CNN

Er zijn tekenen dat de gesprekken over het verhogen van de staatsschuld in een stroomversnelling raken, maar er blijven grote meningsverschillen bestaan ​​en het is onduidelijk hoe snel een akkoord kan worden bereikt. De tijd dringt naarmate het risico op een eerste wanbetaling toeneemt.

Omdat er geen wetsvoorstel was om te stemmen, verlieten de wetgevers van het Huis Washington voor het weekend van Memorial Day en zullen ze 24 uur van tevoren worden geïnformeerd om terug te keren als en wanneer er een deal is bereikt.

Voorlopig moeten de onderhandelaars van het Witte Huis en de Republikeinse Partij nog overeenstemming bereiken over een aantal controversiële kwesties. Een van de meest kritieke kwesties in de gesprekken waren de bezuinigingen, die de Republikeinen hebben geëist in ruil voor stemmen om de schuldlimiet te verhogen.

Om te laten zien hoe ver de twee partijen donderdag van elkaar verwijderd waren, zei Rep. Patrick McHenry, de leidende onderhandelaar van de GOP, tegen verslaggevers: “We hebben nog steeds fundamentele meningsverschillen die we moeten oplossen. En het is ingewikkeld.”

Op de vraag van CNN of de uitgavenniveaus waren opgelost, zei McHenry: “Er is niets opgelost.”

Er waren een aantal onopgeloste problemen buiten het bestedingsniveau van donderdagavond, waarbij de twee partijen bijzonder ver verwijderd waren van de werkvereisten voor sociale vangnetprogramma’s.

Onder een mogelijke deal die door onderhandelaars wordt overwogen, zou het schuldplafond voor twee jaar worden verhoogd, terwijl ook de federale uitgaven – behalve voor defensie en veteranen – voor dezelfde periode zouden worden beperkt, aldus twee bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen. Een afzonderlijke bron die bekend is met de onderhandelingen zei dat de twee partijen nog bezig waren met het uitwerken van details over de duur van de bestedingslimiet, die volgens de Democraten alleen geldig zou zijn zolang het schuldenplafond wordt verhoogd.

Als en wanneer er een akkoord wordt bereikt, moet er nog steeds wetgeving worden geschreven en zullen congresleiders stemmen moeten blokkeren en wetgeving door beide kamers moeten laten gaan. Zelfs op dit moment zal dit allemaal niet gemakkelijk zijn, en onderweg kunnen er talloze valkuilen zijn.

De inzet blijft alleen maar stijgen naarmate de VS elke dag dichter bij een mogelijk faillissement komt.

Minister van Financiën Janet Yellen bleef het Congres waarschuwen dat er nog maar weinig tijd is om het schuldenplafond aan te pakken voordat het land in gebreke blijft.

Het is “zeer waarschijnlijk” dat het bureau niet in staat zal zijn om al zijn rekeningen op 1 juni volledig en op tijd te betalen, schreef Yellen maandag in een brief aan House Speaker Kevin McCarthy.

Wat de onzekerheid nog groter maakt, is dat de voorspellingen over de verjaringstermijn van de schuld niet duidelijk zijn. In plaats van een vastgestelde deadline, zijn ze meer een schatting van de beste schatting, waardoor het veel moeilijker wordt om precies te weten hoeveel tijd het Congres heeft om te handelen om een ​​mogelijke financiële ramp af te wenden – en de kans vergroot dat wetgevers onbedoeld een wanbetaling kunnen veroorzaken door niet snel genoeg handelen.

Het ministerie van Financiën heeft deze onzekerheid benadrukt door er bij het Congres op aan te dringen actie te ondernemen. “Het is onmogelijk om met zekerheid de exacte datum te voorspellen waarop het ministerie van Financiën niet in staat zal zijn om alle rekeningen van de regering te betalen”, schreef Yellen maandag in haar brief aan McCarthy.

“We hebben geleerd van eerdere impasses met betrekking tot de schuldlimiet dat wachten tot het laatste moment om de schuldlimiet op te schorten of te verhogen, ernstige schade kan toebrengen aan het vertrouwen van bedrijven en consumenten, de kortetermijnfinancieringskosten voor belastingbetalers kan verhogen en een negatieve invloed kan hebben op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. Staten.” Staten”, waarschuwde Yellen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *