De annulering van zijn reis naar Australië door president Biden leidde tot een koor van critici dat de Amerikaanse president de leiders van Australië, Japan en India in de steek had gelaten. Biden zou een top van leiders van de Quadrilateral Security Dialogue – bekend als de “Quad” – in Sydney bijwonen. Anderen voerden aan dat de afwezigheid van Biden een aanzienlijk public relations-probleem vormde overwinning voor China, waardoor Peking de fysieke zwakte van de president en de verdeeldheid en chaos tussen democraten en republikeinen die niet in staat zijn samen te werken in het nationale belang, kon benadrukken. Dit zou andere Aziatische landen kunnen uitdagen twijfel aan de Amerikaanse inzet en gedwongen worden zich voor te bereiden op een tijdperk van Amerikaans verval en Chinese suprematie.

Beijing zal waarschijnlijk groeiende twijfels aanwakkeren over de kracht van Biden, de betrouwbaarheid van zijn regering ten opzichte van haar Aziatische bondgenoten en de materiële kracht en het uithoudingsvermogen van Amerika. Een president die een grote top verlaat om met het Congres te onderhandelen om het schuldenplafond te verhogen en een faillissement te voorkomen, is immers een slecht vooruitzicht voor het land. Maar het winnen van de strategische competitie betekent veel meer dan deelnemen aan de top. Als de schijn een primaire indicator is van nationale kracht en vastberadenheid, dan zou China inderdaad in de problemen zitten: de Chinese president Xi Jinping heeft alle internationale reizen van februari 2020 tot september 2022 opgegeven. het was vóór de pandemie.

Het besluit van Biden is een klap voor zijn Australische gastheer, premier Anthony Albanese. Maar lees er niet te veel in. De VS hebben hun leiderschap niet verloren, de leiders van de vier zullen elkaar ontmoeten aan de zijlijn van de top van de Groep van Zeven in Japan en Xi zal niet worden afgelost.

Vanuit het perspectief van concurrentie met China, waar het grootste deel van de Quad over gaat, is het besluit van Biden om zijn reis naar Azië af te breken om de dreigende schuldencrisis aan te pakken, begrijpelijk. Beijing vertrouwt op het aanwakkeren van de perceptie dat de Amerikaanse macht aan het afnemen is om andere naties ervan te overtuigen dat zijn dominantie over Azië zo goed als zeker is. Als de Amerikaanse regering in gebreke blijft door het schuldenplafond niet te verhogen, zou dat onmiddellijke en ernstige schade toebrengen aan de Amerikaanse economie, en de gevolgen voor de wereldeconomie zouden ernstig zijn. In hoeverre Biden verantwoordelijk is voor de huidige impasse met Republikeinen is discutabel. Maar als Amerika in gebreke blijft, zouden zijn macht, prestige en wereldwijde positie een catastrofale klap krijgen, of Biden nu wel of niet naar Sydney vliegt.

Hoe zit het met de verlaten Quad-top die in Sydney zou plaatsvinden? Wat in Sydney had moeten worden besproken, wordt nu gelanceerd in Hiroshima. Daarnaast is de Quad veel meer dan de leiders van de vier landen die elkaar af en toe persoonlijk ontmoeten. Sinds de groepering eind 2017 formeel werd hersteld, hebben politieke leiders, ministers, hoge bureaucratische en militaire functionarissen en ambassadeurs zich regelmatig verzameld als leden van de Quad om beleid te coördineren op gebieden als defensie, gezondheid, financiën, handel en investeringen, technologie en kritische mineralen.

Hoewel de optiek van de leidersbijeenkomst belangrijk is om solidariteit en vriendschap tussen de vier naties te signaleren, is het echte werk achter de schermen meedogenloos. Bijna alle beleidslijnen en overeenkomsten worden onderhandeld en gesloten voordat de leiders elkaar ontmoeten. Juist die voortdurende afstemming tussen de vier landen baart China de meeste zorgen. De plotse wijziging van plannen van een Amerikaanse president doet daar niets aan af.

De beslissing van Biden om de G7-top bij te wonen in plaats van de Quad-bijeenkomst is de juiste. Het strategische, economische en technologische beleid van de grote Europese naties zal grote invloed hebben op de toekomstige mondiale materiële machtsverhoudingen. Als gastheer van de G7 nodigde Japan ook Australië, India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Vietnam, de Cook Eilanden en de Chambers uit (de laatste twee zijn voorzitter van het Pacific Islands Forum en de Afrikaanse Unie).

Dit zijn de entiteiten en naties die China ook probeert te verleiden (of af te dwingen). De Quad-landen hebben al geconcludeerd dat ze in uitgebreide strategische concurrentie met China verkeren en accepteren dat ze hun beleid op veel andere gebieden moeten coördineren. Een deel van de G7-deelnemers is terughoudender als het gaat om hun positie. Om deze reden is de symboliek van Biden op de G7-top veel betekenisvoller en consistenter.

De leider van ‘s werelds machtigste natie die de verplichting overslaat om thuis chaotische zaken af ​​te handelen, ziet er nooit goed uit. Maar laten we niet overdrijven. Het Amerikaanse leiderschap en de macht hangen niet af van het annuleren van de reis naar Australië.

dr. John Lee is een senior fellow aan het Hudson Institute in Washington, DC. Van 2016 tot 2018 was hij senior adviseur van de Australische minister van Buitenlandse Zaken.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *