CNN

Donald Trump heeft altijd precies gezegd en gedaan wat hij wilde toen hij wilde in een turbulent zakelijk en politiek leven dat alle pogingen tartte om het onder controle te krijgen.

Maar op dinsdag zal de voormalige president onderworpen zijn aan het schema en de autoriteit van iemand anders, temidden van toenemende tekenen dat het rechtssysteem een ​​ader van verantwoordelijkheid kan vertegenwoordigen die zelfs Trump niet kan negeren.

Trump zal via video op afstand verschijnen voor een hoorzitting waar een rechter de grenzen zal uitleggen aan wat hij kan zeggen over zakelijke documenten en de witwaszaak in Manhattan waardoor hij de eerste voormalige president was die eerder dit voorjaar werd aangeklaagd. Zijn verschijning, in een zaak waarin hij onschuldig pleitte, is grotendeels een procedurele aangelegenheid. Maar het is een van de eerste keren dat Trump voor de rechtbank moet verschijnen, terwijl hij liever zijn bod op een derde Republikeinse nominatie promoot – of iets anders doet.

De hoorzitting van dinsdag zal bijdragen aan het buitengewone spektakel van een voormalig president die zich kandidaat stelt voor een niet-opeenvolgende tweede termijn terwijl hij worstelt met een golf van juridische onderzoeken. Het zal een van de onbekenden van de snelle GOP-voorverkiezingen benadrukken: de mate waarin de wirwar van juridische problemen van de koploper de tijd, energie en focus van zijn campagne zal ondermijnen. De virtuele rechtbankdatum van Trump komt ook wanneer de GOP-race in de hoogste versnelling tot nu toe begint, met senator Tim Scott uit South Carolina die maandag inspringt en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, verwachtte binnen enkele dagen formeel zijn bod op het Witte Huis aan te kondigen.

Luister naar de reactie van Trump op het presidentiële bod van senator Tim Scott

En dingen kunnen veel ingewikkelder worden voor Trump.

Een nieuw CNN-rapport onthult de omvang van het binnendringen van speciaal aanklager Jack Smith in de binnenste cirkel van Trump terwijl hij onderzoek doet naar het oppotten van geheime documenten door de voormalige president in zijn resort in Mar-a-Lago. Meerdere bronnen die bekend zijn met de aantekeningen die door de advocaat van Trump werden bijgehouden en aan onderzoekers werden overgedragen, zeiden dat Trump vroeg of hij zich kon verzetten tegen de inspanningen van het ministerie van Justitie om geheime documenten in zijn bezit terug te krijgen. De aantekeningen kunnen helpen om zijn acties en denken vorm te geven terwijl Smith mogelijke schendingen van de spionagewet en storing onderzoekt.

donald troef maggie haberman splitsen

Haberman: nieuw bewijs verontrust mensen over Trump

Los daarvan zeiden twee bronnen die bekend zijn met het onderzoek dat aanklagers van het kantoor van de speciale raadsman de Trump-organisatie hebben gedagvaard voor informatie over zakelijke transacties in het buitenland. Een van de bronnen suggereerde dat onderzoekers zich lijken te concentreren op de omgang van de voormalige president met staten die mogelijk geïnteresseerd zijn in de soorten geclassificeerd materiaal die na zijn vertrek uit Mar-a-Lago zijn teruggevonden. De Trump-organisatie heeft niet gereageerd op het verzoek van CNN om commentaar en het is onduidelijk wanneer de dagvaarding is uitgevaardigd. Het bestaan ​​ervan werd voor het eerst gemeld door de New York Times.

Het blijft onduidelijk hoe nieuwe onthullingen over geheime documenten passen in een onderzoek van onbekende omvang dat grotendeels buiten het zicht van het publiek heeft plaatsgevonden. Maar er zijn steeds meer tekenen dat Smith het einde van zijn onderzoek nadert.

De al lang bestaande neiging van Trump om zich te verzetten tegen zelfs de poging van de wet om hem in bedwang te houden, was maandag op een ander front te zien nadat zijn recente onberouwvolle gedrag hem nog meer wettelijk bloot leek te stellen. Voormalig tijdschriftschrijver E. Jean Carroll, die deze maand $ 5 miljoen aan schadevergoeding van Trump won in haar aanranding en lasterzaak, heeft een rechter gevraagd om een ​​aparte lasterzaak tegen hem te wijzigen, zodat ze meer schadevergoeding kan eisen na belediging in een CNN-stad hal in New Hampshire op 10 mei.

De gewoonte van Trump om zich met zijn ongebreidelde retoriek dieper in de problemen te graven, kwam te midden van nieuwe tekenen van onenigheid onder zijn juridische team. In een interview met CNN’s Paula Reid op zaterdag zei een van zijn voormalige advocaten, Timothy Parlatore, dat hij was vertrokken omdat sommige leden van de kring van Trump de taak om zijn baas te verdedigen moeilijker maakten dan nodig was. Parlatore heeft specifiek een langdurige medewerker van voormalig president Boris Epshteyn aangesteld. Een woordvoerder van Trump zei dat dergelijke beweringen “categorisch onjuist” waren.

Advocaat van de verdediging Timothy Parlatore, vertegenwoordiger van de US Navy SEAL Special Operations Chief Edward Gallagher, spreekt met verslaggevers tijdens een hoorzitting voorafgaand aan het proces voor de krijgsraad van Gallagher wegens vermeende oorlogsmisdaden in Irak, in San Diego, Californië, VS, 22 mei 2019. REUTERS/Earnie Grafton

De ex-advocaat van Trump legt uit waarom hij het juridische team van Trump heeft verlaten

Alsof deze stapel juridische problemen nog niet genoeg was, wacht Trump nog steeds om te horen of de officier van justitie van Georgia hem zal aanklagen voor zijn inspanningen om de overwinning van president Joe Biden bij de algemene verkiezingen van de swing state in 2020 ongedaan te maken. En Smith onderzoekt ook het gedrag van Trump in de aanloop naar de aanval van zijn aanhangers op het congres op 6 januari 2021.

Tot nu toe is er weinig bewijs dat Trump-kiezers zich zorgen maken over zijn toenemende juridische problemen. In feite viel zijn aanklacht in de Manhattan-zaak samen met een stijging van zijn primaire opiniepeilingen. En zijn Republikeinse tegenstanders waren slechts de hardste critici van zijn situatie – een teken dat ze het politieke gevaar begrijpen van het aanvallen van een koploper die claims van politieke vervolging centraal stelt in zijn bod op het nieuwe Witte Huis.

Maar als de afleiding van Trump in de rechtszaal erger wordt, is het de vraag of hij in staat zal zijn om met meerdere rechtszittingen, verklaringen en zelfs processen te jongleren met een volledig campagneschema. Elk gevoel van chaos zou een rol kunnen spelen in het geval van een kandidaat als DeSantis dat hij veel van de ideologische kwaliteiten van “Make America Great Again”-conservatisme kan bieden zonder het drama en de chaos die Trump vaak hebben gedwarsboomd in zijn vermogen om zijn ideeën in daden om te zetten. kantoor. En als de voormalige president de Republikeinse nominatie wint, kan de enorme omvang van een presidentskandidaat die voor de rechtbank verschijnt – mogelijk in meerdere verschillende onderzoeken – de kritische kiezers die zich bij recente verkiezingen van de Republikeinen hebben afgekeerd, opnieuw van zich vervreemden.

troef cortes desantis vpx gesplitst

Waarom een ​​fervent voormalige Trump-supporter nu DeSantis steunt

Trump is in geen van deze zaken schuldig bevonden en heeft hetzelfde recht op het vermoeden van onschuld als elke andere burger. De Carroll-zaak, waarin hij verantwoordelijk werd bevonden voor aanranding, was een civielrechtelijke, geen strafrechtelijke procedure. Toch suggereert het enorme gewicht van de rechtsonzekerheid rond Trump dat de campagne van 2024 het potentieel heeft om een ​​giftige rit te worden die de gerechtelijke en politieke instellingen die hij al tot het uiterste heeft opgerekt, nog verder onder druk zal zetten.

De rechter die de doofpotzaak in New York voorzit, zal de oud-president dinsdag naar verwachting precies vertellen wat hij wel en niet publiekelijk mag zeggen over de strafzaak tegen hem. Trump is beschuldigd van het vervalsen van bedrijfsgegevens met betrekking tot betalingen tijdens de campagne van 2016 aan volwassen filmster Stormy Daniels, die een affaire heeft beweerd die Trump ontkent.

Rechter Juan Merchan heeft al een conservatoir bevel ondertekend dat het delen van door de verdediging verkregen bewijs van de aanklager verbiedt op sociale mediaplatforms, waaronder Truth Social, Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Snapchat of YouTube, zonder voorafgaande toestemming van de rechtbank.

De hoorzitting komt nadat Trump herhaaldelijk denigrerende opmerkingen en posts op sociale media heeft gemaakt over Manhattan District Attorney Alvin Bragg, potentiële getuigen en de rechter. Er is geen spreekverbod en de beperkingen zijn specifiek van toepassing op het bespreken en verspreiden van bewijsmateriaal dat zijn juridische team van openbare aanklagers zal ontvangen ter voorbereiding op het proces.

Maar de advocaten van Trump hebben al betoogd dat het beschermingsbevel zijn rechten op het eerste amendement schendt. En het feit dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap en klaar is om elke stap van zijn juridische strijd als wapen te gebruiken, betekent dat deze zaak steeds dieper de politieke arena in wordt getrokken.

Ook op dinsdag zouden de partijen in de zaak een procesdatum kunnen vaststellen – een andere potentiële ontwikkeling die zou kunnen bijdragen aan de politieke intriges. Merchan had hen eerder bevolen ergens in februari of maart 2024 naar een startdatum te zoeken. Zo’n schema zou het ondoorgrondelijke tafereel creëren van een presidentskandidaat die midden in een verkiezingsseizoen naar een strafproces gaat. Trump zou ongetwijfeld proberen om van het proces een politiek platform te maken in een kritieke fase van de campagne, maar het zou hem ook kunnen belemmeren om kritieke situaties aan te pakken.

En het zou een verbazingwekkend verhaal zijn, zelfs naar de ongelooflijke maatstaven van de ex-president.

troef stadhuis

Waarom Trumps voormalige Witte Huis-advocaat denkt dat Trump naar de gevangenis gaat

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *