(NieuwsNation) – Temidden van een nieuwe golf van kunstmatige intelligentie zullen Apple iPhones binnenkort kunnen spreken met de stemmen van hun gebruikers, het technologiebedrijf aangekondigd Dinsdag.

Een nieuwe iPhone-functie, Personal Voice, geeft gebruikers willekeurige tekstprompts om 15 minuten audio te genereren. Met een andere functie, Live Speech, kunnen gebruikers veelgebruikte zinnen opslaan die het apparaat kan uitspreken tijdens telefoongesprekken en persoonlijke gesprekken.

Apple zei dat het machine learning, een soort kunstmatige intelligentie, zal gebruiken om de stem op het apparaat zelf te creëren in plaats van extern, zodat gegevens veiliger en privé kunnen zijn.

De techgigant merkt op dat deze tools gebruikers met spraakproblemen zullen helpen. Een man met de diagnose ALS en het verlies van zijn spraakvermogen zei bijvoorbeeld: “Als je ze kunt vertellen dat je van ze houdt, met een stem die klinkt zoals jij, maakt dat een heel verschil in de wereld.”

Maar critici zeggen dat het in de toekomst veiligheids- en privacybedreigingen kan vormen.

“Er zijn een aantal privacykwesties”, zegt Vahid Behzadan, een cybersecurity-expert aan de Universiteit van New Haven. “Wat als het spraakmodel niet volledig op je telefoon is opgeslagen, maar er een back-up van is gemaakt op Apple? Wat als je stem je telefoon zou kunnen stelen zodat anderen die kunnen gebruiken?”

Desondanks springt het bedrijf in AI.

“Bij Apple hebben we altijd geloofd dat de beste technologie die is die voor iedereen is gemaakt”, aldus Tim Cook, CEO van Apple.

“Er zijn op dit moment meer dan 2,5 miljard mensen in de wereld die dit soort technologie nodig hebben”, zegt Marva Bailer, technisch directeur. “Dus het is echt een geweldige kans om in onze mensen te investeren.”

Apple zei dat Personal Voice naar verwachting voor het einde van het jaar zal worden uitgebracht.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *