CNN

Michael McCaul, voorzitter van de House Foreign Affairs Committee, bekeek dinsdag een telegram met afwijkende meningen dat door Amerikaanse diplomaten was verzonden voorafgaand aan een hectische terugtrekking van de VS uit Afghanistan in 2021, en sprak vervolgens met staatssecretaris Antony Blinken over de geheime informatie.

De bezichtiging was een overwinning voor McCaul, een Republikein, die een resolutie voorstelde waarin Blinken het Congres minachtte omdat het de kabel niet had overhandigd, waarvoor de commissie in maart voor het eerst een dagvaarding had aangevraagd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde vorige week aan McCaul en vooraanstaand lid Gregory Meeks, een democraat, dat ze de dissidente kabel “in de camera” bij het ministerie van Buitenlandse Zaken konden bekijken met wat persoonlijke informatie geredigeerd.

McCaul sprak dinsdag buiten het ministerie van Buitenlandse Zaken en prees het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat het hen toegang had gegeven tot de kabel en het antwoord, maar merkte op dat hij nog steeds van mening was dat “volgens de dagvaarding aan de commissie alle leden van de commissie in staat zouden moeten zijn om te beoordelen in de camera op dezelfde manier waarop we de gelegenheid hadden om dit te doen.”

Leslie Shedd, de communicatiedirecteur van McCaul, vertelde CNN “[McCaul] sprak met de secretaris en vertelde hem dat hij het op prijs stelde dat hij zichzelf en het seniorlid toestond om naar de kabel te kijken. Maar dat het moeilijk voor hem is om terug te gaan naar alle andere leden van de commissie – Republikeinen en Democraten – en te zeggen dat ze het ook niet kunnen zien.”

“Hij vertelde de secretaris dat hij met RM Meeks en de andere leden moest praten en dat hij contact met hem zou opnemen”, zei ze.

Een door de Republikeinen geleide commissie die de terugtrekking van de regering-Biden uit Afghanistan onderzoekt, heeft een verhoging gepland van de resolutie die Blinken minacht voor deze week, hoewel de verhoging uitgesteld op donderdag zonder de afspraak te verzetten.

Ondertussen juichte Meeks Blinken toe voor zijn “buitengewone” en “ongekende” samenwerking.

“Ik begrijp de betekenis en het belang voor hem om ervoor te zorgen dat hij individuen in het dissidente kanaal beschermt. Omdat het belangrijk is om dat te hebben”, zei de New Yorkse democraat.

Half juli 2021 werd een afwijkende telegram naar Blinken gestuurd, waarin werd gewaarschuwd dat de afdeling snel actie moest ondernemen – zoals het snel verwerken en evacueren van Afghanen die de VS hielpen vanuit Afghanistan – omdat ze dachten dat de situatie in het land snel zou kunnen verslechteren en vreesden ramp.

In de chaotische laatste weken van de Amerikaanse evacuatie die snel volgde, viel een zelfmoordterrorist het vliegveld van Kabul aan, waarbij 13 Amerikaanse soldaten en meer dan 100 Afghanen om het leven kwamen.

McCaul dagvaardde Blinken om op 28 maart voor de commissie te verschijnen na maandenlang zoeken naar het document bij de minister van Buitenlandse Zaken. Blinken vertelde de commissie destijds dat hij tegen het delen van het document was omdat hij bang was dat het een huiveringwekkend effect zou hebben op het diplomatieke gebruik van het kanaal, een vertrouwelijke manier voor hen om zorgen te delen met topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *