Reactie op recente New York City confrontatie in de metro dat resulteerde in de dood van dakloze Jordan Neely en de arrestatie van voormalig marinierssergeant Daniel Penny laat zo veel zien van wat er mis is gegaan met onze samenleving en hoe ver het niveau van het burgerlijk discours is gedaald.

Eerst de feiten. Jordan Neelie geleden van een ernstige psychische aandoening. Had dossier van 42 eerdere arrestaties, waaronder vier voor mishandeling, en wordt gezocht volgorde omdat hij een 67-jarige vrouw ernstig verwondde door haar in het gezicht te slaan.

In de momenten voor de tragische ontmoeting die tot zijn dood leidde, gooide Neely afval naar metropassagiers en schreeuwde dat het kon hem niet schelen als hij de rest van zijn leven in de gevangenis zat.

Verschillende passagiers belden 911 voor hulp van de politie. Anderen vertellen later hoe ze waren bang. Op dat moment grepen Daniel Penny en twee andere passagiers – een van hen gekleurd – Neely vast en sloegen hem neer. Neely vocht hard, schopte, schreeuwde en probeerde weg te komen.

Penny stak haar handen omhoog rond Neely’s hoofd en nek; de anderen probeerden zijn armen en benen in bedwang te houden. Dit duurde ongeveer drie minuten totdat de trein op het station arriveerde en de politie arriveerde. Er werden geen raciale scheldwoorden gebruikt. Als gepensioneerde marinier die is opgeleid in vechtsporten, zou Penny Neely waarschijnlijk binnen enkele seconden kunnen doden of ernstig verwonden als dat zijn bedoeling was. Als hij ook maar even had toegegeven, had Neely zich misschien kunnen losmaken. Toen de politie arriveerde, ondervroegen ze Penny en lieten hem vrij.

De reactie van progressief links op deze tragedie was bijna onmiddellijk en zeker onverantwoordelijk. Staart. Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) en Al Sharpton gingen op jacht en eisten dat Neely beschuldigd van moord.

De kakofonie groeide. Stadscontroleur Brad Lander bestempeld als Penny a “wreker.” Demonstranten scandeerden dat Neely’s dood een racistische moord was, dat hij opzettelijk was vermoord omdat hij zwart was. Honderden demonstranten overstroomde het treinstationhij sprong de baan op en eiste dat Penny zou worden gearresteerd.

De officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, beval toen Penny gearresteerd en aangeklaagd met tweedegraads moord voordat de zaak zelfs maar voor een grand jury kwam. Cent hij gaf zich over en werd vrijgelaten op borgtocht van $ 100.000.

In een paar dagen tijd hebben meer dan 55.000 mensen gedoneerd ruim 2,6 miljoen dollar Penn’s defensiefonds. Deze spontane ondersteuning van Penny laat zien hoe de gemiddelde New Yorker begrijpt hoe gevaarlijk de New Yorkse metro’s zijn geworden – hoe angstaanjagend het is om diep onder de grond vast te zitten door criminelen en mentaal onstabiele mensen. Ze geloven dat Daniel Penny geen burgerwacht is, maar een barmhartige Samaritaan.

(Openbaarmakingen: mijn zoon Sean heeft verschillende metro-ontmoetingen gehad met geesteszieke mensen. Daniel Penny, hoewel ik hem niet kende, was 18 jaar lid van mij en ik heb bijgedragen aan zijn verdedigingsfonds.)

Vóór deze tragische ontmoeting waren er 27 moorden in de metro van New York City sinds 2020. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van de 20 metromoorden die tussen 2008 en 2019 zijn gepleegd.

Bijna elke dag lezen en horen we over steekpartijen, snijwonden, aanrandingen en ernstige verbale aanvallen op onschuldige metropassagiers.

Jordan Neelie leed aan een psychische aandoening en het systeem liet hem in de steek.

Waar waren degenen die Daniel Penny een moordenaar bestempelden toen stadsambtenaren het recht werd ontzegd om gewelddadige geesteszieken met geweld vast te houden? Of wanneer zoveel van deze gewelddadige criminelen, zoals Jordan Neely met zijn 40+ arrestaties, zo snel weer op straat worden vrijgelaten?

Begrijpen degenen die Daniel Penny beschuldigen hoeveel moed er nodig was om betrokken te raken bij zo’n gewelddadig persoon, niet wetende of hij een mes of een pistool had, en proberen ze hem in bedwang te houden zodat hij zijn gewelddadige woede niet kon luchten? Denken ze echt dat Penny niet zou proberen een blanke die zich op een vergelijkbare manier gedraagt, te onderwerpen en in bedwang te houden?

Beschouwen ze de gekleurde man die Penny hielp ook als racist? Vragen ze zich ooit af of de stad veiliger zou zijn als progressieven de NYPD niet zouden ontslaan? 1 miljard dollar?

Het is duidelijk dat mijn zorg en de zorg van zoveel New Yorkers is dat Daniel Penny een eerlijk proces krijgt en geen slachtoffer wordt van gerechtigheid door de maffia. Maar de grotere vraag is welke acties er zullen worden ondernomen om psychische aandoeningen aan te pakken en degenen die erdoor zijn getroffen te behandelen, en daarmee de potentiële slachtoffers van de onbehandelde te beschermen? En de grootste vraag van allemaal: zal er nog een barmhartige Samaritaan naar voren komen na het zien van het lijden en misbruik dat Penny is aangedaan?

Dit is een serieus gesprek dat we zouden moeten voeren – niet een gesprek waarin tirades en beweringen over racisme worden gebruikt, die de dominante strijdkreet van progressief links zijn geworden. Amerika verdient beter en Daniel Penny ook.

Peter King was 28 jaar lang de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de 2e en 3e congresdistricten van New York, onder meer als voorzitter van het House Homeland Security Committee. Volg hem op Twitter @RepPeteKing.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *