Hirosjima, Japan
CNN

De gesprekken van de Groep van Zeven eindigden zondag met een dramatische, persoonlijke oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die druk uitoefent op de hier verzamelde leiders om verenigd te blijven tegen de Russische agressie.

Op een opvallende ochtendfoto stonden de leiders in hun jassen naast de president van Oekraïne, gekleed in zijn gebruikelijke militaire groen, om hun voortdurende steun aan de vooruitgang van zijn land te tonen.

Terwijl ze zich achter gesloten deuren verzamelden, was het vrijwel zeker dat Zelensky zijn oproepen voor krachtigere wapens en strengere sancties tegen Rusland zou voortzetten.

“Nu groeit onze kracht,” Zelenski schreef in een tweet met een video waarin hij verschillende leiders begroet op de top.

“Iedereen die agressie wil plegen tegen een democratisch land, kan zien wat de reactie zal zijn. En hoe meer we allemaal samenwerken, hoe kleiner de kans dat iemand anders in de wereld het gekke pad van Rusland zal volgen”, voegde hij eraan toe.

Zelenskiy’s beslissing om de halve wereld rond te reizen om persoonlijk zijn pleidooien over te brengen aan ‘s werelds grootste industriële democratieën, onderstreepte zowel de eenheid als de onzekerheid waarin leiders zich bevonden in de veertien maanden sinds de niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door Rusland.

Hoewel Zelensky steun heeft gekregen van steeds geavanceerdere wapens – waaronder deze week met het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om Oekraïense piloten toe te staan ​​te trainen op F16-straaljagers – bestaat de vrees dat vermoeidheid en politieke druk er uiteindelijk toe kunnen leiden dat de westerse steun afneemt.

Het disfunctioneren in Washington, vorige week duidelijk geïllustreerd in vastgelopen gesprekken over het verhogen van het federale schuldenplafond, heeft ook bijgedragen tot vragen onder G7-leiders over hoe lang de politieke steun voor Oekraïne kan worden volgehouden.

Gesprekken over het schuldenplafond waren deze week een “interessant onderwerp” in de besprekingen, zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Biden, terwijl leiders de verzekering zoeken dat de Verenigde Staten hun schulden niet in gebreke zullen stellen.

Biden sprak zelf zijn optimisme uit over het vermijden van een wanbetaling, deed verklaringen van beide onderhandelingspartijen af ​​als opschepperij en suggereerde dat hij een zekere mate van hypocrisie verwachtte: “Dit gaat in fases. Ik zat al in die onderhandelingen.”

Biden zal naar verwachting later zondag vragen van verslaggevers beantwoorden tijdens een persconferentie, na zijn eerste een-op-een ontmoeting met Zelensky sinds hij Kiev in februari bezocht.

Gezien de nucleaire achtergrond van Hiroshima, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 door een Amerikaanse atoombom werd verwoest, zullen de waarschuwingen van Zelensky over een mogelijke Russische escalatie aanzienlijk gewicht in de schaal leggen. In een bericht nadat hij was geland, liet de Oekraïense leider doorschemeren dat mogelijke vredesbesprekingen ter discussie zouden kunnen staan.

“Vrede zal vandaag dichterbij komen”, schreef Zelenski op Twitter kort na de landing in Hiroshima.

Zijn deelname op zaterdag viel samen met een nieuwe bewering van de Russische privé-militaire groep Wagner dat zijn troepen de volledige controle hadden overgenomen over Bakhmut, een Oost-Oekraïense stad die van groot symbolisch belang is geworden voor de verdediging van het land.

Een hoge Oekraïense defensiefunctionaris betwistte dat de stad verloren was gegaan, en Wagner had eerder voorbarige beweringen gedaan dat zijn huurlingen Bakhmut hadden ingenomen.

Biden zal naar verwachting ook een nieuw militair hulppakket van $ 375 miljoen onthullen nadat wereldleiders van Zelensky hebben gehoord, volgens een persoon die bekend is met de zaak. Het hulppakket zal waarschijnlijk nieuwe artillerie, munitie en raketwerpers omvatten, zeiden functionarissen.

Eerder op de top waren de leiders van de G7 het eens over de hoofdlijnen een nieuw pakket sancties gericht op het aanhalen van de riemen van de oorlogsmachine van het Kremlin.

Het beeld was van de grootste eenheid voor het blok, dat door de oorlog een nieuwe bestemming kreeg. Nog geen tien jaar geleden was Rusland zelf lid van de G8, zoals het toen heette, om er na de annexatie van het Oekraïense grondgebied van de Krim uit te worden gezet.

Nu is het Zelensky die zich bij de leiders aan de toptafel zal voegen, een opmerkelijke omkering die het isolement van Rusland en zijn president, Vladimir Poetin, onderstreept.

Toch waren er in Japan herinneringen aan de voortdurende strijd om de rest van de wereld achter het westerse initiatief te verenigen. Een aantal genodigden voor de top, waaronder de leiders van India, Brazilië en Indonesië, waren minder geneigd de oorlog in Oekraïne te veroordelen.

De Indiase premier Narendra Modi, die Zelensky zaterdag ontmoette, verzekerde de Oekraïense leider dat hij “alles zou doen wat hij kan” om een ​​oplossing voor het conflict te vinden.

“De oorlog in Oekraïne is een groot probleem voor de hele wereld. Het had ook veel gevolgen voor de hele wereld. Maar ik denk niet dat het alleen een kwestie van economie of politiek is. Voor mij is het een kwestie van menselijkheid”, zei Modi.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *