Washington
CNN

Toen Ketanji Brown Jackson, rechter van het Hooggerechtshof, zaterdag haar afstudeertoespraak hield voor rechtenstudenten van de Amerikaanse universiteit, wendde ze zich tot een onverwachte bron van levensadvies: de reality-tv-show ‘Survivor’.

“Ik ben een ‘Survivor’-superfan,” zei Jackson tegen afgestudeerden van de USU Law School in haar eerste toespraak nadat ze het hooggerechtshof was geworden. “Dat klopt. Als ik ‘Survivor’ zeg, bedoel ik eigenlijk een reality-tv-show waarin mensen zijn gestrand op een eiland en strijden om als laatste over te blijven.”

De langlopende realityserie diende als het centrale thema van Jacksons toespraak toen ze levenslessen verweefde in individuele afleveringen over hoe je een juridische carrière kunt overleven.

“Als je de middelen die je hebt optimaal benut, je sterke punten gebruikt om je stempel te drukken en het lange spel speelt in je interacties met anderen, zul je niet alleen overleven – je zult gedijen”, zei ze.

Jackson, die vorig jaar in de rechtbank werd bevestigd, noemde tijdens haar toespraak in Washington nauwelijks haar dagelijkse baan, maar merkte op dat mei “werktijd” is. Ze onthulde ook dat ze nog niet volledig heeft begrepen dat ze een rechter van het Hooggerechtshof is.

“Ik word nog steeds op sommige ochtenden wakker en vraag me af of dit me echt overkomt of dat ik in een droom leef”, zei Jackson.

Haar toespraak beschreef haar “ongelooflijke reis” sinds haar afstuderen aan de rechtenstudie. Ze merkte bijvoorbeeld op dat, hoewel algemeen bekend is dat ze de eerste Afro-Amerikaanse vrouw was die in het hooggerechtshof diende, ze ook pas de 40e Afro-Amerikaanse vrouw was die werd benoemd in een federale districtsrechtbank, en pas de negende tot dienen op een federale rechtbank.

De toespraak van Jackson kwam toen de rechters racen om eind juni meer dan 30 adviezen af ​​te ronden over kwesties die verdeeldheid zaaien, zoals positieve actie, stemrecht en religieuze vrijheid. Als jongste rechter op de bank is het onwaarschijnlijk dat Jackson wordt aangesteld om de mening van de meerderheid te schrijven in een van de meest spraakmakende zaken, vooral vanwege de zeer conservatieve 6-3 meerderheid van de rechtbank. Tot op heden heeft ze gestemd met collega-liberale rechters Elena Kagan en Sonia Sotomayor in spraakmakende zaken die de neiging hebben langs traditionele ideologische lijnen te lopen.

Bovendien was ze het meest luidruchtige lid van de rechtbank tijdens pleidooien en domineerde ze vaak het podium om vragen te stellen. “Justice Jackson vestigde een record met meer dan 78.800 gesproken woorden in alle argumenten”, tweette Adam Feldman, expert van het Hooggerechtshof, onlangs.

Het hooggerechtshof is ongebruikelijk laat met het uitbrengen van adviezen, dus het is moeilijk om gedetailleerde stempatronen voor Jackson te verzamelen. In sommige gevallen stond ze aan de kant van de conservatieven.

Zaterdag had ze het niet over de spanningen bij het Hooggerechtshof, noch over de toenemende druk van externe partijen op de rechtbank om een ​​ethische code aan te nemen die gericht is op de rechters zelf.

In plaats daarvan sprak ze rechtstreeks met de studenten over het leven in de rechten. Jackson citeerde de gastheer van haar favoriete realityshow, wendde zich tot de afgestudeerden en zei: ‘Overlevenden klaar? Gaan!”

“Je bent klaar.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *