CNN

Een 14-jarige veteraan van de Internal Revenue Service ging woensdag voor het eerst naar buiten als klokkenluider en beweerde informatie te hebben over vermeend wangedrag en politieke inmenging in het lopende strafrechtelijke onderzoek van Hunter Biden.

Gary Shapley, die onlangs uit het onderzoek van het ministerie van Justitie werd verwijderd, sprak met CBS Evening News voorafgaand aan een geplande vergadering met de House Ways and Means Committee op vrijdag.

“Er waren meerdere stappen die werden uitgesteld – gewoon niet genomen – op aanwijzing van het ministerie van Justitie”, vertelde Shapley dinsdag aan Jim Axelrod, hoofdonderzoekscorrespondent van CBS News. “Toen ik de regie van dit onderzoek overnam, zag ik direct afwijkingen van het normale proces. Het was ver buiten de norm van wat ik in het verleden had meegemaakt.”

“We merken deze afwijkingen in het onderzoeksproces al een paar jaar. En ik kon gewoon niet, weet je, doorgronden dat de DOJ hier onethisch over zou kunnen handelen,’ voegde hij eraan toe.

Shapley vertelde CBS News dat hij zich zorgen maakte over de manier waarop de federale aanklagers omgingen met het “controversiële” spraakmakende onderzoek. Meerdere bronnen bevestigden eerder aan CNN dat de persoon die centraal staat in dat onderzoek Hunter Biden is.

In een brief aan de federale waakhond deze maand zeiden de advocaten van Shapley dat hij eerst zijn bezorgdheid uitte over “onregelmatigheden” in de manier waarop het ministerie van Justitie de zaak van de zomer van 2020 behandelde onder de regering-Trump. Shapley zei dat hij zijn zorgen over de zaak in de daaropvolgende jaren onder de regering-Biden bleef uiten.

Een woordvoerder van het U.S. Attorney’s Office in Delaware, dat toezicht houdt op het strafrechtelijk onderzoek naar Hunter Biden, weigerde commentaar te geven, evenals een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De Belastingdienst reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Shapley stond erop dat hij om politieke redenen niet aan het fluiten was, en vertelde CBS dat hij “daar niet bij betrokken was”, eraan toevoegend: “Dat is niet wat ik wil doen. Ik ben gewoon geen politiek persoon. Dit is een baan , en het is mijn eed om eerlijk om te gaan met iedereen die we onderzoeken.”

De gespannen ontmoeting in oktober 2022, vertelde Shapley aan CBS, was zijn “red line meeting”, en zei dat het “net op het punt kwam waarop die schakelaar omging en ik mijn geweten gewoon niet meer het zwijgen kon opleggen.”

Federale aanklagers, waaronder drie procureurs-generaal, hebben jarenlang onderzoek gedaan naar Hunter Biden en overwegen de zoon van de president aan te klagen wegens vermeende belastingmisdrijven en het afleggen van een valse verklaring, zoals CNN eerder meldde. Tot nu toe zijn er geen aanklachten ingediend en heeft Hunter Biden onschuldig gepleit.

De advocaten van Shapley hadden gehoopt dat hun cliënt zou kunnen gaan zitten voor een gezamenlijk interview met de commissies van het Huis en de Senaat, en uitten onlangs hun frustratie dat het tweekamergesprek niet van de grond kwam.

Woensdag zei een assistent van de financiële commissie van de Senaat dat het klokkenluidersteam zich terugtrok uit de vergadering met de commissie.

“Het personeel van de commissie aan beide kanten was het eens met de raadsman om de klokkenluider volgende week rechtstreeks te ontmoeten, maar de klokkenluider heeft sindsdien afstand gedaan van die overeenkomst en het uitstel afgewezen”, zei Ryan Carey, een woordvoerder van de voorzitter van de senaat Financiën, Ron Wyden, D-Oregon. . “Als een klokkenluider de financiële commissie van de Senaat wil ontmoeten, is het personeel van Spreker Wyden bereid om een ​​vergadering te organiseren op voorwaarden die voldoen aan wetten die informatie van belastingbetalers beschermen en een eerlijk en grondig onderzoek garanderen.”

Het juridische team van de klokkenluider is nooit akkoord gegaan met een interviewdatum met de financiële commissie van de Senaat, volgens een persoon die bekend is met de discussies.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende rapportage.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *