CNN

Het juridische team van Donald Trump heeft betoogd dat het ministerie van Justitie federale onderzoeken naar de voormalige president moet afsluiten en het presidentiële campagneseizoen van 2024, dat al in volle gang is, moet laten doorgaan “zonder inmenging” – de laatste poging van de voormalige president om onderzoeken tegen hem te politiseren.

Een woordvoerder van Trump zei woensdag dat het juridische team rechtstreeks contact opneemt met procureur-generaal Merrick Garland en een ontmoeting zoekt om niet-gespecificeerde tekortkomingen in de onderzoeken van speciaal aanklager Jack Smith te delen, inclusief wat zij “vervolging en buitensporig gedrag” noemen.

“We hopen dat hij het juiste ziet om zijn dossier over deze zaak af te sluiten en de presidentiële campagne ongestoord verder te laten gaan”, zei de woordvoerder in een verklaring.

Een bron die bekend is met het juridische team van Trump zei dat ze ook verwachten met Garland in discussie te gaan over waarom de voormalige president niet moet worden aangeklaagd.

Maar het valt nog te bezien of Garland zal overwegen om zo’n bijeenkomst te houden, vooral omdat Smith onafhankelijk handelt, of dat het verzoek zal worden gezien als een serieuze juridische inspanning – niet alleen een PR-stunt – aangezien Trump de campagne betreedt terwijl hij ook te maken krijgt met meerdere strafrechtelijk onderzoek. .

Advocaten van de verdediging ontmoeten soms openbare aanklagers wanneer een beslissing over de aanklacht op handen is. Maar bronnen die bekend zijn met het onderzoek vertelden CNN dat Smith de advocaten van Trump niet had geïnformeerd dat hij op het punt stond een dergelijke beslissing te nemen.

Zoals gemeld door CNN, lijkt Smith zich in de laatste fase van het onderzoek te bevinden.

Dinsdag deelde Trump in het openbaar een one-pass brief van zijn advocaten aan Garland, waarin hij verzocht om een ​​bijeenkomst om het onderzoek van Smith naar de omgang door de voormalige president met geheime documenten en pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, te bespreken.

Het is niet duidelijk of Garland de brief, die Trump op sociale media verspreidde, überhaupt heeft ontvangen.

Het ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven.

“Ik denk dat waar ze om vragen het enige is waar ze om kunnen vragen, als ze echt geloven dat er sprake was van wangedrag”, zei Ty Cobb, de advocaat van het Witte Huis die Trump vertegenwoordigde tijdens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Als het juridische team van Trump een specifieke klacht heeft over Smith of zijn aanklagers, “kunnen ze alleen naar de directeur” – en dat is Garland, zei Cobb. “Misschien niet gek” vanuit juridisch perspectief.

De advocaten van Trump, John Rowley en Jim Trusty, schreven in hun brief dat “geen enkele president van de Verenigde Staten in de geschiedenis van ons land ooit op zo’n schandalige en illegale manier ongegrond is onderzocht”.

In de brief van dinsdag klaagt hij ook dat Trump oneerlijk wordt behandeld in vergelijking met de zoon van president Joe Biden, Hunter Biden, die wordt onderzocht door de door Trump aangestelde Amerikaanse advocaat in Delaware.

Vorige maand hadden advocaten van Hunter Biden een ontmoeting met beroepsfunctionarissen van de belastingafdeling van het ministerie van Justitie en de Amerikaanse advocaat nadat de advocaten van Biden om een ​​update van de zaak hadden gevraagd.

Maar het zou ongebruikelijk zijn voor Garland om het juridische team van Trump te ontmoeten, gezien de politieke gevoeligheid van de zaak en de DOJ-voorschriften rond de speciale aanklager en hoeveel autonomie het kantoor heeft. Smith werd door Garland aangesteld enkele dagen nadat Trump had aangekondigd dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap in 2024.

Als speciale aanklager heeft Smith de bevoegdheid om zijn eigen vervolgingsbeslissingen te nemen, zonder de goedkeuring van Garland. Maar Garland heeft enige bevoegdheid om het werk van de speciale aanklager te herzien.

“Sommige mensen vergelijken de bijeenkomst van minister van Justitie Hunter Biden met dit vergaderverzoek. Belangrijk verschil – Jack Smith is een speciale adviseur. Smith is niet onderworpen aan dagelijks toezicht door * een * persoon bij DOJ, inclusief Garland, volgens de DOJ-voorschriften, ” piepte Anthony Coley, voormalig DOJ-woordvoerder.

Maar het vooruitzicht om te weigeren om de advocaten van de voormalige president te ontmoeten, kan ingewikkeld blijken te zijn voor het ministerie van Justitie

Op zaterdag vertelde voormalig Trump-advocaat Tim Parlatore aan CNN dat het juridische team manieren had besproken om Garland te “opvoeden”, maar dat een andere Trump-adviseur in de weg was gelopen.

“Nu we het einde naderen van dit onderzoek, waar Jack Smith en uiteindelijk Merrick Garland een beslissing zullen nemen over wat te doen, terwijl we onze verdedigingsstrategie samenstellen om Merrick Garland te leren hoe hij dit het beste kan aanpakken (Trump-adviseur Boris Epshteyn) is geweest waardoor we die strategie niet kunnen volgen ”, zei Parlatore.

Een woordvoerder van Trump noemde de verklaringen van Parlatore “categorisch onjuist”.

Dit is niet de eerste keer dat Trump probeert een bericht naar Garland te sturen. Drie dagen na de huiszoeking van de FBI afgelopen zomer in zijn Mar-a-Lago-resort in Florida, sprak de advocaat van Trump telefonisch met de toenmalige procureur-generaal Jay Bratt, waarbij hij een bericht van Trump doorgaf aan Garland, volgens het proces-verbaal van Trump.

“De boodschap was deze: president Trump wil dat de procureur-generaal weet dat hij van mensen in het hele land heeft gehoord over de inval. Als er één woord is om hun stemming te beschrijven, dan is het ‘boos’. Warmte bouwt zich op. De druk loopt op. Wat ik ook kan doen om de hitte te verminderen, om de druk te verminderen, laat het ons weten”, aldus de aanvraag.

Tijdens het onderzoek van Mueller naar Trump, dat plaatsvond tijdens de eerste helft van Trumps presidentschap, stonden de advocaten van de voormalige president in contact met het team van de speciale aanklager. Advocaten maakten lange tijd ruzie over de vraag of Trump vrijwillig zou instemmen met een gesprek met het kantoor van de speciale aanklager, wat Trump uiteindelijk niet deed.

Ondanks het aanhoudende spervuur ​​van aanvallen van Trump op de toenmalige procureur-generaal Jeff Sessions en de toenmalige plaatsvervangend procureur-generaal Rod Rosenstein – die toezicht hield op het onderzoek van de speciale raadsman nadat Sessions aftrad – lijkt het er niet op dat er een ontmoeting was tussen Rosenstein en het juridische team van Trump tijdens de cursus. Muellers onderzoeken.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *