CNN

Rep. Susan Wild, een van de politiek meest kwetsbare democraten in het land, heeft haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de manier waarop het Witte Huis omgaat met de onderhandelingen over het schuldenplafond met House Speaker Kevin McCarthy.

In een vergadering achter gesloten deuren voerde de Pennsylvania-democraat donderdag aan dat het schrappen van de deal met het Witte Huis haar partij in een moeilijke positie zou kunnen brengen en wetgevers zou kunnen dwingen te stemmen over gevoelige kwesties die vrijwel zeker tegen hen zouden worden gebruikt bij hun herverkiezingsbiedingen volgend jaar . En bovenal: ze zei dat het Witte Huis de stemmen van de Democraten in het Huis als vanzelfsprekend beschouwt, volgens bronnen in de zaal.

Het sentiment van Wild, privé herhaald door progressieven en gematigden, werd opgemerkt door House Democratic Leader Hakeem Jeffries. De New Yorkse democraat verzekerde zijn caucus dat hij die boodschap naar het Witte Huis had gebracht om deze tijdens de laatste gesprekken over te brengen aan de GOP-onderhandelaars van het Huis om een ​​​​faillissement te voorkomen.

“Er zullen stemmen zijn die de Democraten in het Huis zullen eisen, en we kunnen niet stemmen voor iets dat tegen onze kiezers en tegen hun belangen is”, zei Rep. Steven Horsford van Nevada, voorzitter van de Congressional Black Caucus. CNN.

Privé is de beoordeling veel strenger.

“Het Witte Huis moet begrijpen dat er veel zeer gefrustreerde leden van de Democratische Caucus zijn die zich grote zorgen maken over de positie van de Democraten”, zei een democratisch parlementslid tegen CNN. “Iedereen in de kamer maakt zich zorgen, er is geen communicatie met hen. Ze weten niet wat er aan de hand is.”

De wijdverspreide angst komt inderdaad omdat de Democraten vrezen dat het Witte Huis in onderhandeling is met McCarthy, die erop heeft aangedrongen dat hij slechts één concessie zal doen – verhoging van het schuldenplafond – in ruil voor een groot aantal Republikeinse prioriteiten. In het bijzonder zal elke deal naar verwachting bezuinigingen omvatten voor een breed scala aan binnenlandse programma’s, waarvan er vele democratische topprioriteiten zijn.

Bovendien dringen Republikeinen aan op nieuwe werkvereisten voor socialezekerheidsprogramma’s zoals voedselbonnen, iets waar Jeffries voor waarschuwde. En de GOP dringt aan op versoepeling van vergunningen voor energieprojecten, een idee dat progressieven in de armen heeft.

McCarthy zal naar verwachting tientallen van zijn conservatieve leden verliezen in het geval van een deal met het Witte Huis. Dat betekent dat de Californische Republikein zal moeten vertrouwen op democratische stemmen om het wetsvoorstel voorbij het doel te krijgen.

Jeffries bood donderdag echter een openlijke waarschuwing aan.

“Ja”, zei hij toen hem door CNN werd gevraagd of GOP-leiders het bij het verkeerde eind hadden door aan te nemen dat House Democrats zouden helpen de stemmen te verzamelen om de deal met het Witte Huis goed te keuren.

Democraten denken dat ze last hebben van het gebrek aan verzet van het Witte Huis tegen McCarthy, die bijna constant op tv aanwezig is en de GOP’s zaak verdedigt. Dat bracht de Democraten op Capitol Hill ertoe om de berichtenoperatie van McCarthy te bestrijden, ook donderdag vanaf de vloer toen tientallen Democraten de GOP bekritiseerden voor een Memorial Day-pauze voordat er een deal werd bereikt om een ​​standaard te voorkomen.

“De communicatiestrategie van het Witte Huis is een misdaad. Ik moet zeggen dat het niet echt een strategie is. Waar is de voorzitter? Is hij op een onbekende locatie?” zei een democratisch parlementslid.

Ambtenaren van het Witte Huis zeggen dat ze al maanden argumenteren dat de GOP weigert het schuldenplafond zonder verplichtingen te verhogen, en noemen het gevaarlijk en riskant. Maar ze zeggen dat ze nu ruimte maken voor zeer gevoelige onderhandelingen die vruchten moeten afwerpen. Bovendien zeggen functionarissen van het Witte Huis dat de definitieve deal bepalingen zal bevatten die de Democraten zullen steunen.

“Onze bezorgdheid gaat niet over de president”, zei afgevaardigde Nancy Pelosi, de voormalige president. “We hebben vertrouwen in hem”, zei ze. “Onze zorg is voor de Republikeinen die naar huis zijn gegaan.”

Veel Democraten klagen dat het Witte Huis niet genoeg heeft gedaan om hen te informeren over de onderhandelingen, en dan op het laatste moment op hen zal vertrouwen om te stemmen voor een deal die ze niet leuk vinden.

“McCarthy moet begrijpen dat hij geen recht heeft op de stemmen van een partij waartoe hij niet behoort”, zei vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez van New York, een lid van de Progressive Caucus.

Sommigen vinden dat Biden moet stoppen met allemaal samen te onderhandelen.

“We onderhandelen niet wereldwijd met terroristen, waarom gaan we onderhandelen met de economische terroristen hier die de Republikeinse Partij zijn”, zei Rep. Jamaal Bowman, een progressieve Democraat uit New York die zei dat hij “gefrustreerd” was door het Witte Huis afhandeling van de gesprekken.

Tijdens de bijeenkomst van donderdag nodigden democratische wetgevers Biden uit om vanuit het Oval Office te spreken om de rollen van het mogelijke faillissement beter te omschrijven en om de Republikeinen op hun voorstellen te wijzen.

Terwijl McCarthy na elke ontmoeting met Biden een persconferentie hield en de Republikeinse zaak meerdere keren per dag naar voren bracht in uitgebreide uitwisselingen met verslaggevers, ging Biden zelden in op de kwestie, waardoor veel Huisdemocraten alarm sloegen dat Republikeinen het verhaal beheersten.

In plaats van het debat vorm te geven, zei een Kamerlid: “We framen het helemaal niet. Dus we geven gewoon ruimte op. Dat is gestoord. Ik heb nog nooit zoiets gezien. We hebben het Oval Office en het is alsof we in Walmart zouden kunnen zijn.

Horsford, een democraat uit Nevada, zei: “Ik zou er bij de president op willen aandringen om de natie toe te spreken om precies uit te leggen waar de Republikeinen voor zijn weggelopen”, eraan toevoegend dat er verschillende voorspellingen waren die Biden deed tijdens de gesprekken die niet openbaar waren gemaakt.

De vertegenwoordiger van de staat Washington, Pramila Jayapal, de leider van de progressieven in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat ze de zaak privé aan het Witte Huis heeft voorgelegd.

“Ik heb publiekelijk en privé tegen het Witte Huis gezegd dat ik denk dat dit het moment is om onze boodschap over te brengen”, zei Jayapal tegen CNN. “We mobiliseren onze netwerken omdat ik denk dat we de Republikeinen een podium hebben gegeven voor hun desinformatie en leugens.”

Huisdemocraten probeerden hun berichtenstrategie aan te scherpen door 88 leden te organiseren om toespraken te houden over wat er op het spel staat bij deze onderhandelingen. Democratische leiders belegden donderdag een caucusbijeenkomst om leden de kans te geven hun grieven te uiten en op dezelfde golflengte te komen.

“Ik denk dat we er baat bij kunnen hebben als de president en de mensen in het Witte Huis echt helpen en meedoen en die boodschap versterken”, zei Ocasio-Cortez. “Maar ik denk dat dit een teamsport is en de Democraten in het Congres zijn zeer agressief geweest in het verdedigen van hun zaak.”

En velen beweren dat dergelijke berichten te laat zouden kunnen zijn.

“Hakeem kan dat niet doen omdat hij niet in onderhandeling is. Dus, weet je, het is niet aan hem. Hij probeert het, waarvoor ik hem veel lof geef’, zei de democratische vertegenwoordiger. “Maar het punt is dat de persoon die hier aan de andere kant van de onderhandelingen staat, de president, in het openbaar MIA is. Er is dus een vacuüm en de enige persoon die het vult is Kevin McCarthy. En het doet zijn werk goed. Maar het is gemakkelijk voor hem. Er is niemand om mee te concurreren. Dat is schandalig.”

Ambtenaren van het Witte Huis verdedigen hun strategie en zeggen dat het stilzwijgen van Biden de afgelopen dagen de onderhandelaars in staat heeft gesteld hun werk te doen, ook al betekende dit dat ze berichtenruimte moesten afstaan ​​aan Republikeinen.

Biden, die vorig jaar zwoer geen ‘senator-president’ te worden, nam dat recept ter harte, aldus assistenten. Afgezien van een handvol vergaderingen en telefoontjes met McCarthy, delegeerde hij rechtstreekse onderhandelingen aan zijn team.

Hij vertelde zijn adviseurs dat openlijk spreken over de stand van de besprekingen – vooral omdat de voortgang deze week traag is – een averechts effect zou kunnen hebben, waardoor de conservatieven reden zouden hebben om zich terug te trekken. En dat het hem zou kunnen meeslepen in een heen en weer argument dat meer obstakels zou kunnen vormen voor een uiteindelijke deal.

Toch waren er tekenen dat het Witte Huis bezig was de berichtgeving van de president te verbeteren. Biden, die zaterdag in Japan sprak, beschreef de gesprekken als typische onderhandelingen en deed het opscheppen af ​​als iets dat hij altijd al had verwacht: “Dit gaat in fasen. Ik zat al in die onderhandelingen”, zei hij.

Dit was niet in overeenstemming met de publieke boodschap van zijn assistenten, die de Republikeinen begonnen te beschuldigen van ongekende tactieken om de economie te ‘gijzelen’.

Een dag later paste Biden zijn toon aan om overeen te komen met wat zijn team zei. Aan het begin van de persconferentie waarschuwde hij dat de “extreme” houding van de GOP de natie failliet zou kunnen laten gaan.

De komende dagen bracht hij echter geen inhoudelijk nieuws over de gesprekken. Zijn onderhandelingsteam ook niet, dat bestaat uit oude senior medewerkers die niet regelmatig in het openbaar spreken. Het stond in schril contrast met de Republikeinse onderhandelaars, allemaal gekozen functionarissen die regelmatig updates gaven als ze kwamen en gingen van de onderhandelingen.

De democratische vertegenwoordiger Dan Kildee erkende dat het besluit van het Witte Huis om de gesprekken achter gesloten deuren te houden terwijl McCarthy en zijn bondgenoten de boodschap naar buiten brengen “op korte termijn invloed heeft op hoe de boodschap wordt overgebracht”.

“Als de ene kant het ziet als een public relations-kwestie, zien wij het als een reële bedreiging voor de Amerikaanse en de wereldeconomie. En er is het offer op korte termijn dat daarmee gepaard gaat. Op de lange termijn denk ik dat het zichzelf zal bewijzen’, zei de Michigan Democraat.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *