Washington
CNN

De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, heeft donderdag een wet ondertekend die de meeste abortussen vanaf zes weken zwangerschap zal beperken.

South Carolina voegt zich nu bij de lijst van door de Republikeinen geleide staten die hebben aangedrongen op uitgebreide abortusbeperkingen na de uitspraak van het Hooggerechtshof van vorig jaar waarbij Roe v. Wade werd vernietigd. Het hele zuiden van de VS, met uitzondering van Virginia, heeft vorig jaar de abortusrechten aanzienlijk beperkt.

“Met mijn handtekening is de Fetal Heartbeat and Protection from Abortion Act nu wet en zal het leven van ongeboren kinderen onmiddellijk gaan redden”, zei McMaster, een Republikein, in stelling. “Het is een geweldige dag om in South Carolina te leven, maar het gevecht is nog niet voorbij. We zijn klaar om deze wet te verdedigen tegen alle uitdagingen en we hebben er alle vertrouwen in dat we zullen slagen. Het recht op leven moet behouden blijven en we zullen er alles aan doen om het te beschermen.”

De wet gaat per direct in, maar wordt al geconfronteerd met een juridisch geschil. Planned Parenthood South Atlantic heeft samen met de Greenville Women’s Clinic en de twee aanklager-artsen een rechtszaak aangespannen bij de staatsrechtbank om te proberen stop de wet.

“Staatswetgevers hebben opnieuw ons recht geschonden om particuliere beslissingen over gezondheidszorg te nemen, waarbij ze waarschuwingen van zorgverleners en precedent van enkele maanden geleden door de hoogste rechtbank van de staat hebben genegeerd”, zegt Jenny Black, president en CEO van Planned Parenthood South Atlantic. stelling. Black verwees naar een soortgelijk abortusverbod van zes weken dat in 2021 in de staat werd uitgevaardigd, maar eerder dit jaar werd vernietigd door het Hooggerechtshof van de staat, dat oordeelde dat privacybescherming in de staatsgrondwet procedurele beperkingen vereiste om vrouwen voldoende tijd te geven om een zwangerschap afbreken.

Senaatswet 474, bekend als de “Fetal Heartbeat and Abortion Protection Act”, verbiedt de meeste abortussen nadat vroege hartactiviteit kan worden gedetecteerd in een foetus of embryo, meestal al in de zesde week van de zwangerschap, voordat veel vrouwen beseffen dat ze zwanger zijn. zwanger. Van elke arts die willens en wetens de wet overtreedt, wordt zijn vergunning ingetrokken door de State Board of Medical Examiners en kan hij worden beschuldigd van misdrijven, boetes en gevangenisstraf.

De wet bevat uitzonderingen voor het redden van het leven van een patiënt en voor fatale foetale afwijkingen, evenals beperkte uitzonderingen van maximaal 12 weken voor slachtoffers van verkrachting en incest, waarbij artsen zich moeten melden bij de lokale politie. Het bevat ook een door het Huis toegevoegd amendement dat zou vereisen dat de “biologische vader” kinderalimentatie betaalt vanaf het moment van conceptie.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, veroordeelde het wetsvoorstel in een verklaring als een “extreem en gevaarlijk abortusverbod”, waarvan ze waarschuwde dat het “zorgverleners zou criminaliseren en vertragingen en weigering van gezondheid en levenszorg zou veroorzaken”.

Naar aanleiding van nieuwe abortusregels die tijdens deze wetgevende zitting in Florida en North Carolina zijn aangenomen, benadrukte Jean-Pierre dat “het verbod van South Carolina de toegang tot abortus zal afsnijden voor vrouwen in de staat en in de hele regio voor wie South Carolina de beste zorgoptie is.”

McMaster’s handtekening donderdag is het hoogtepunt van een langlopende en controversiële inspanning die de wetgevende macht van de staat de afgelopen weken heeft overspoeld. Nadat McMaster een speciale zitting had bijeengeroepen voor wetgevers om aan de abortuswet te werken, kostte het staatshuis twee dagen om het goed te keuren, aangezien de Democraten meer dan 1.000 amendementen indienden om de wet te vertragen. En in de Senaat van de staat kwam een ​​tweeledige groep van vijf wetgevers samen om te proberen het te stoppen, maar het werd uiteindelijk aangenomen met 27 tegen 19 stemmen.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details en reacties.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *