CNN

Het ministerie van Financiën put voortdurend de middelen uit die het heeft om overheidsrekeningen te betalen tijdens de impasse van het schuldenplafond.

Volgens federale gegevens had het ministerie van Financiën donderdag $ 57,3 miljard aan contanten bij de hand. Het bedrag fluctueert terwijl het bureau inkomsten int en betalingen doet, maar het saldo is geslonken van $ 238,5 miljard aan het begin van de maand, toen de schatkist relatief vol was sinds de belastinginning in april.

Sinds de VS in januari het schuldenplafond bereikte, is het ministerie van Financiën gedwongen te vertrouwen op contant geld en noodmaatregelen om zijn rekeningen te betalen totdat het Congres het schuldenplafond heeft opgelost. Het bureau had woensdag nog ongeveer $ 92 miljard aan noodmaatregelen over, tegen ongeveer $ 220 miljard eind januari.

Minister van Financiën Janet Yellen heeft wetgevers herhaaldelijk gewaarschuwd dat haar vermogen om wanbetaling te voorkomen al op 1 juni zou kunnen eindigen. De overheid moet geld lenen om haar betalingen te doen, aangezien haar verplichtingen groter zijn dan haar inkomsten.

Het is niet precies bekend wanneer de natie de zogenaamde X-date zal bereiken, wanneer de VS voor het eerst in de geschiedenis failliet zal gaan. Dat hangt grotendeels af van hoeveel belastinginkomsten er de komende dagen en weken binnenkomen. Als het lager is dan verwacht, zoals vorige maand voor het belastingseizoen 2022, zou Yellen binnenkort geen startbaan meer hebben om haar rekeningen volledig en op tijd te blijven betalen.

De staatssecretaris weet misschien een dag of twee van tevoren niet wanneer de staat failliet gaat, zei Ben Harris, die tot eerder dit jaar assistent-secretaris van de Schatkist voor economisch beleid was.

Overweeg een situatie waarin de saldi afnemen tot slechts een paar miljard dollar: als de Schatkist op een bepaalde dag afhankelijk is van het ontvangen van een bepaald bedrag aan inkomsten om betalingen te dekken, maar een paar miljard dollar te kort komt, kan dat tot een faillissement leiden.

“Het ministerie van Financiën heeft richtlijnen over hoeveel geld redelijk is”, zei Harris, erop wijzend dat het is vastgesteld op een weekprijs, met een minimumsaldo van $ 150 miljard. “We zitten nu zeker onder dat niveau.”

Hoewel Yellen, het Congressional Budget Office en een aantal andere voorspellers voorspellen dat de X-datum waarschijnlijk in de eerste twee weken van juni zal plaatsvinden, is het mogelijk dat het ministerie van Financiën genoeg geld heeft om het tot midden juni door te voeren. maand.

Als dat het geval is, is de kans groot dat de overheid pas later in de zomer failliet gaat. Het bureau krijgt nog een geldinjectie van geschatte belastingbetalingen in het tweede kwartaal, die op 15 juni moeten worden betaald, en van $ 145 miljard aan “buitengewone verlichting” die aan het einde van die maand beschikbaar komt.

Hoewel de X-date mogelijk voor de deur staat, braken de onderhandelaars van het Witte Huis en de Republikeinen van het Huis vrijdag hun gesprekken af ​​om de impasse over het schuldenplafond op te lossen. De onderhandelingen werden later op de avond op Capitol Hill voortgezet.

Als de natie in gebreke blijft, zou dat wereldwijde economische en financiële onrust veroorzaken. De volledige gevolgen zijn niet bekend omdat dit nog nooit eerder is gebeurd, maar het is waarschijnlijk dat veel Amerikanen, bedrijven en staats- en lokale overheden te maken zullen krijgen met vertragingen bij het ontvangen van federale betalingen, waaronder socialezekerheidsuitkeringen, voedselbonnen en lonen voor federale werknemers en leden van de Verenigde Staten. het leger.

“Onderhandelaars moeten de komende dagen naar een oplossing zoeken”, zegt Rachel Snyderman, senior associate director economisch beleid bij het Bipartisan Policy Center.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende ontwikkelingen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *