Staatssecretaris Antony Blinken zal er bij Turkije en Hongarije op aandringen om de toetreding van Zweden tot de NAVO te ratificeren tijdens een informele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Noorwegen volgende week, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan de belangrijkste top van de alliantie in Vilnius, Litouwen, in juli.

Blinken zal op 31 mei naar Oslo reizen na de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen tussen de huidige Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn tegenstander Kemal Kılıçdaroğlu.

Erdoğan, die de voorkeur geniet om zondag te winnen, verdubbelde zijn blokkering van de toetreding van Zweden tot de NAVO en bekritiseerde Stockholm vanwege het herbergen van wat hij beschrijft als terroristen die banden hebben met Koerdische militante groeperingen.

“We hebben uitgebreide gesprekken gevoerd met de Turkse regering over – bondgenoten, waaronder de onze, een duidelijke overtuiging dat Zweden nu klaar is voor lidmaatschap”, zei Dereck Hogan, waarnemend onderminister van Buitenlandse Zaken voor Europese en Euraziatische zaken, in een persconferentie op Vrijdag bij overzicht van de reis van Blinken. De secretaris zal ook naar Zweden en Finland reizen.

“En dus hebben we natuurlijk de tweede verkiezingsronde in Turkije, deze zondag. Dus we zullen zien hoe het gaat. Maar het is duidelijk dat dit een doorlopend onderdeel zal zijn van onze discussies, onze afspraken met de nieuwe Turkse regering”, vervolgde Hogan.

“We kijken er dus erg naar uit dat Turkije en Hongarije de toetredingsprotocollen van Zweden zeer binnenkort ratificeren, vóór de top in Vilnius.”

Erdoğan zei vorige week in een interview met CNN dat “we nu niet klaar zijn voor Zweden”, terwijl Kılıçdaroğlu’s assistent naar verluidt zei is een kandidaat voor het goedkeuren van de toetreding van Zweden tot de alliantie.

Hongaarse premier Viktor Orban hou vol De Zweedse opkomst uit onvrede dat Stockholm kritisch was over de erosie van de rechtsstaat in het land.

“De politieke betrekkingen tussen Hongarije en Zweden zijn vreselijk verkeerd”, zei Orbán dinsdag tijdens een forum in Qatar. Dat meldde Reuters. “We willen geen conflicten importeren in de NAVO.”

Door de terugtrekking van Turkije en Hongarije kon Zweden niet toetreden tot het bondgenootschap, ook al hebben 28 van de 30 NAVO-lidstaten de toetredingsprotocollen geratificeerd.

Zweden werd, samen met Finland, uitgenodigd om zich bij de alliantie aan te sluiten na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Finland werd in april goedgekeurd om zich bij de alliantie aan te sluiten.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *