Iran heeft donderdag een nieuwe ballistische raket onthuld die naar verluidt doelen kan raken binnen een straal van 2.000 kilometer of 1.240 mijl, volgens berichten in de media.

Ambtenaren lieten verslaggevers in Teheran de Khoramshahr-4 zien – die naar verluidt een kernkop van 1.500 kilogram of 3.300 pond kan dragen – meldde de Associated Press. Ze hebben ook ongedateerde beelden vrijgegeven van wat volgens hen een succesvolle raketlancering was.

“Onze boodschap aan de vijanden van Iran is dat we het land en zijn verworvenheden zullen verdedigen. Onze boodschap aan onze vrienden is dat we de stabiliteit in de regio willen helpen’, zei de Iraanse minister van Defensie Mohammad Reza Ashtiani. Reuters.

Het projectiel heette naar verluidt Kheibar, verwijzend naar het Joodse fort dat in de 7e eeuw door moslims werd veroverd.

Spanningen met Israël leken een belangrijk thema te zijn op de raketvertoning van donderdag, waarbij ook een miniatuurvoorbeeld van de Rotskoepel bij de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem te zien was, meldde het AP.

Een hoge Israëlische generaal bracht eerder deze week het vooruitzicht van “actie” tegen Iran naar voren, te midden van berichten dat Teheran diep onder de grond in het Zagros-gebergte een nucleaire faciliteit bouwt.

“Iran heeft uraniumverrijking verder ontwikkeld dan ooit tevoren… Er zijn negatieve ontwikkelingen aan de horizon die zouden kunnen leiden tot (militaire) actie”, zei luitenant-generaal Herzi Halevi dinsdag, volgens Reuters.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *