CNN

“DeSantisland” was donderdag waarschijnlijk niet de gelukkigste plek op aarde.

Terwijl de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zich voorbereidt op een verwachte sprong in de presidentiële race van 2024 volgende week, stampte zijn machtige tegenstander, Disney, op zijn pre-lanceringshype door een plan van $ 1 miljard te schrappen voor een kantoorcampus die 2.000 staatsbanen had kunnen opleveren.

De verhuizing was de laatste wending in een bittere vete tussen DeSantis en een van de belangrijkste bedrijven van de Sunshine State, geworteld in een politiek conflict over de conservatieve ideologie van de Republikeinse gouverneur die zijn pitch zal worden voor de primaire kiezers van de GOP. En het roept de vraag op of Floridianen een hoge prijs betalen voor zijn politieke ambities.

Disney’s machtsspel toonde aan dat CEO Bob Iger niet blufte toen hij vorige week vroeg of Florida wilde dat het bedrijf “meer investeerde, meer mensen aannam en meer belasting betaalde”. De timing van de aankondiging van donderdag leek berekend om de gouverneur pijn te doen in de aanloop naar de belangrijkste week van zijn politieke carrière tot nu toe, wanneer van hem wordt verwacht dat hij voorzichtig zijn bod op het Witte Huis zal lanceren en een uiterst belangrijke verkoop zal doen aan fondsenwervende bedrijven. Disney gaf DeSantis niet specifiek de schuld van de verhuizing, gedeeltelijk onder verwijzing naar “veranderende bedrijfsomstandigheden”. Maar de boodschap was duidelijk.

“Als je in een situatie als deze betrokken bent, komt het niet vaak voor dat deze gebeurtenissen willekeurig of toevallig zijn”, zegt Mark Johnston, professor marketing en ethiek aan de Crummer School of Business aan het Rollins College in Winter Park. , Florida.

Disney’s laatste aanval op DeSantis heeft talloze politieke repercussies veroorzaakt. Het gaf voormalig president Donald Trump en andere Republikeinse kandidaten voldoende ruimte om te beweren dat DeSantis ongelijk heeft in zijn slecht doordachte gevecht met de bedrijfsreus en om hem te beschuldigen van het verspillen van banen en bedrijven bij het nastreven van een hogere functie.

De Trump-campagne verklaarde vrolijk DeSantis “gevangen in een muizenval”, nadat ze weken geleden had voorspeld dat de gouverneur een confrontatie met Mickey Mouse zou verliezen. (In dezelfde verklaring beweerde de campagne dat de GOP-koploper, terwijl hij in functie was, bekend stond als “de jobpresident”.)

Het feit dat sommige van de nieuwe banen in het Disney-project naar verwachting uit Californië zouden worden verplaatst, ondermijnde ook het centrale verhaal van DeSantis’ platform dat bedrijven en burgers liberale gebieden ontvluchten naar een dynamische staat die zijn aanhangers “DeSantisland” hebben genoemd en dat hij noemt “vrije staat Florida”.

Wat nog belangrijker is, het laatste teken dat Disney DeSantis heeft weggespeeld, dreigt de schadelijke percepties te benadrukken die Trump en andere critici willen zaaien over zijn kandidatuur – dat ondanks een verpletterende overwinning bij de verkiezingen in november, DeSantis politieke basisvaardigheden en strategisch inzicht mist. Het thema is sterker geworden na een reeks misstappen van DeSantis – die maandenlang werd gezien als een serieuze bedreiging voor Trump – terwijl hij zijn campagne voorbereidde. Zijn botsing met Disney roept ook de vraag op of de pestkop die de gouverneur heeft aangenomen om een ​​beroep te doen op de conservatieve basis, op de realiteit is gebaseerd.

Met andere woorden, heeft DeSantis een vijand gekozen – die, na decennia van maatschappelijke trends beheersen en zijn imago in de rechtbanken te bewaken – harder en beter in politiek is dan hij? Zo ja, wat zou dat kunnen betekenen voor zijn vermogen om te gedijen in een aanstaande confrontatie met een kandidaat die zo wild is als Trump?

In een reeks bewegingen van het afgelopen jaar heeft DeSantis een “Muizenval” voor zichzelf gecreëerd. Hij haalde onlangs uit naar Disney tijdens een bezoek aan South Carolina, een belangrijke primaire staat, en verklaarde: “Ze hebben Florida misschien 50 jaar geleid voordat ik ter plaatse kwam, maar ze runnen Florida niet meer.”

Het geschil tussen de gouverneur en Disney gaat terug op de bezwaren van het bedrijf tegen de wetgeving die DeSantis afgelopen voorjaar ondertekende en die het lesgeven over seksuele geaardheid en genderidentiteit beperkt van de kleuterschool tot en met de derde klas, die critici de “Don’t Say Gay Bill” hebben genoemd. De verhuizing maakt deel uit van zijn aanpak van culturele kwesties en zijn campagnes tegen “herontwaakt” diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid. De strategie is ontworpen om conservatieven aan te spreken die geloven dat traditionele Amerikaanse waarden worden aangevallen door een meer diverse en inclusieve samenleving. Maar de botsing van de gouverneur met Disney – een enorm bedrijf dat miljoenen reguliere Amerikanen aanspreekt en de afgelopen jaren heeft geprobeerd inclusiever te worden – zou kunnen duiden op de moeilijkheid die DeSantis zou kunnen hebben om dergelijk beleid te verkopen aan meer gematigde kiezers bij de algemene verkiezingen.

DeSantis beweerde in zijn onlangs gepubliceerde autobiografie dat Disney onder druk werd gezet door “linkse activisten” om een ​​standpunt in te nemen dat de Floridianen vervreemdde, inclusief ouders en kinderen, en dat dit niets te maken had met zijn kernactiviteiten. Hij rechtvaardigde zijn daaropvolgende poging om de controle te krijgen over een speciaal belastingdistrict dat Disney brede autonomie gaf door te zeggen dat hij niet langer in het belang van Florida handelde. “The Walt Disney Company heeft besloten in de hand te bijten die haar al meer dan vijftig jaar voedt”, schreef hij.

Disney beschuldigde DeSantis in reactie op de stappen van de gouverneur van het schenden van zijn recht op vrije meningsuiting en startte een rechtszaak die zijn presidentiële campagne zou kunnen overschaduwen.

In overeenstemming met zijn harde politieke persoonlijkheid reageerde DeSantis uitdagend op de aankondiging van Disney dat het het kantoorproject zou stopzetten. Jeremy T. Redfern, een woordvoerder van zijn kantoor, zei: “Disney kondigde bijna twee jaar geleden de mogelijkheid van de Lake Nona-campus aan. Er is nooit iets van dat project gekomen en de staat was er niet zeker van of het gerealiseerd zou worden.” Redfern haalde ook uit naar het entertainmentimperium: “Gezien de financiële problemen van het bedrijf, de dalende marktkapitalisatie en de dalende aandelenkoers, is het niet verwonderlijk dat het zijn bedrijfsactiviteiten zal herstructureren en niet-succesvolle ondernemingen zal annuleren.”

Wat de economische achtergrond van dit geschil ook is, het heeft enorme politieke implicaties, zoals bleek uit de snelle reacties van enkele van zijn potentiële GOP-primaire rivalen.

Het Trump-kamp heeft verschillende verklaringen afgelegd, waaronder een die beweerde dat “President Trump altijd gelijk heeft”, en herhaalde hun eerdere voorspelling dat DeSantis “Disney absoluut zou vernietigen”. Het is een win-winsituatie voor Trump: het stelt hem in staat om DeSantis af te schilderen als zwak en politiek naïef en ook om Florida’s indrukwekkende economische en politieke staat van dienst te weerleggen, die de gouverneur gebruikt als basis van zijn campagne. Trump heeft zichzelf lang gepresenteerd als een beroemde dealmaker, en hoewel deze persona zijn jaren van dubieuze investeringen en zakelijke mislukkingen misschien niet waarmaakt, blijft ze een machtige figuur onder de primaire kiezers van de GOP en zou hij zijn aanvallen op DeSantis ‘zaken kunnen aanwakkeren. dossier.

“De mislukte oorlog van Ron DeSantis tegen Disney deed weinig voor zijn zwakke schaduwcampagne, en nu doet het nog minder voor de economie van Florida”, aldus de Trump-campagne in een verklaring.

Een andere mogelijke GOP-primaire kandidaat, voormalig vice-president Mike Pence, gebruikte ook de Disney-aankondiging om DeSantis te bashen. Hij voerde aan dat de gouverneur gewoon een wetgevende overwinning had moeten behalen op het onderwijzen van genderkwesties op scholen.

“Ik hou van Walt Disney, niet van Disney wakker maken”, zei Pence op Fox Business. “Ik geloof gewoon niet dat het in het belang van de mensen van welk land dan ook is dat de regering in wezen in een bedrijf zit waar ze het niet mee eens zijn over een politieke kwestie.”

Democraten hebben zich ook uitgesproken en hintten naar algemene verkiezingsaanvallen die ze tegen DeSantis zouden kunnen maken als hij de Republikeinse nominatie nastreeft.

“Gov DeSantis is meer geïnteresseerd in het presidentschap dan in het runnen van de staat Florida” en proberen “Trump Trump te overtroeven” in de GOP-voorverkiezingen, vertelde de democratische vertegenwoordiger van Florida, Maxwell Frost, aan Wolf Blitzer van CNN in “Situation Room”.

“En nu betalen de burgers van Florida de prijs”, zei hij.

Gezien zijn politieke blootstelling aan Disney en een strijdlustig politiek imago dat centraal staat in zijn hoop op het Witte Huis, heeft DeSantis waarschijnlijk geen andere keuze dan de confrontatie verder te laten escaleren.

“Hij wil dat de Republikeinen weten dat ‘ik niet ga toegeven alleen omdat iemand erom heeft gevraagd, omdat de wind is veranderd'”, zei Scott Jennings, een veteraan van het George W. Bush White House en politiek commentator van CNN. .

Dus de vete met Disney zal waarschijnlijk niet eindigen zolang DeSantis een presidentskandidaat is, hoewel het zowel de beroemde entertainmentgigant als de staat die Disney World herbergt kan schaden – en die hij naar huis noemt.

“Ik denk dat er een groeiend gevoel is dat – hoe eindigt dit op een positieve manier?” zei Johnston, een professor aan het Rollins College. “Disney hoeft niet te verliezen en de staat wint of vice versa. Dit is hoe we het gaan doen, zodat beide partijen hier vanaf kunnen lopen en we kunnen terugkeren naar een geweldige relatie tussen Disney en de staat Florida.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *