Washington
CNN

Twee democratische wetgevers uit Californië hebben president Joe Biden gevraagd om de zaak van een Amerikaanse marineofficier die in Japan gevangen zit opnieuw aan de orde te stellen bij de Japanse premier Fumio Kishida terwijl hij op de top van de Groep van Zeven in Hiroshima was.

In een brief vrijdag aan Biden en vice-president Kamala Harris, zeiden de Amerikaanse senator Alex Padilla en de Amerikaanse vertegenwoordiger Mike Levin dat “hoewel we de gevoelige aard van deze zaak begrijpen” rond luitenant Ridge Alkonis, “het belangrijk is om deze situatie op te lossen. onmiddellijk om verdere irritatie in de betrekkingen VS en Japan te voorkomen.”

“Luitenant Alkonis zat bijna een jaar in een Japanse gevangenis nadat hij betrokken was bij een tragisch en onvoorspelbaar auto-ongeluk als gevolg van een medisch noodgeval dat hij ondervond tijdens het rijden. Ondanks de herhaalde tussenkomsten van uw regering, waaronder nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan en ambassadeur Rahm Emanuel. De zaak van luitenant Alkonis blijft vastzitten in het Japanse systeem’, schreef het tweetal.

CNN heeft het Witte Huis om een ​​reactie gevraagd.

Alkonis, die in Japan was gestationeerd, werd in oktober 2021 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf in Japan wegens roekeloos rijgedrag waarbij in mei 2021 twee mensen om het leven kwamen en een derde gewond raakte. CNN meldde eerder dat Alkonis zei dat hij leed aan een acuut bergziekte terwijl hij met zijn gezin de berg Fuji afdaalde, waardoor hij het bewustzijn verloor. Dit argument werd door de rechtbank verworpen en zijn beroep werd in juli 2022 afgewezen.

Biden bracht de Alkonis-zaak ter sprake bij Kishida tijdens het bezoek van de premier aan het Witte Huis in januari, en de twee landen kwamen overeen een taskforce op te richten om de kwestie aan te pakken. Maar Alkonis heeft sindsdien zijn wanhoop geuit over zijn situatie, volgens een handgeschreven briefje aan zijn vrouw.

“Het gaat niet zo goed met mij”, schreef hij in de brief van 30 april, die werd gedeeld door CNN. “De muren en tralies van mijn cel lijken de laatste tijd nog kleiner te zijn.”

Zijn familie verzocht hem terug te brengen naar de VS onder het Verdrag van de Raad van Europa inzake de overbrenging van gevonniste personen, waardoor hij zijn straf daar zou kunnen uitzitten.

De vrouw van Alkonis, Brittany Alkonis, vertelde eerder deze week aan CNN dat delen van de Amerikaanse regering “ongelooflijk proactief” zijn geweest met betrekking tot het verzoek, maar ze zei dat het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Japanse regering er niet productief bij betrokken waren. Ridge Alkonis is niet bestempeld als onterecht vastgehouden door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De gevangenis is altijd een moeilijke plek geweest. Weet je, hij praat over hoe alles dat je geluk zou brengen niet is toegestaan. Hij zegt dat het gewoon zielsverpletterend is”, vertelde Brittany Alkonis aan CNN.

“De staat van dienst van luitenant Alkonis laat duidelijk zien dat hij een uitstekende officier is en wij geloven dat hij beter verdient”, schreven de democratische wetgevers. “We vragen u aan te dringen op de spoedige overbrenging van de gevangene onder het Verdrag van de Raad van Europa inzake de overbrenging van gevonniste personen, zodat hij, zijn vrouw en hun drie jonge kinderen herenigd kunnen worden in Californië.”

Brittany Alkonis en haar kinderen hebben Ridge Alkonis om de paar weken in de gevangenis kunnen bezoeken, met het huidige schema voor vijf bezoeken van een half uur per maand, zei ze. Het zijn haar kinderen – allemaal onder de tien jaar – die “de prijs betalen” van deze moeilijke situatie, zei ze.

“Ze doen pijn. Ze proberen dit uit te zoeken. We praten er de hele tijd over’, zegt Brittany Alkonis. “Maar mijn zoon vroeg me onlangs, hij zei: ‘Mam, je zei dat de president papa naar huis zou brengen, dus waarom is hij nog niet thuis’.”

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *