedisciplineerd zijn, als we zo sterk zijn als iedereen kan zijn, er nog steeds een project van twee jaar.”

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende rapportage.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *