CNN

Rechter Amit Mehta veroordeelde donderdag Oath Keepers-leider Stewart Rhodes tot 18 jaar gevangenisstraf voor zijn pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken die culmineerden in een gewelddadige aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Voordat Mehta, de running mate van voormalig president Barack Obama, het vonnis aankondigde, hield hij echter een huiveringwekkende toespraak tot Rhodes over de impact van zijn opruiende samenzweringmisdaden op de Amerikaanse democratie.

Federale rechters in Washington, DC, die op slechts een paar blokken van het Amerikaanse Capitool werken, dienen sinds 6 januari als het geweten van de democratie. Ze verwierpen verdedigingen die de ernst van de aanval op het Capitool bagatelliseerden, spraken over toekomstige gevaren voor een vreedzame machtsoverdracht en – terwijl ze voormalig president Donald Trump bekritiseerden – herinnerden ze de beklaagden eraan dat ze verantwoordelijk zijn voor hun daden.

Hier zijn enkele krachtige woorden van de rechter op donderdag:

“Ik durf te zeggen, meneer Rhodes – en ik heb dit nog nooit tegen iemand gezegd die ik heb veroordeeld – u bent een constante bedreiging en gevaar voor onze democratie en het weefsel van dit land”, zei Mehta.

“Ik durf te zeggen dat we nu allemaal collectief onze adem inhouden terwijl de verkiezingen naderen. Krijgen we er weer een op 6 januari? Dat valt nog maar te bezien.”

De rechter weerlegde de beweringen van Rhodes tijdens een toespraak van 20 minuten eerder op de dag en voegde eraan toe: “U bent geen politieke gevangene, meneer Rhodes. Dat is niet waarom je hier bent. Het is niet vanwege je overtuigingen. Het is niet omdat Joe Biden momenteel president is.”

Het vonnis was de eerste in meer dan tien jaar voor het complot van opruiing, en Mehta zei dat hij het misdrijf aan het publiek wilde uitleggen. Hij nam geen blad voor de mond.

“Als je die twee concepten samenvoegt, is opruiende samenzwering een van de ernstigste misdaden die een Amerikaan kan begaan. Het gebruik van geweld is een misdrijf tegen de overheid. Het is een misdrijf tegen de mensen van ons land”, aldus de rechter.

“Het is een reeks daden waarbij u en anderen geweld gebruikten, inclusief potentiële wapens, tegen de regering van de Verenigde Staten toen deze van de ene president op de andere overging. En wat was het motief? Je hield niet van de nieuwe man.”

‘Laat me u één ding duidelijk maken, meneer Rhodes, en alle anderen die luisteren. We schilderen in dit land niet met een brede kwast en schaam je als je dat wel doet. Alleen omdat iemand een voormalige president steunt, wil dat nog niet zeggen dat ze een blanke supremacist of blanke nationalist zijn. Het betekent gewoon dat ze op de andere man hebben gestemd.

“Wat we absoluut niet kunnen hebben, is een groep burgers die – omdat ze de uitslag van de verkiezingen niet leuk vonden, die niet geloofden dat de wet correct werd nageleefd – een revolutie ontketenen.”

Mehta herhaalde deze waarschuwingen later donderdag en richtte zich tot een andere beklaagde van Oath Keepers, Kelly Meggs.

“Je gaat niet de straat op met geweren”, zei hij. “Je hoopt niet dat de president zich zal beroepen op de opruiingswet, zodat je een oorlog op straat kunt beginnen… Je haast je niet naar het Amerikaanse Capitool in de hoop het tellen van de stemmen te stoppen.”

“Ik vind het verbazingwekkend hoe de gemiddelde Amerikaan zichzelf in de weken voorafgaand aan en op 6 januari op de een of andere manier heeft getransformeerd tot criminelen”, zei de rechter.

Mehta zei dat de 58-jarige Rhodes geen spijt heeft betuigd en een bedreiging blijft.

“Het zou één ding zijn, meneer Rhodes, als u na 6 januari zou kijken naar wat er die dag is gebeurd en zou zeggen… dat was geen goede dag voor onze democratie. Maar je hebt het gevierd, je vond het een goede zaak”, aldus de rechter.

“Zelfs in de gevangenis bleef u zinspelen op geweld als een acceptabel middel om grieven op te lossen.”

‘Er is niets veranderd, meneer Rhodes, er is niets veranderd. En de realiteit is dat terwijl u hier vandaag zit en zoals we u hebben horen zeggen, u klaar bent om de wapens op te nemen tegen onze regering zodra u wordt vrijgelaten. En niet omdat je een politieke gevangene bent, niet vanwege de verkiezingen van 2020, omdat je denkt dat dit de juiste manier is om met grieven om te gaan.”

“De Amerikaanse democratie werkt niet, meneer Rhodes, als u denkt dat de grondwet niet gerespecteerd wordt, brengt dat u op een slechte plek, want van wat ik hoor, als u denkt dat u zich op een slechte plek bevindt, zijn de rest van ons dat ook.” te.” We zijn allemaal het voorwerp van uw plannen om – en uw bereidheid tot – geweld te gebruiken.”

Mehta willigde het verzoek van het ministerie van Justitie in om de mogelijke straf tegen Rhodes te verhogen, omdat hij oordeelde dat zijn acties binnenlands terrorisme vormden.

‘Hij was degene die de bevelen gaf’, zei Mehta. “Hij organiseerde die dag de teams. Hij was de reden dat ze eigenlijk in Washington, DC waren. Oath Keepers zou er niet zijn als Stewart Rhodes er niet was geweest, ik denk niet dat iemand anders beweert. Hij was degene die beval om te gaan en ze gingen.”

Tijdens de veroordelingshoorzitting voor Meggs, die ook was veroordeeld voor opruiende samenzwering, bestempelde de rechter Rhodes opnieuw als de leider.

‘Meneer Meggs zit hier vandaag deels vanwege meneer Rhodes, eerlijk gezegd.’

Op woensdag hebben verschillende politieagenten en congresmedewerkers die op 6 januari in het Capitool waren, getuigd over hun ervaringen, verwondingen en gevolgen. Mehta zei dat hun moed en acties ook een belangrijke erfenis waren van de aanval, aangezien politieagenten hun lichamen op het spel zetten.

“De andere blijvende erfenis is wat we gisteren hebben gezien”, zei de rechter. “Het is de heldhaftigheid van politieagenten en degenen die in het Congres werken … om de democratie zoals wij die kennen te beschermen. Dat is wat ze doen.”

Vóór zijn veroordeling sprak Rhodes de rechtbank 20 minuten lang toe over de beschuldigingen tegen hem, waarbij hij onwaarheden over verkiezingsfraude in 2020 herhaalde, beweerde dat hij een politieke gevangene was en zijn verlangen uitsprak om door te gaan met vechten.

“Het is niet alleen een complottheorie of een nep-hoax-verhaal. Het gaat over de grondwet,’ zei Rhodes, later schreeuwend: ‘Ik kan dat niet onder ede ontkennen. Ik kan de Grondwet niet negeren.”

De rechter pikte er niets van en vergeleek de opmerkingen van Rhodes met de heldhaftigheid van politieagenten en anderen die het Capitool beschermen: ‘Willen we het hebben over het houden van de eed? Er is niemand meer symbolisch in het houden van zijn eed, meneer Rhodes.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *