De strijd van gouverneur Ron DeSantis van Florida met Disney is te ver gegaan, volgens sommige Republikeinse wetgevers die zich steeds meer zorgen maken over het behoud van het traditionele imago van de GOP als een pro-business partij gericht op economische groei en het creëren van banen.

Senator Rick Scott (R-Fla.), die van 2011 tot 2019 gouverneur van Florida was, zegt dat het tijd is voor “coolere hoofden om te zegevieren”, en merkt op dat Disney een grote werkgever is die enorme aantallen toeristen aantrekt die de economie van de staat stimuleren .

Scott zegt dat het wetsvoorstel dat DeSantis ondertekende om het onderwijzen van jonge kinderen over genderoriëntatie in de klas te verbieden, wat tot controverse leidde, “een goed wetsvoorstel was”, maar benadrukte het belang van Disney voor de economie van de staat.

“Dit is de grootste of op een na grootste werkgever in de staat. De helft van de toeristen die naar ons land komen, komt op bezoek bij Disney. Dit is de reden waarom mensen naar ons land komen. Als ze daar eenmaal zijn, verhuizen mensen daarheen. Dus ik denk dat koelere koppen moeten zegevieren. Ik ben van mening dat we er alles aan moeten doen om ons bedrijf te laten groeien”, zei Scott in een interview.

Senator Marco Rubio (R), die sinds 2011 Florida vertegenwoordigt in de Senaat, vertelde vorige maand aan Fox News dat het “problematisch” is als de acties van de staat tegenover een individu of bedrijf meer politiek gedreven lijken.

“Ik denk dat wat in de ogen van sommige mensen problematisch wordt, is wanneer je het idee begint te creëren – en ik zeg niet dat we er al zijn als een land – maar het idee dat op de een of andere manier, als je politiek met ons botst, wie dan ook de leiding hebt, dan kun je voor politieke doeleinden in het vizier van de wetgevende macht terechtkomen om een ​​verklaring over je af te leggen”, zei hij.

Rubio vertelde onlangs aan The Hill dat de Florida Legislature “het recht heeft om elk jaar te herzien” de speciale status die Disney geniet binnen zijn speciale district, dat het bedrijf controle geeft over wegen, nutsvoorzieningen, bestemmingsplannen, bouwvoorschriften, brand en afvalinzameling.

Maar Rubio waarschuwde dat “als wordt waargenomen dat een bedrijfsentiteit direct of indirect handelt om een ​​politieke agenda te bevorderen waar de machthebbers het niet mee eens zijn, dan zullen we de macht van de overheid gebruiken om u aan te vallen. jij bent bezorgd.”

“Als democratisch [governor] en een democratische wetgevende macht Florida overneemt, gaan ze achter Chick-fil-A aan?” vroeg hij.

DeSantis is opnieuw onder de loep genomen en bekritiseerd vanwege zijn strijd met Disney, het bedrijf dat het meest geassocieerd wordt met zijn vaderland.

Voormalig president Donald Trump, de waarschijnlijke rivaal van DeSantis voor de presidentiële nominatie, viel de gouverneur donderdag aan omdat hij “in zijn eentje” zijn staat grote investeringen had gekost.

Trump voorspelde dat Disney van koers zou kunnen veranderen op plannen om $ 17 miljard uit te geven aan een afzonderlijke investering in Disney World.

“DeSanctus is volledig vernietigd door Disney”, plaatste Trump op zijn Truth Social-platform, waarbij hij een spottende bijnaam gebruikte voor de gouverneur van Florida.

‘Zijn oorspronkelijke PR-plan mislukte, dus nu is hij terug met een nieuw plan om zijn gezicht te redden. Disney’s volgende stap zal zijn om aan te kondigen dat ze niet langer in Florida zullen investeren vanwege de gouverneur’, schreef Trump.

Andere Republikeinen buiten Florida uiten hun twijfels over de strategie van DeSantis met Disney.

“Ik denk dat het een tweesnijdend zwaard is”, zei senator Thom Tillis (RN.C.) over de stappen van DeSantis om Disney te straffen voor zijn verzet tegen de Parental Rights in Education Act vorig jaar.

“Dat Disney in North Carolina was en ik de president was [state]thuis, zou ik waarschijnlijk enkele van de zorgen aanpakken die DeSantis opmerkte, maar ik zou het een beetje anders doen, “zei hij.

“Want dan ga je deze oorlog in met berichten. Mickey Mouse is erbij betrokken’, zei hij. ‘Je moet uitleggen wat je doet, en dat gaat verder dan alleen de annuleringscultuur, het ontwaakte verhaal.

“Ik denk gewoon niet dat een openbare strijd nuttig is.”

DeSantis’ bittere vete met Disney, een van Florida’s grootste werkgevers, kwam vorige week weer in de schijnwerpers toen Disney aankondigde dat het plannen annuleerde om een ​​kantorencomplex van $ 1 miljard in Orlando te bouwen dat naar verwachting 2.000 goedbetaalde banen naar het gebied zou brengen.

De verhuizing komt nadat een door DeSantis aangesteld bestuur met jurisdictie over het speciale district van Disney heeft gestemd om een ​​rechtszaak tegen Disney aan te spannen om het toezicht van het bedrijf op gemeentelijke diensten en ontwikkeling in het gebied rond Walt Disney World ongedaan te maken.

Vervolgens ondertekende DeSantis op 5 mei wetgeving die zijn zorgvuldig uitgekozen bondgenoten de bevoegdheid gaf om alle contracten die hun voorgangers met Disney hadden ondertekend, ongeldig te verklaren voordat hij aftrad uit de Central Tourism Supersight District Board.

Josh D’Amaro, Disney’s hoofd themaparken, legde in een e-mail aan werknemers uit dat “veranderende zakelijke omstandigheden” de oorzaak waren van de beslissing om het nieuwe kantorenpark van $ 1 miljard in Florida te annuleren.

In 2021 prees hij het land voor het “bedrijfsvriendelijke klimaat” toen hij het project lanceerde, schrijft The New York Times.

En hoewel D’Amaro zei dat het bedrijf nog steeds van plan is om verder te gaan met de herontwikkeling van Disney World ter waarde van $ 17 miljard, suggereerde hij dat die plannen ook zouden kunnen veranderen.

“Ik hoop dat we dat kunnen”, schreef hij aan de werknemers.

Florida’s langdurige vriendschappelijke relatie met Disney verzuurde vorig jaar plotseling toen de toenmalige CEO van Disney, Bob Chapek, onder druk van werknemers en LGBTQ-advocaten, tegenover DeSantis zijn “teleurstelling” uitte over de steun van de gouverneur voor de Parental Rights Education Act.

Critici verwijzen spottend naar deze wet als de “Zeg geen homo” -wet.

DeSantis waagde het in februari op Disney toen hij een wet ondertekende die een einde maakte aan de controle van het bedrijf over een speciaal belastingdistrict buiten Orlando, en verklaarde dat “er een nieuwe sheriff in de stad is” en dat “het bedrijfsimperium eindelijk ten einde is”.

Het bedrijf was toen DeSantis te slim af toen hij zijn schijnbare overwinning vierde door 30-jarige bestemmings-, infrastructuur- en andere rechtengerelateerde overeenkomsten te ondertekenen met vertrekkende bestuursleden die toezicht houden op het Central Florida Tourism Oversight District.

DeSantis vergiste zich en stuurde een brief naar Melinda Miguel, de inspecteur-generaal van Florida, waarin ze de nieuwe overeenkomsten aan de kaak stelde als “heimelijke verstandhouding en zelfhandel” en haar opdroeg “alle wettelijke of ethische schendingen” door te verwijzen naar “de juiste autoriteiten”.

Tegelijkertijd huurden de nieuw aangestelde bondgenoten van DeSantis in het bestuur advocaten in om zich voor te bereiden om Disney voor de rechter te dagen.

Disney sloeg als eerste toe door op 26 april een rechtszaak aan te spannen tegen DeSantis en het speciale districtsbestuur, waarin hij hen beschuldigde van het orkestreren van een “gerichte campagne van vergelding door de regering”.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *