De buitenkant van het Treasury-gebouw is afgebeeld op 13 maart in Washington, DC. Chip Somodevilla/Getty Images

Bijna vijf maanden voordat werd voorspeld dat de VS het schuldenplafond zou bereiken, begon een klein team binnen het ministerie van Financiën topambtenaren te waarschuwen voor de eerste effecten die al voelbaar waren in het Amerikaanse financiële systeem.

De kosten van het verzekeren van Amerikaanse schulden, gemeten aan de hand van de prijs van credit-default swaps, stegen – een teken dat beleggers Amerikaanse obligaties en andere effecten als steeds riskanter begonnen te beschouwen.

Die vroege waarschuwing – en de waarschuwingen die de afgelopen maand volgden naarmate de prijzen van swaps stegen – kwam van de Market Room van het ministerie van Financiën en het gelijknamige team van negen financiële analisten die verantwoordelijk zijn voor het monitoren en analyseren van de wereldwijde financiële markten om beleidswerk door topambtenaren te informeren. Financiën en het Witte Huis.

Nu de VS begin juni snel een mogelijke wanbetalingsdatum nadert, vertrouwen Amerikaanse topambtenaren steeds meer op de Markets Room om tekenen van verstoring op de financiële markten te volgen.

“Op dezelfde manier waarop een arts de vitale functies van een patiënt wil begrijpen terwijl hij nadenkt over hoe deze te behandelen, houdt het ministerie van Financiën de verschillende manieren bij waarop de economie gezond of ongezond is. En een deel daarvan is het begrijpen van de markt”, zei de onderminister tegen CNN Finance Wally Adeyemo.

“We brengen dus veel tijd met hen door om beter te begrijpen wat de kosten vandaag zijn, om ervoor te zorgen dat we die informatie met het Congres kunnen delen, om te voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarin we voor het eerst keer in onze geschiedenis zijn we niet in staat om al zijn verplichtingen op tijd te betalen’, zei hij.

Dat werk begint elke dag voor zonsopgang, wanneer het personeel om beurten rond 03.30 uur ET wakker wordt om gegevens te verzamelen over marktbewegingen van de ene op de andere dag en contactpersonen te bellen die op Europese en Aziatische markten werken.

Rond 07.00 uur ET arriveren die gegevens en inzichten in de inboxen van topbeleidsmakers in het Witte Huis en het ministerie van Financiën.

Om 9.00 uur ET, voordat de Amerikaanse markten opengaan, komen minister van Financiën Janet Yellen en haar senior managementteam virtueel samen met de Markets Room en andere belangrijke medewerkers van Financiën voor een briefing over de toestand van de financiële markten en de problemen van de dag om naar te kijken.

In de afgelopen weken was die dagelijkse briefing grotendeels gericht op echo’s van de patstelling van het schuldenplafond, van nieuws over schatkistpapierveilingen tot marktreacties en opmerkingen van marktanalisten en economen.

Lees verder

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *