CNN

President Joe Biden arriveerde donderdag in Japan voor een verkort bezoek aan Azië, bedoeld om bondgenoten te versterken te midden van de groeiende militaire en economische ambities van China.

De reis, ooit gepland voor acht dagen, werd gehalveerd; twee van de drie stops van Biden werden geannuleerd, zodat hij naar Washington kon terugkeren voor besprekingen over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond.

Met slechts een stop in Japan voor de top van de Groep van Zeven, zal Biden proberen de leiders van enkele van ‘s werelds grootste economieën te verenigen rond een toezegging om de agressie van Peking aan te pakken.

Biden-assistenten houden vol dat er geen “arm-draaien” rond de G7-tafel zal zijn als het om China gaat, en hebben erkend dat elk van de vertegenwoordigde landen – inclusief Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en de Verenigde Staten – beslist over je eigen aanpak.

Tegelijkertijd is de president voorstander van collectieve actie en wil hij een verenigd front in kwesties als Taiwan, de Zuid-Chinese Zee en de dwingende economische praktijken van Peking.

“Ik denk dat u na deze top overeenstemming en convergentie zult zien met betrekking tot de kernprincipes van onze benadering van de Volksrepubliek China”, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan tegen verslaggevers van Air Force One toen Biden naar Japan vloog. “Natuurlijk heeft elk land zijn eigen speciale relatie en zijn eigen speciale aanpak, maar deze relaties en benaderingen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijke basis. En ik denk dat je dat terugziet in de resultaten van de G7.”

Tijdens zijn vier dagen hier is Biden van plan tal van groeps- en individuele bijeenkomsten bij te wonen met G7-bondgenoten, evenals verschillende niet-G7-leiders die dit jaar als gasten zijn uitgenodigd. Hij zal zondag een persconferentie houden voordat hij terugkeert naar Washington.

Als hij landt, zal hij spreken met de Japanse premier Fumio Kishida. De gastheer van de top van dit jaar heeft een sterker buitenlands beleid aangenomen te midden van de Russische invasie van Oekraïne en de groeiende militaire assertiviteit van China, wat door het Witte Huis is toegejuicht.

In december onthulde Kishida een nieuw nationaal veiligheidsplan dat de grootste militaire opbouw van het land sinds de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigde, een verdubbeling van de defensie-uitgaven en terugtrekking uit zijn pacifistische grondwet in het licht van toenemende bedreigingen van regionale rivalen, waaronder China.

De beslissing markeerde een dramatische verschuiving voor zowel de natie als de Amerikaanse veiligheidsalliantie in de Indo-Pacifische regio.

Toen Kishida in maart in het geheim naar Kiev reisde, werd hij de eerste leider sinds de Tweede Wereldoorlog die een oorlogsgebied bezocht.

Hij koos ook de symbolische stad Hiroshima, waar hij familiewortels heeft, om wereldleiders te ontvangen. Verwoest door de Amerikaanse atoombom in 1945, herinnert de stad de verzamelde leiders aan het belang van hun diplomatieke inspanningen. Bij de bombardementen kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven.

Biden is de tweede Amerikaanse president die Hiroshima bezoekt. President Barack Obama bracht hier in 2016 een historisch bezoek, legde een krans in het herdenkingspark en ontmoette enkele overlevenden.

Het bombardement op Hiroshima bespoedigde het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar luidde ook een nieuw tijdperk van atoomoorlogvoering in. De bijeenkomst van deze week komt in een tijd van verhoogde nucleaire angst, met bedreigingen vanuit Noord-Korea, Iran en Rusland – elk zonder duidelijke oplossing.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *