Oogdruppels die besmet waren met een zeer resistente bacteriestam zijn nu in verband gebracht met vier doden en 14 gevallen van blindheid, volgens een update van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

CDC zei ua publiceren op zijn website dat het 81 patiënten uit 18 staten had geïdentificeerd die besmet waren met VIM-GES-CRPA, een zeldzame stam van de geneesmiddelresistente bacterie genaamd P. aeruginosa. Dat omvat 13 extra patiënten uit de vorige update van het bureau in maart.

Bij zes gevallen werden bacteriemonsters verzameld voordat de betrokken producten begin februari werden teruggeroepen, maar de gevallen werden pas onlangs bevestigd vanwege de tijd die nodig was om de uitbraakstam te bevestigen en retrospectieve meldingen van infecties.

Het aantal sterfgevallen is gestegen van drie naar vier sinds de laatste update van de CDC, terwijl het aantal blinden is gestegen van acht naar veertien. Bij nog eens vier patiënten na 14 die verlies van het gezichtsvermogen ondervonden, moesten hun oogballen operatief worden verwijderd.

De verklaring zei dat de meerderheid van de patiënten die besmet waren met de bacterie meldden dat ze kunsttranen gebruikten, met meer dan 10 verschillende merken. Het meest besproken merk was EzriCare Artificial Tears, een vrij verkrijgbaar product verpakt in injectieflacons met meerdere doses.

Volgens de release was EzriCare het enige product dat werd geïdentificeerd in de vier clusters van zorginstellingen.

Fabrikant Global Pharma heeft vrijwillig drie van zijn producten teruggeroepen – EzriCare Artificial Tears, Delsam Pharma Artificial Tears en Delsam Pharma Artificial Ointment – in verband met de uitbraak, en er zijn geen aanvullende producten aan gekoppeld.

De CDC waarschuwde dat het publiek moet stoppen met het gebruik van deze producten totdat er verdere richtlijnen zijn ontvangen van het bureau of de Food and Drug Administration. Het zei dat symptomen van een ooginfectie een gele, groene of heldere afscheiding, pijn of ongemak in het oog, roodheid van het oog of ooglid, gevoel van een voorwerp in het oog, verhoogde gevoeligheid voor licht en wazig zicht kunnen zijn.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *