De FBI heeft herhaaldelijk een surveillancetool misbruikt om buitenlandse inlichtingen te zoeken voor gebruik in zaken die verband houden met de oproer van 6 januari 2021 en de protesten voor rassenrechtvaardigheid in 2020, volgens een gerechtelijk bevel van april 2022 dat vrijdag openbaar is gemaakt.

Bestelling, dat was aangekondigd door de Court for Oversight of Foreign Intelligence Servicesis aanzienlijk geredigeerd, maar onthult duizenden schendingen van Sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act, die de federale overheid toestaat communicatie te verzamelen tussen bepaalde gerichte buitenlandse individuen buiten de VS.

De rechtbank houdt wettelijk toezicht op de spionageactiviteiten van de Amerikaanse regering.

FBI-functionarissen zeiden dat de inbreuken plaatsvonden voordat het bureau corrigerende maatregelen nam, beginnend in de zomer van 2021 en vorig jaar voortgezet.

Maar de vrijlating zou hindernissen kunnen opleveren, aangezien de FBI probeert haar bewakingsprogramma zonder gerechtelijk bevel opnieuw te laten goedkeuren door het Congres voordat het aan het einde van het jaar afloopt. Het zou het bureau ook kunnen blootstellen aan meer toezicht te midden van recente GOP-aanvallen op zijn activiteiten.

Het bureau van de directeur van de nationale inlichtingendienst heeft het rapport vrijdag vrijgegeven om de transparantie te bevorderen, maar leden van het Congres ontvingen het bevel in eerste instantie vorig jaar.

Het FBI-programma onderhoudt een database met inlichtingen die Amerikaanse agentschappen kunnen doorzoeken, maar de FBI moet een buitenlands inlichtingendoel hebben of op zoek zijn naar bewijs van een misdrijf om een ​​zoekopdracht uit te voeren.

Het bevel laat zien dat de FBI zich tot de database wendde om iemand te onderzoeken die volgens haar aanwezig was in het Capitool tijdens de aanslag van 6 januari 2021, een onderzoek dat geen “analytisch, onderzoeks- of bewijs” doel had.

De analist voerde 13 huiszoekingen uit bij mensen die verdacht werden van betrokkenheid bij de rellen om te bepalen of ze banden hadden met het buitenland, maar het ministerie van Justitie stelde later vast dat dit niet voldeed aan de normen die vereist zijn voor een huiszoeking.

FBI-functionarissen zochten ook informatie over meer dan 100 mensen die waren gearresteerd tijdens protesten voor rassenrechtvaardigheid in juni 2020. Volgens het bevel zei de FBI dat ze verwachtte dat de huiszoekingen buitenlandse inlichtingen zouden opleveren, maar de redenering was grotendeels geredigeerd.

Topfunctionarissen van de FBI, die spraken op voorwaarde van anonimiteit, zeiden dat de meeste inbreuken voortkwamen uit verwarring over normen onder werknemers. Ze zeiden dat het bureau belangrijke veranderingen heeft aangebracht, zoals het vereisen van training en het herzien van het computersysteem, zodat ambtenaren een rechtvaardiging voor een zoekopdracht in hun eigen woorden moeten invoeren in plaats van op vooraf ingestelde opties te klikken.

Een functionaris zei dat uit een interne audit bleek dat het nalevingspercentage was gestegen van 82 procent vóór de wijzigingen tot 96 procent na de wijzigingen.

Hill heeft contact opgenomen met de FBI voor verder commentaar.

De FBI is onder vuur komen te liggen van enkele conservatieve tegenstanders die beweerden dat het bureau werd gedreven door politieke motieven en ongepaste praktijken in plaats van te streven naar gelijke gerechtigheid onder de wet.

Het rapport van speciaal aanklager John Durham is maandag vrijgegeven nadat uit een vier jaar durend onderzoek bleek dat de FBI niet genoeg bewijs had om een ​​onderzoek te openen naar de banden tussen de presidentiële campagne van voormalig president Trump in 2016 en Rusland. Het rapport bekritiseerde het bureau vanwege de manier waarop het het onderzoek startte en uitvoerde.

Huisrepublikeinen zeiden na de publicatie van het rapport dat ze verwachtten dat het hun argumenten zou versterken dat de FBI en andere wetshandhavingsinstanties werden gebruikt als wapens tegen bepaalde politieke vijanden van de regering.

“Waar ligt de verantwoordelijkheid hiervoor? Wie zal daarvoor verantwoordelijk zijn? Dat zijn de vragen die we zullen blijven stellen”, zegt Steve Scalise, leider van de meerderheid in het huis.

Republikeinen kwamen donderdag ook in botsing met de Democraten tijdens een hoorzitting van de subcommissie van de House Judiciary over het bewapenen van de federale regering, waarin drie FBI-agenten zeiden dat ze te maken kregen met vergelding omdat ze optraden als klokkenluiders om vooringenomenheid bij de dienst aan het licht te brengen.

Trump riep ook op om bepaalde agentschappen, zoals de FBI, te defunderen “totdat je wakker wordt”, te midden van beschuldigingen dat de Democraten ze hebben “bewapend” voor politiek gebruik.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *