NORCROSS, Ga. (AP) – Drie maanden later toegang tot thuiszorg in de laatste levensfase, blijft voormalig president Jimmy Carter in een goed humeur als hij familie bezoekt, het publieke debat over zijn nalatenschap bekijkt en updates ontvangt over het humanitaire werk van het Carter Center over de hele wereld, zegt zijn kleinzoon. Hij geniet zelfs van regelmatige porties ijs.

“Op dit moment komen ze gewoon samen met familie, maar ze doen het op de best mogelijke manier: met z’n tweeën thuis”, zei Jason Carter over Jimmy en Rosalynn Carter, nu 98 en 95.

“Ze waren samen 70 jaar en meer. Ze weten ook dat ze niet de leiding hebben’, zei de jongere Carter dinsdag in een kort interview. “Hun geloof is echt gegrond in dit moment. Op die manier is het het beste wat het kan zijn.”

De langstzittende Amerikaanse president, Jimmy Carter aangekondigd in februari dat hij na een reeks korte ziekenhuisopnames zou afzien van verdere medische tussenkomst en de rest van zijn leven zou doorbrengen in hetzelfde bescheiden huis van één verdieping in Plains waarin ze woonden toen hij voor het eerst in de senaat werd gekozen in 1962. Geen ziekte . is blootgesteld.

De aankondiging van de hospice-zorg leidde tot voortdurende eerbetoon en media-aandacht voor zijn presidentschap van 1977 tot 1981 en het wereldwijde humanitaire werk dat het paar had gedaan sinds de medeoprichter van The Carter Center in 1982.

“Het is een van de zegeningen van de afgelopen maanden geweest”, zei Jason Carter nadat hij dinsdag had gesproken tijdens een evenement ter ere van zijn grootvader. ‘Hij moet de uitbarsting hebben gezien en hij moet er blij mee zijn geweest.’

De voormalige president krijgt ook een update over het Carter Center uitroeiing van caviaworm programma, gelanceerd in het midden van de jaren 80 toen miljoenen mensen leden aan parasieten die verspreid werden door onrein drinkwater. Vorig jaar waren er minder dan twintig gevallen in de wereld.

En op minder serieuze momenten blijft hij ook genieten van pindakaas-ijs, zijn favoriete smaak, in overeenstemming met zijn politieke merk van pindaboeren, zei zijn kleinzoon.

Andrew Young, de VN-ambassadeur van Carter, vertelde de AP dat hij ook de Carters “een paar weken geleden” bezocht en “erg blij was dat we konden lachen en grappen maken over oude tijden”.

Young en Jason Carter voegden zich dinsdag bij andere vrienden en fans om de voormalige president te vieren langs Jimmy Carter Boulevard in een buitenwijk van Norcross, ten noordoosten van Atlanta. Young zei dat de setting – in een van de meest raciaal en etnisch diverse buitenwijken van Amerika – de bredere nalatenschap van de voormalige president weerspiegelt als iemand die vrede, conflictoplossing en rassengelijkheid nastreefde.

Toen een snelweg van bijna 10 mijl in Gwinnett County in 1976 – het jaar waarin hij tot president werd gekozen – een nieuwe naam kreeg, begonnen de kleine steden en slaapkamers aan de rand van de metropool Atlanta net te bloeien. Nu heeft alleen Gwinnett een bevolking van ongeveer een miljoen mensen, en Jimmy Carter Boulevard bloeit, met veel bedrijven die eigendom zijn van zwarte, immigranten of Amerikanen van de eerste generatie.

Young, hoofdassistent van dominee Martin Luther King Jr. tijdens de burgerrechtenbeweging zei hij dat Carter begon als een blanke politicus uit Zuid-Georgia in de tijd van Jim Crow-segregatie, maar bewees dat zijn waarden anders waren.

Als gouverneur en president geloofde Carter “dat de wereld naar Georgië kon komen en iedereen kon laten zien hoe ze samen moesten leven”, zei Young.

Nu lijkt Georgië “op de hele wereld”, zei Young, 91.

Nicole Love Hendrickson, in 2020 verkozen tot de eerste zwarte voorzitter van de raad van commissarissen van Gwinnett County, prees Carter als “een man met een buitengewoon respect voor de menselijkheid van anderen”.

Verwijzend naar Carters verpletterende herverkiezingsverlies, zei Young dat hij het persoonlijk leuk vond om historici en anderen succesverhalen te zien vinden terwijl ze Carters presidentschap opnieuw beoordeelden – de controle over het Panamakanaal afstaan, een nationale energiestrategie ontwikkelen, meer betrokken zijn bij Afrika dan welke Amerikaanse president dan ook. Dergelijke prestaties waren destijds niet populair of werden overschaduwd door Carters onvermogen om de inflatie te beteugelen, energiecrises te bedwingen of Amerikaanse gijzelaars in Iran te bevrijden vóór de verkiezingen van 1980.

“Ik zei tegen hem: ‘Weet je, het heeft ze meer dan 50 jaar gekost om president Lincoln te waarderen. Het kan zo lang duren om je te waarderen,’ zei Young.

“Niemand dacht aan het Panamakanaal. Niemand zou er aan denken om Egypte en Israël te verenigen. Ik bedoel, ik dacht erover om iets in Afrika te proberen, maar niemand anders in Washington deed het, en hij deed het. Hij had altijd een idee over alles.”

Maar toen Jason Carter dinsdag fans van zijn grootouders toesprak, verzette hij zich tegen hen als wereldwijde beroemdheden te beschouwen.

“Ze zijn net als al je grootouders – ik bedoel, in de mate dat al je grootouders boeren in Zuid-Georgië zijn”, zei hij lachend. “Als je er vandaag zelfs heen gaat, hebben ze een klein rek bij hun gootsteen waar ze Ziplock-zakken drogen.”

Het meest interessante, zei Jason Carter, is het feit dat zo’n bijeenkomst plaatsvond terwijl zijn grootvader nog leefde.

“We dachten dat toen hij naar het hospice ging, hij heel dicht bij het einde was”, vertelde hij het publiek. “Ik zal je alleen vertellen dat hij in oktober 99 wordt.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *