New York
CNN

De rechter die de zaak van Donald Trump over vervalste zakelijke documenten in Manhattan leidt, zal de voormalige president naar verwachting dinsdag informeren over wat hij wel en niet in het openbaar over de zaak mag zeggen en over het bewijs dat zijn juridische team van openbare aanklagers zal ontvangen om zich voor te bereiden op het proces.

Trump zal de hoorzitting in de New York County Criminal Court niet fysiek bijwonen, maar zal op afstand verschijnen via videofeed zodat de rechter met hem kan communiceren in een openbare zitting.

Trump pleitte vorige maand niet schuldig aan 34 gevallen van het vervalsen van zakelijke gegevens met de bedoeling illegaal gedrag in verband met zijn presidentiële campagne van 2016 te verdoezelen. De strafrechtelijke aanklachten komen voort uit het onderzoek van officier van justitie Alvin Bragg naar geheime contante betalingen tijdens de campagne van 2016 aan volwassen filmster Stormy Daniels die een affaire met Trump beweerde, wat hij ontkent.

Eerder deze maand tekende rechter Juan Merchan een beschermend bevelwaarin gedeeltelijk stond dat bewijs dat aanklagers aan het verdedigingsteam van Trump verstrekken niet mag worden gedeeld of gepubliceerd op “nieuws- of socialemediaplatforms, inclusief maar niet beperkt tot Truth Social, Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Snapchat of YouTube, zonder de voorafgaande goedkeuring van de rechtbank.”

Trump kan alleen enig bewijs zien dat aanklagers hebben aangemerkt als “beperkt verspreidingsmateriaal” in aanwezigheid van zijn advocaten en kan dat bewijs niet “kopiëren, fotograferen, transcriberen of anderszins onafhankelijk bezitten”, aldus het bevel.

Tijdens een hoorzitting voordat het beschermingsbevel werd afgerond, bespraken de advocaten van Trump en de aanklagers van het kantoor van de officier van justitie details, waaronder regels die bepalen hoeveel van het zaakmateriaal dat van de mobiele telefoons van getuigen, zoals Trumps voormalige advocaat en fixer Michael Cohen, kan worden genomen. gezien door Trump.

Aanklagers hebben Merchan specifiek verzocht Trump te adviseren over de parameters van de vrijwaringsmaatregel en het gedrag dat deze verbiedt.

De oud-president heeft herhaaldelijk negatieve opmerkingen gemaakt en op sociale media gepost over de officier van justitie, mogelijke procesgetuigen en de rechter in deze zaak. Aanklagers haalden enkele van Trumps berichten op Truth Social aan in hun verzoek om een ​​beschermingsbevel.

De advocaten van Trump verzetten zich tegen het beschermingsbevel, met het argument dat het in strijd is met de rechten van het eerste amendement van Trump, omdat hij in 2024 opnieuw president wordt.

Trump en zijn juridische team kunnen nog steeds in het openbaar over de zaak spreken omdat er geen verbod van kracht is. Het beschermingsbevel, zoals het er nu uitziet, beperkt specifiek hun openbare discussie en verspreiding van zaakmateriaal dat tijdens het ontdekkingsproces aan de verdediging is gegeven.

De partijen zouden tijdens de hoorzitting van dinsdag ook een procesdatum kunnen vaststellen. Merchan beval de partijen om de startdatum te beperken tot ergens in februari of maart 2024.

De advocaten van Trump hebben een motie ingediend om de strafzaak over te dragen aan de federale rechtbank in Manhattan, met het argument dat de misdaden waarvan Trump wordt beschuldigd, verband houden met zijn taken als president.

De motie van de verdediging om de zaak naar de federale rechtbank te verplaatsen, onderbreekt de hangende gerechtelijke procedures niet. Een hoorzitting van de federale rechtbank over dat verzoek staat gepland voor volgende maand.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *