Hirosjima, Japan
CNN

De Amerikaanse president Joe Biden en andere wereldleiders hebben strenge nieuwe sancties tegen Rusland onthuld terwijl ze zich voorbereiden om later dit weekend persoonlijk te horen van Volodymyr Zelensky, die volgens functionarissen een dramatische reis naar Japan plant terwijl hij blijft pleiten voor militaire hulp te midden van Russische invallen.

De nieuwe sancties zijn bedoeld om mazen in de wet te dichten en onaangeboorde industrieën aan te vallen terwijl westerse leiders blijven werken om de oorlogsfinanciering van Moskou aan banden te leggen.

Vrijdagmiddag staat een speciale G7-sessie over Oekraïne op het programma. Verwacht werd dat de oorlog een centraal gespreksonderwerp zou zijn onder de leiders hier terwijl de Oekraïense strijdkrachten zich voorbereiden op een tegenoffensief.

De climax komt wanneer Zelensky de groep persoonlijk toespreekt. Ambtenaren weigerden precies te zeggen wanneer Zelenskiy zou aankomen of details te geven over zijn reisarrangementen. Naarmate de oorlog vordert, reist hij steeds meer buiten zijn land, waaronder vorige week een rondreis door Europa.

De lange reis van Oekraïne naar Hiroshima, waar de leiders van ‘s werelds machtigste democratieën bijeenkomen, onderstreept Zelensky’s wens om de steun na veertien maanden oorlog te versterken.

De onheilspellende nucleaire ondertoon van een Russische invasie kwam scherp tot uiting toen de top begon. De leiders legden kransen bij het Vredesmonument in Hiroshima, het epicentrum van de Amerikaanse atoombom die hier in 1945 viel en die de stad en meer dan 100.000 inwoners wegvaagde, waardoor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bespoedigd.

Op de achtergrond was de koepel van de atoombom te zien, nu een monument en UNESCO-werelderfgoed. De koepel was vroeger de Hiroshima Prefectural Industry Promotion Hall, en de atoomontploffing sloeg er bijna direct boven in, waardoor het frame van de ijzeren koepel grotendeels intact bleef.

In deze context gingen Biden en zijn medeleiders de driedaagse gesprekken aan.

De VS zeiden vrijdag dat het de exportcontroles zou verscherpen, inclusief “uitgebreide beperkingen op categorieën goederen die cruciaal zijn voor het slagveld”, en bijna 300 nieuwe sancties zou aankondigen tegen “individuen, entiteiten, vaartuigen en vliegtuigen”.

Bovendien zullen de VS nieuwe vlaggen plaatsen in Europa, het Midden-Oosten en Azië en hun sanctiebevoegdheden uitbreiden om de Russische economie verder aan te pakken.

Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat het de import van Russische diamanten zal verbieden als onderdeel van de laatste sancties tegen Moskou, zo maakte Downing Street vrijdag bekend. Het doel van de stap is om een ​​van de weinige overgebleven Russische exportindustrieën te beperken die relatief onaangetast is gebleven door de westerse sancties die al van kracht zijn.

De invoer van koper, aluminium en nikkel van Russische oorsprong zal ook worden verboden volgens de Britse wet, die later dit jaar zal worden ingevoerd, aldus het kabinet van de premier in een verklaring.

Volgens Downing Street was de Russische diamantindustrie in 2021 goed voor 4 miljard dollar aan export.

Biden staat vrijdag tegenover zijn mede-wereldleiders in Japan in de schaduw van een dreigende Amerikaanse schuldenlast, een scenario dat volgens zijn adviseurs het Amerikaanse leiderschap dreigt te ondermijnen en de wereldeconomie in een neerwaartse spiraal kan brengen.

Het risico lijkt bijzonder acuut nu Biden eraan werkt om mede-G7-functionarissen te scharen achter een gezamenlijke aanpak van Rusland en China. Op de eerste gespreksdag op de top zal de groep naar verwachting een nieuwe aanscherping van de sancties tegen Moskou onthullen – een reactie op de invasie van Oekraïne die steunt op de kracht van het Amerikaanse financiële systeem.

Voordat ze arriveerden, informeerden assistenten Biden over de impasse over het schuldenplafond.

“Het team van de president heeft hem laten weten dat er gestage vooruitgang wordt geboekt”, zei een functionaris van het Witte Huis.

Het gesprek duurde 20 tot 30 minuten, vertelde perssecretaris Karine Jean-Pierre aan verslaggevers die met de president meereisden. Een afzonderlijke bron die bekend is met de gesprekken zei – ondanks het optimisme en de positieve signalen – dat een deal nog ver weg is en dat het onduidelijk is of de onderhandelaars er dit weekend toe komen of dat het pas volgende week zal glippen.

Het valt nog te bezien hoeveel van de schuldenkwestie ter sprake zal komen in de gesprekken van Biden in Hiroshima; sommige Europese functionarissen zeiden dat ze al op soortgelijke paden waren toen Amerikaanse leiders probeerden een financiële ramp af te wenden om op het laatste moment een oplossing te vinden.

Maar zelfs als het niet groot opdoemt tijdens de vele uren van leidersbijeenkomsten die de komende drie dagen worden gehouden, blijft het risico van wanbetaling de achtergrond waartegen Biden deze week in Japan zal proberen kracht uit te oefenen.

“De ontmanteling van het schuldenplafond door de Republikeinen in Washington, DC, ondermijnt het Amerikaanse leiderschap, ondermijnt de geloofwaardigheid die Amerika niet alleen kan brengen aan onze bondgenoten en partners, maar aan de rest van de wereld”, zei een hoge regeringsfunctionaris terwijl Biden schopte van de high-stakes G7-top. .

Biden onderbrak zijn reis naar Azië om vroeg terug te keren naar Washington, aangezien de gesprekken doorgaan om het Amerikaanse schuldenplafond vóór 1 juni te verhogen, het vroegste moment dat het land zonder contant geld zou kunnen komen te zitten om zijn rekeningen te betalen.

Een brede agenda met onderwerpen als Oekraïne, China en kunstmatige intelligentie staan ​​allemaal ter discussie. Maar uit het besluit van Biden om geplande stops in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea af te gelasten – staatssecretaris Antony Blinken zal laatstgenoemde in plaats daarvan bezoeken voor een tweedaags bezoek – werd duidelijk dat andere zaken op de tijd van de Amerikaanse president wogen.

Daartoe nam Biden Bruce Reed, de beste assistent voor binnenlands beleid, mee naar Japan om hem op de hoogte te houden van de status van de gesprekken tussen assistenten van het Witte Huis en Republikeinen in het Congres.

Alleen al de dreiging van een faillissement kan de Amerikaanse diplomatieke autoriteit verzwakken, zei de functionaris, daarbij verwijzend naar het Russische sanctieregime dat afhankelijk is van de kracht van het Amerikaanse financiële systeem.

“Al deze dingen verminderen het vermogen van Amerika om te leiden”, zei de functionaris.

Bidens ontmoetingen met collega-leiders in Hiroshima zullen “een gelegenheid zijn om te benadrukken hoe belangrijk het is dat Republikeinen eraan werken om dit snel voor elkaar te krijgen met de president, want veel hangt af van de Verenigde Staten die met hen blijven leiden en leiden.” G7.”

Nergens is dit duidelijker dan in de voortdurende oorlog van Rusland in Oekraïne. Het conflict zal vrijdag een belangrijk onderwerp zijn van gesprekken tussen wereldleiders.

“Alle G7-leden bereiden zich voor om nieuwe sancties en exportcontroles in te voeren”, zei de hoge functionaris, die het Amerikaanse sanctiepakket omschreef als “substantieel”.

De functionaris stelde een vijfledig plan op met nieuwe stappen die de G7-landen in grote lijnen nemen om Rusland economisch verder te isoleren, inclusief pogingen om Ruslands vermogen om zijn oorlog te financieren te belemmeren en mazen in de wet te dichten waardoor bepaalde Russische entiteiten bestaande sancties konden omzeilen.

De sancties komen 14 maanden nadat Rusland zijn invasie lanceerde en terwijl Oekraïne zich voorbereidt op een tegenoffensief met miljarden dollars aan westerse militaire hulp.

Biden en zijn collega-leiders waren van plan om te bespreken hoeveel vooruitgang er op het slagveld is geboekt, met als doel Oekraïne te helpen grondgebied terug te winnen en invloed uit te oefenen op mogelijke vredesbesprekingen.

Hoewel de VS de grootste donor van militaire hulp aan Oekraïne blijft, roepen sommige leiders op om steeds geavanceerdere wapens, waaronder straaljagers, naar Kiev te sturen. Biden heeft zich tegen die oproepen verzet terwijl hij eraan werkt om escalatie te voorkomen.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende ontwikkelingen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *