CNN

De regering-Biden heeft de Europese bondgenoten de afgelopen weken een signaal gegeven dat de VS hen zal toestaan ​​F-16 straaljagers naar Oekraïne te exporteren, aldus bronnen die bekend zijn met de discussies, aangezien het Witte Huis onder toenemende druk komt te staan ​​van leden van het Congres en bondgenoten om te helpen Oekraïne verwerft de vliegtuigen te midden van toenemende Russische luchtaanvallen.

Ambtenaren van de regering zijn echter niet op de hoogte van formele verzoeken van bondgenoten om F-16’s te exporteren, en functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken die anders verantwoordelijk zouden zijn voor het papierwerk om dergelijke overdrachten aan derden goed te keuren, hebben niet te horen gekregen dat ze aan het werk moesten gaan. gezegd.

Verschillende Europese landen hebben voorraden van in de VS gemaakte F-16’s, waaronder Nederland, dat zich bereid heeft verklaard een aantal ervan naar Oekraïne te exporteren. Maar de VS zouden die overdracht door derden moeten goedkeuren vanwege gevoelige Amerikaanse vliegtuigtechnologie.

Terwijl de VS aarzelen om hun eigen F-16’s naar Kiev te sturen, vertelden Amerikaanse functionarissen aan CNN dat de regering bereid is de export van de vliegtuigen naar Oekraïne goed te keuren als bondgenoten ervoor kiezen om dit met hun bevoorrading te doen.

De strategische communicatiecoördinator van de National Security Council, John Kirby, weigerde specifiek commentaar te geven op de mogelijkheid dat de VS F-16 straaljagers naar Oekraïne sturen, maar zei in het algemeen dat de VS vooruitkijken naar “toekomstige capaciteiten” en behoeften. F-16’s staan ​​”niet op de agenda” bij de G7, zei hij, hoewel de vliegtuigen zeker aan de zijlijn van de top zouden kunnen verschijnen.

Amerikaanse wetgevers en medewerkers van het congres hebben zich aangesloten bij de lobbycampagne voor de F-16 en hebben er bij de regering op aangedrongen om het vliegtuig te leveren, zodat Oekraïne de controle over zijn luchtruim kan herwinnen.

“Als een tweeledige groep wetgevers beschouwen we de overdracht van F-16 straaljagers aan Oekraïne als cruciaal om Kiev de luchtsteuncapaciteit te bieden die nodig is om zijn natie volledig te verdedigen tegen de niet-uitgelokte, illegale en meedogenloze invasie van Rusland, en om de territoriale winsten die nodig zijn om zijn land terug te winnen’, schreef ze. is een groep van Republikeinse en Democratische wetgevers in een brief aan president Joe Biden op woensdag gezien door CNN.

De kwestie zal naar verwachting worden besproken op de volgende NAVO-top in Vilnius, Litouwen, in juli, aldus functionarissen.

Een andere open vraag is waar Oekraïense piloten zouden trainen in het F-16-team. Een woordvoerder van de Britse premier, Rishi Sunaka, zei eerder deze week dat het VK en Nederland een “internationale coalitie” wilden vormen, niet alleen om vliegtuigen voor Oekraïne aan te schaffen, maar ook om Oekraïense piloten op te leiden op gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie. geavanceerder zijn dan de Oekraïense gevechtsvloot.

In maart ontvingen de VS twee Oekraïense piloten op een militaire basis in Tucson, Arizona, om hun vaardigheden te testen met behulp van een vluchtsimulator en in te schatten hoe lang het hen zou kosten om te leren vliegen met verschillende Amerikaanse militaire vliegtuigen, waaronder de F-16. . Maar de VS hebben voorlopig geen plannen om die training uit te breiden, vertelde een defensiefunctionaris aan CNN, ondanks het feit dat het Congres geld heeft gereserveerd in de begroting voor 2023 voor dergelijke training.

De F-16-bondgenoten van Amerika zouden training kunnen geven aan Oekraïense gevechtspiloten, of vliegtuigfabrikant Lockheed Martin zou training kunnen geven als een particuliere aannemer. Maar een defensiefunctionaris zei dat een dergelijke regeling waarschijnlijk een zekere mate van Amerikaanse betrokkenheid vereist, zelfs als er geen formele Amerikaanse handtekening voor nodig is, zoals de overdracht van Amerikaanse wapens naar het buitenland.

Oekraïense topambtenaren hebben de afgelopen maanden hun openbare lobbycampagne voor door de VS gemaakte F-16’s geëscaleerd, met het argument dat ze deze dringend nodig hebben om zich te verdedigen tegen Russische raketten en drone-aanvallen.

Rusland lanceerde donderdagochtend een “ongekende” reeks raketaanvallen op Kiev, zei een Oekraïense functionaris, slechts enkele dagen nadat Rusland een spervuur ​​van zes hypersonische raketten had gelanceerd in de buurt van de hoofdstad, gericht op het vernietigen van de Oekraïense Patriot-luchtverdedigingssystemen.

“De reeks luchtaanvallen op Kiev, ongekend in kracht, intensiteit en verscheidenheid, gaat door”, zei Serhii Popko, hoofd van het civiele en militaire bestuur van Kiev.

Zonder vliegtuigen moet Oekraïne improviseren, zeggen ambtenaren. Defensiefunctionarissen en congresmedewerkers vertelden CNN dat Oekraïense troepen het door de VS gemaakte Patriot-luchtverdedigingssysteem hebben gebruikt om de afgelopen weken ten minste één verre Russische straaljager neer te halen. Russische vliegtuigen blijven over het algemeen achter de Russische verdedigingslinies, waardoor het voor Oekraïne moeilijk wordt om ze aan te vallen met kortere afstandssystemen zoals NASAM.

De Russische vliegtuigen die het doelwit waren van de Patriot bevonden zich in de bombardementsfase om raketten af ​​te vuren op Oekraïense doelen, zeiden Amerikaanse functionarissen, iets wat Rusland het afgelopen jaar heeft gedaan om het aantal burgerslachtoffers te vergroten.

Ambtenaren zeiden dat de Oekraïners verantwoordelijk waren voor het nemen van hun eigen ontslagbeslissingen nadat het Westen de Patriot-systemen had beveiligd, en merkten op dat het aan de Oekraïners was wanneer en hoe ze de Patriots moesten inschakelen om hun eigen volk te beschermen.

Geavanceerde straaljagers zouden het voor Oekraïne gemakkelijker maken om Russische vliegtuigen neer te halen, zeggen sommige congresmedewerkers, zonder dure Patriot-munitie te hoeven gebruiken die is ontworpen om ballistische raketten te onderscheppen.

Sommige Amerikaanse functionarissen staan ​​echter sceptisch tegenover dat argument en merken op dat Rusland uitgebreide luchtafweersystemen heeft die de F-16 gemakkelijk kunnen neerschieten. Oekraïne heeft om die reden niet veel luchtmissies uitgevoerd met de straaljagers die het al heeft, aldus functionarissen.

Toch gelooft men in Kiev dat de Oekraïners met voldoende publieke druk uiteindelijk wapensystemen kunnen beveiligen die het Westen ooit als een rode lijn beschouwde. HIMARS, gevechtstanks en de Patriot-batterij werden ooit als verboden terrein beschouwd – ze zijn nu allemaal in het land of reizen er binnenkort naartoe.

Hoewel het VK geen eigen F-16 heeft, lijkt de Britse regering de afgelopen maanden een ommekeer in de zaak te hebben gemaakt. In januari vertelde een woordvoerder van de Britse regering aan verslaggevers dat het Verenigd Koninkrijk gelooft dat de jets “extreem geavanceerd zijn en dat het maanden duurt om te leren vliegen. Daarom vinden wij het niet praktisch om deze vliegtuigen naar Oekraïne te sturen.”

Maandag zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat Kiev en Londen “actief vooruitgang boeken” met hun inkoopplan.

“We hebben de F-16 nodig”, zei Andriy Yermak, het hoofd van het kantoor van de Oekraïense president. “Ik ben onze bondgenoten dankbaar voor hun beslissing om in deze richting te werken, inclusief het trainen van onze piloten.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *