CNN

Senator Doug Mastriano uit de staat Pennsylvania, een fervent pro-choice-ontkenner die vorig jaar de race voor gouverneur verloor, zei dat hij donderdagavond niet kandidaat zou zijn voor de Amerikaanse senaat, een opluchting voor sommige Republikeinen die vreesden dat de controversiële conservatief hun hoop op terugtrekking van de democratie zou bemoeilijken. regering. stoel.

“Op dit moment hebben we besloten dat we ons niet kandidaat zullen stellen voor de Amerikaanse Senaat, maar in Harrisburg zullen blijven dienen”, zei hij op Facebook Live.

Mastriano leek weinig bewegingsruimte te laten en bleef herhalen: “Op dit punt, op dit moment, zoals de zaken er nu voorstaan, ben ik niet kandidaat voor een zetel in de Amerikaanse Senaat.” Maar hij zei dat hij de uiteindelijke kandidaat zou steunen.

Mastriano, die zes maanden geleden de race van de gouverneur met 15 punten verloor, stond onder druk om uit de race te blijven van sommige republikeinen uit Pennsylvania en nationale republikeinen, die bang waren dat hij te extreem zou zijn om algemene verkiezingen tegen een democratische senator te winnen. Bob Casey, die zich kandidaat stelt voor een vierde termijn.

“Je verschijning aan de top van het Republikeinse ticket vorig jaar heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis verloren en ik vrees dat het in 2024 opnieuw zal gebeuren”, schreef de Republikeinse staatsvertegenwoordiger Russ Diamond deze week in opiniestuk kopte “Laten we er bij Doug Mastrian op aandringen om dit uit te zitten”, gepost op een conservatieve nieuwswebsite van Philly.

Nationale Republikeinen, die een nettowinst van één of twee zetels nodig hebben om de Senaat volgend najaar omver te werpen, afhankelijk van welke partij het Witte Huis wint, hebben hun oog laten vallen op voormalig hedgefondsmanager Dave McCormick. De rijke Republikein verloor vorig jaar de GOP-senaatsnominatie aan Mehmet Oz, die bij de algemene verkiezingen verloor van nu-Sen. John Fetterman. McCormick, die nog geen Senaatscampagne moet aankondigen, reageerde donderdag in een verklaring op de aankondiging van Mastrian en zei dat hij “serieus een run overweegt”.

Senaatsleider Mitch McConnell noemde McCormick een “kandidaat van hoge kwaliteit”. Gevraagd eerder dit voorjaar of hij bezorgd was over een mogelijk bod op Mastriano, zei de GOP-leider tegen Manu Raju van CNN: “Ik denk dat iedereen het recht heeft om te vluchten. Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de mensen die Dave McCormick hebben ontmoet, het goed met hem zal vinden.”

Mastriano liep afgelopen herfst met de steun van voormalig president Donald Trump en verloor van de democraat, nu de gouverneur. Jos Shapiro. Zijn extreemrechtse standpunten over kwesties als de presidentsverkiezingen van 2020 en abortus hebben bij sommige Republikeinen de angst aangewakkerd dat hij de zwevende kiezers in Pennsylvania opnieuw zou kunnen vervreemden, dat nummer 8 is op CNN’s lijst van de meest waarschijnlijke om de senaat in 2024 om te gooien.

Mastriano, een gepensioneerde legerkolonel die sinds 2019 in de senaat heeft gediend, staat bekend als een verkiezingsontkenner die heeft geprobeerd de wil van de kiezers in 2020 omver te werpen.

In een interview met CNN eerder dit voorjaar erkende Mastriano zijn verlies voor Shapiro vorig jaar, maar hij weigerde nog steeds te erkennen dat president Joe Biden Trump versloeg in 2020.

Zijn campagne voor de senaat charterde bussen voor een Trump-bijeenkomst in Washington, DC op 6 januari 2021, en Mastriano zelf werd die dag op het terrein van het Amerikaanse Capitool gefotografeerd. Hij werd ondervraagd door de FBI en droeg op 6 januari enkele documenten over aan een onderzoek van de House Select Committee in reactie op een dagvaarding, maar hij is niet beschuldigd van wangedrag.

Trump steunde Mastrian dagen vóór de gouvernementele voorverkiezingen van de GOP in 2022, en hij eindigde stevig bovenop een druk Republikeins veld.

Maar Mastriano voerde geen conventionele algemene verkiezingscampagne. Hij weigerde interviews met verschillende lokale media, vertrouwde op Facebook en sociale media om met kiezers in contact te komen, en zijn tegenstanders gaven tientallen miljoenen dollars uit aan advertenties.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *