CNN

Twee Republikeinse commissievoorzitters eisen dat de Central Intelligence Agency een reeks documenten overhandigt uit haar onderzoek naar de zoon van de president, Hunter Biden.

In een brief die dinsdag aan CIA-directeur William Burns werd gestuurd, drongen vertegenwoordigers Jim Jordan en Mike Turner, voorzitters van de Judiciary and Intelligence Committees, er bij de dienst op aan documenten met betrekking tot hun onderzoek over te dragen naar een openbare verklaring uit 2020 van voormalige inlichtingenfunctionarissen die vragen stelden of de laptop met de e-mails en documenten van Hunter Biden deel uitmaakt van een Russische desinformatieoperatie.

Jordan en Turner schreven dat als de CIA op 30 mei niet aan het verzoek voldoet, “de commissies hun toevlucht kunnen nemen tot een dwangproces”.

Hun laatste brief komt nadat de Republikeinen van het Huis vorige week een nieuw tussentijds rapport van 65 pagina’s uitbrachten waarin wordt beweerd dat een van de ondertekenaars van de brief de onderzoekers van de commissie vertelde dat hij door een CIA-medewerker was gevraagd naar de ondertekeningsinspanning.

Huisrepublikeinen zeggen dat de bevinding, indien waar, “fundamentele zorgen oproept over de rol van de CIA bij het ten onrechte in diskrediet brengen van beschuldigingen over de familie Biden in de weken voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2020.”

Toen hem werd gevraagd naar de aantijgingen van het rapport, vertelde een CIA-woordvoerder eerder aan CNN dat “de rol van de CIA’s Pre-Publication Review Board (PCRB) is om materiaal van huidige en voormalige officieren te beoordelen om te bepalen of het materiaal geheime informatie bevat. informatie. ”

In de brief van oktober 2020, die als basis dient voor een onderzoek door House Republicans, stond dat de opkomst van het Hunter Biden-laptopverhaal op het politieke toneel “alle klassieke kenmerken had van een Russische informatieoperatie”.

Hoewel de voormalige functionarissen in hun openbare brief toegaven dat ze “geen bewijs hadden van Russische betrokkenheid”, voerden de Republikeinen aan dat de brief het laptopverhaal vlak voor de verkiezingen ter ondersteuning van de presidentiële campagne van Joe Biden in diskrediet bracht.

Jordan en Turner schreven dat de documenten die ze zoeken absoluut noodzakelijk zijn voor hun onderzoek en schetsten een aantal mogelijke wetshervormingen die de commissies zouden kunnen voorstellen als resultaat van hun onderzoek.

Die mogelijke maatregelen omvatten beperkingen op de manier waarop federale werknemers met veiligheidsmachtigingen hun toestemmingen kunnen gebruiken of toegang krijgen tot geheime informatie nadat ze de overheid hebben verlaten. De presidenten zeiden dat ze ook wetgevingsvoorstellen zouden kunnen overwegen die zouden voorkomen dat Amerikaanse inlichtingendiensten “politieke activiteiten ondernemen, coördineren of promoten die verband houden met federale verkiezingen, inclusief kandidaten voor een federaal ambt, en het versterken of wijzigen van de Hatch Act”.

“De informatie die we hebben gevraagd over de betrokkenheid van de CIA bij de openbare verklaring is nodig om deze potentiële wetgeving te helpen informeren”, schreven de presidenten.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *