Volgens een nieuwe peiling zegt tweederde van de Amerikanen zich grote zorgen te maken over een mogelijke overschrijding van de schuldlimiet waardoor het land failliet zou gaan.

De opiniepeiling van Associated Press-NORC Centre for Public Affairs Research is vrijdag vrijgegeven toonde weinig mensen zeiden dat ze veel aandacht besteden aan het federale schuldplafond, maar de meesten willen dat het wordt verhoogd op voorwaarde dat het federale tekort wordt verminderd.

Uit de peilingen bleek dat 66 procent van de respondenten zei extreem of zeer bezorgd te zijn over het effect van het faillissement op de nationale economie, waaronder 71 procent van de Democraten en 64 procent van de Republikeinen.

Meer dan 60 procent zei dat het schuldplafond moet worden verhoogd samen met een deal om het tekort te verminderen, terwijl 19 procent zei dat het zonder enige voorwaarden zou moeten worden verhoogd, waaronder een derde van de Democraten.

Meer dan zeven op de tien Republikeinen en meer dan de helft van de Democraten zeiden dat het plafond samen met het terugdringen van het tekort moet worden verhoogd.

Slechts 16 procent van de respondenten zei dat het schuldenplafond niet verhoogd mag worden, onder wie een vijfde van de Republikeinen.

Ongeveer een op de vijf geeft aan het cap-debat op de voet te volgen en het debat zeer tot zeer goed te begrijpen. Ongeveer 40 procent zei dat ze het enigszins nauwkeurig volgen en het enigszins goed begrijpen.

De resultaten komen op een moment dat wetgevers een akkoord bereiken over het verhogen van de schuldlimiet. Het ministerie van Financiën zei dat de VS al op 1 juni in gebreke zou kunnen blijven als het plafond niet wordt verhoogd.

Republikeinen hebben geëist dat scherpe federale bezuinigingen worden gekoppeld aan een wetsverhoging, terwijl president Biden en Democraten hebben geprobeerd de bezuinigingen te beperken. Biden drong eerder aan op een schone rekening die de dop op zichzelf zou verhogen.

De schuldbesprekingen werden vrijdag even afgebroken toen de onderhandelaars van de twee partijen in een impasse raakten, waarbij de Republikeinen het Witte Huis ervan beschuldigden “onredelijk” te zijn. Ze bleven vrijdagavond voor de partijen overleggen ‘waar de zaken moeten staan’.

Huisvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) zei dat het raamwerk voor de deal dit weekend moet worden overeengekomen om het Huis en de Senaat voldoende tijd te geven om het wetsvoorstel goed te keuren.

Biden zei zaterdag op de top van de Groep van Zeven (G-7) dat hij gelooft dat de VS een faillissement zullen voorkomen.

De peiling werd gehouden van 11 tot 15 mei onder 1.680 Amerikaanse volwassenen. De foutmarge was 3,4 punten.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *