CNN

Opperrechter John Roberts zei dinsdagavond dat hij het publiek wilde verzekeren dat het Hooggerechtshof toegewijd is aan het handhaven van de “hoogste gedragsnormen”, waarmee hij zijn opmerkingen leek te richten op critici van het Hooggerechtshof te midden van recente ethische controverses.

“We blijven kijken naar dingen die we kunnen doen om die toezegging praktisch uit te voeren, en ik ben ervan overtuigd dat er manieren zijn om dat te doen die in overeenstemming zijn met onze status als een onafhankelijke tak van de overheid onder de scheiding der machten”, vertelde Roberts. een publiek verzamelde zich in Washington, DC, voor het evenement georganiseerd door het American Law Institute, waar hij een medaille ontving ter ere van wijlen rechter Henry J. Friendly.

De opmerkingen van Roberts, een voormalige vriendelijke griffier, komen wanneer leden van het Congres en groepen van algemeen belang de rechtbank onder druk zetten om een ​​ethische code voor rechters aan te nemen, na onthullingen dat rechter Clarence Thomas weelderige reizen van GOP-donoren accepteerde. en betrokken zijn bij particuliere vastgoedtransacties zonder informatie vrij te geven op financiële openbaarmakingsformulieren.

De toespraak van Roberts leek te suggereren dat de rechtbank binnenkort misschien meer te zeggen heeft over inspanningen om de transparantie te vergroten als het gaat om ethische praktijken. Maar de chef leek ook zijn bezorgdheid te benadrukken dat het Congres zich niet zou moeten mengen in de interne aangelegenheden van een afzonderlijke regeringstak. Vorige maand weigerde Roberts een verzoek om voor het Congres te getuigen in een ethisch debat van het Hooggerechtshof.

Roberts betreurde dinsdagavond ook de huidige stand van het publieke debat, daarbij verwijzend naar een recent incident waarbij een rechter werd beledigd tijdens een toespraak op de rechtenfaculteit en dat demonstranten buiten de huizen van de rechters 24 uur per dag beveiliging nodig hadden.

Roberts zei dat de “moeilijkste beslissing” die hij in 18 jaar moest nemen, was of hij “hekken en barricades rond het Hooggerechtshof moest oprichten”. Het hek viel voor de start van het huidige semester.

Binnen de rechtbank is er echter “reden voor optimisme”, zei hij, waarbij hij herhaalde dat rechters tijdens hun privéconferenties nooit boos hun stem verhieven.

“We behandelen enkele van de meest controversiële kwesties in het land, maar we onderhouden een collegiale relatie met elkaar”, zei hij.

Het optreden van Roberts komt wanneer de rechters de meest gespannen tijd van het jaar zijn ingegaan terwijl ze racen om de meningen te voltooien tegen hun zelfopgelegde eind juni. De moeilijkste zaken blijven vaak voor het laatst, waarbij rechters debatteren over kwesties als positieve actie, stemrecht en godsdienstvrijheid.

De rechtbank is ook nog steeds aan het bijkomen van het drama van afgelopen termijn, toen een ontwerp van een belangrijk advies waarin Roe v. Wade werd vernietigd, naar de pers werd gelekt – een gebeurtenis die landelijke protesten en een lekonderzoek door het hooggerechtshof zou hebben veroorzaakt. Het onderzoek heeft tot nu toe nog geen resultaat opgeleverd.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *