De claim van Rusland om de stad Bakhmut in te nemen was een symbolische overwinning voor Moskou en verhoogt de druk om het aanstaande tegenoffensief van Oekraïne te laten slagen.

Kiev betwist de claim van een volledige Russische overname van Bakhmut en benadrukte dat zijn troepen op strategische posities aan de rand van de stad bleven en klaar waren om Bakhmut te heroveren.

Maar Russische troepen razen door een groot deel van de stad, en dat is precies wat de Russische president Vladimir Poetin heeft gedaan begroette de verovering van Bakhmut al als een overwinning.

Poetin zei dat hij soldaten zou eren die vochten in de strijd van acht maanden en feliciteerde persoonlijk zijn soldaten en degenen die dienden bij het particuliere Russische militaire bedrijf Wagner Group.

Russische staatsmedia prezen ook de verovering van Bakhmut als een historische overwinning, aangezien het ministerie van Defensie zaterdag de volledige controle over de stad overnam.

Federico Borsari, transatlantische defensie- en veiligheidsmedewerker bij het Centrum voor Europese Beleidsanalyse (CEPA), zei dat Bakhmut een beperkte strategische waarde heeft vanwege de zwaar versterkte posities van Oekraïne verder naar het westen in de Donetsk-regio in het oosten van Oekraïne.

“Ik denk niet dat Rusland genoeg mankracht, kracht en capaciteit heeft om door te dringen om deze gebieden te bereiken, omdat het al moeilijk voor hen is om vast te houden wat ze nu hebben”, zei Borsari.

Nu Rusland echter zijn eerste belangrijke overwinning in maanden claimt, zullen alle ogen nu gericht zijn op hoe Oekraïne op het slagveld zal reageren op de verklaarde overwinning en of het Bakhmut zal heroveren of de Russische troepen elders in verwarring zal brengen.

Oekraïne is waarschijnlijk goed gepositioneerd voor zijn langverwachte tegenoffensief na de verdediging van Bakhmut, waardoor zijn troepen de Russische macht hebben kunnen verminderen, zeggen militaire analisten al maanden.

Rusland heeft alleen al sinds december 20.000 doden geleden, volgens schattingen van de VS, en de Wagner Group heeft veel van die doden gedragen.

De oprichter van de Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, kondigde de verovering van Bakhmut in het weekend aan, maar zei dat zijn strijders zich voorlopig zouden terugtrekken om zich te hergroeperen en te bevoorraden, wat, indien waar, toekomstige Russische offensieve operaties zou kunnen beperken, volgens het Institute for the Study of War (ISW). ).

Bakhmut droeg een enorm symbolisch gewicht – het vertegenwoordigde de vrijheid en het verzet van Oekraïne en diende als de belangrijkste oorlogsprijs voor Rusland na meer dan een jaar van vernederende mislukkingen op het slagveld.

Maar sommige Russische militaire bloggers aarzelden om de verovering van Bakhmut operationeel te verklaren.

Igor Girkin, een voormalige Russische militaire officier, zei in een Telegram-bericht dat hij Bakhmut “aanvankelijk onnodig” vond, een afleiding voor de Russische strijdkrachten in de bredere oorlog en een “Pyrrusoverwinning”.

“Het was de moeite en het geld dat eraan werd besteed niet waard, zelfs niet in de buurt”, schreef Girkin.

En ISW geschat dat Rusland extra versterkingen nodig zal hebben om Bakhmut vast te houden, wat “ten koste zou gaan van operaties in andere richtingen”.

Zo ook het Britse Ministerie van Defensie geschat dat Rusland al verschillende bataljons heeft ingezet om Bakhmut te versterken.

Voorafgaand aan zijn tegenoffensief verwierp Oekraïne de beweringen dat Russische troepen de stad volledig hadden ingenomen en zei dat het nog steeds een klein deel van Bakhmut beheerste, waardoor het verhaal van de overwinning in de war raakte.

Luitenant-generaal Oleksandr Syrskyi, commandant van de Oekraïense grondtroepen, zei dat zijn troepen onlangs waren opgeschoven naar de buitenwijken van de stad en stelde voor om de stad te omsingelen en te heroveren wanneer de gelegenheid zich voordeed.

“Ondanks het feit dat we nu de buitenwijken van de stad beheersen, verliest het belang van de verdediging zijn betekenis niet”, zei Syrskyi op Telegram.

Kolonelcassad, een populaire Russische militaire blogger, zei dat hij Bakhmut bezocht en dat de stad nu veel rustiger is na de Russische opmars. Hij voegde eraan toe dat de stad “goed gecontroleerd” was en dat de verdediging spoedig zou worden versterkt, wat twijfel zou doen rijzen over elke Oekraïense poging om de stad te heroveren.

“Ik geloofde waarschijnlijk minder in de kerstman dan ze nu hopen het orkest daar weg te krijgen”, schreef de blogger op Telegram, verwijzend naar Russische defensietroepen.

Borsari, van CEPA, zei dat hij geloofde dat voor Oekraïense leiders die een tegenoffensief plannen, Bakhmut geen prioriteit was, omdat het nu een “volledig verwoeste stad” was na maanden en maanden van beschietingen.

“Wat Oekraïne moet doen, is zoveel mogelijk Russische troepen naar Bakhmut trekken”, zei hij. “En tegelijkertijd probeer ik me ergens anders op te concentreren.”

Analisten voorspelden dat Oekraïne de zuidoostelijke regio van Zaporizhzhia zou kunnen aanvallen en de landbrug naar het Krim-schiereiland zou kunnen doorsnijden, maar Kiev staat voor een verschanste Russische verdediging.

Militaire analisten zeggen ook dat Oekraïne al op zoek is naar zwakheden langs een 600 mijl lang front in Oost-Oekraïne en dat zijn operaties rond Bakhmut strategisch zijn geweest.

Richard Barrons, gepensioneerde Britse legerofficier, hij vertelde Sky News dat Rusland “kostbare reserves aan manschappen en munitie moest verplaatsen om de beweging van Oekraïne naar het noorden en het zuiden” van Bakhmut te stoppen.

“Het zal hun voorbereidingen voor het offensief onmogelijk maken”, zei hij. “Het volgende grote ding, wanneer het ook komt, zal het offensief in Oekraïne zijn.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *