Republikeinen en Democraten kwamen donderdag tijdens een gespannen hoorzitting met elkaar in botsing over drie FBI-agenten die volgens de Republikeinen vergeldingsmaatregelen namen omdat ze de vooringenomenheid van de dienst aan het licht brachten – en die volgens de Democraten door de GOP worden gebruikt om de aanslag op het Capitool van 6 januari 2021 te legitimeren. ..

GOP-wetgevers beschuldigden de FBI van wraakacties tegen “waarheidsgetrouwe individuen” door hun veiligheidsmachtigingen in te trekken voor het omarmen van conservatieve opvattingen en het uiten van hun bezorgdheid bij de Republikeinen in de House Judiciary Subcommittee over het bewapenen van de federale regering.

“Politiek drijft federale agentschappen aan”, zegt Jim Jordan (R-Ohio), voorzitter van de Judiciary Committee en een subcommissie, die zegt dat de regering zich richt op burgers die niet politiek correct zijn.

“Wat net zo beangstigend is, is dat als je een van de goede werknemers bent die naar voren komt en praat over targeting, je een doelwit wordt”, voegde hij eraan toe.

Democraten schoten terug, met het argument dat de GOP, volgens afgevaardigde Linda Sánchez (D-Calif.), de hoorzitting gebruikte als “een middel om de gebeurtenissen van 6 januari en de mensen die ze hebben begaan te legitimeren”.

Ze hebben de geloofwaardigheid van FBI-agenten in twijfel getrokken en of ze als klokkenluiders moeten worden beschouwd, kwamen in botsing met Republikeinen over toegang tot documenten en materiaal, en beschuldigden de commissie ervan een instrument van president Trump te zijn.

“Deze beperkte commissie is een proeftuin voor complottheorieën die Donald Trump zal gebruiken in zijn presidentiële campagne van 2024”, zei Rep. Stacey Plaskett (VI), een democratisch lid van het panel.

“Jullie hebben allemaal klachten op de werkvloer. Dat maakt je nog geen klokkenluider,” zei afgevaardigde Gerry Connolly (D-Va.).

De hoorzitting, die slechts enkele dagen plaatsvond nadat speciaal aanklager John Durham een ​​rapport had uitgebracht waarin scherpe kritiek werd geuit op de opening door de FBI van een onderzoek naar de banden van de Trump-campagne met Rusland in 2016, onderstreepte de twijfels van de GOP over de federale inlichtingendienst en wetshandhavingsinstanties van de wet.

Rep. Harriet Hageman (R-Wyo.) Verwees op een gegeven moment naar het doordringende boze oog van The Lord of the Rings om de FBI te beschrijven.

“Het oog van Sauron is naar binnen gekeerd en werkt met een brandende intensiteit, in een poging alles op zijn pad te vernietigen”, zei ze.

De hoorzitting volgde op de vrijlating van tijdelijk personeel op donderdag rapport van een Republikeins panel waarin wordt beschreven wat volgens hem misbruik door de FBI is, zoals beschreven door wat volgens Republikeinen tientallen klokkenluiders zijn.

Beschuldigingen in het rapport en tijdens de hoorzitting variëren van agenten die worden opgedragen om kentekennummers op de parkeerplaats buiten een schoolbestuursvergadering te krabbelen tot druk om zaken te openen tegen mensen die op 6 januari 2021 naar Washington, DC zijn gereisd, maar niet zijn binnengekomen het Capitool. .

De Democraten hadden hij heeft zich al preventief verzet tegen het onderzoek naar “bewapening” van de GOP., die in maart in een rapport van 300 pagina’s schreef dat sommige van de GOP-getuigen verbonden waren met Republikeinen in de commissie via mensen met diepe banden met voormalig president Trump. Rep. Dan Goldman (DN.Y.) herhaalde en stelde tijdens de hoorzitting vast dat twee getuigen donaties hebben ontvangen van Kash Patel, een voormalige hoge functionaris van het ministerie van Defensie die een surrogaat is voor de presidentiële campagne van Trump in 2024.

Tijdens een persconferentie op donderdag verwierp Jordan een financiële connectie tussen de getuige en bondgenoten van Trump.

“Ze hebben een gezin. Hoe moeten ze voor hun gezin betalen?”, zei Jordan.

De hoorzitting van donderdag kwam ook slechts een dag nadat de FBI een brief naar de House Judiciary Committee had gestuurd waarin werd uitgelegd waarom het bureau de veiligheidsmachtigingen van drie agenten had ingetrokken, waaronder twee die getuigden tijdens de hoorzitting van de subcommissie van donderdag.

Volgens een kopie van de FBI-brief verkregen door The Hill, bevond agent Brett Gloss, die niet getuigde tijdens de hoorzitting en niet werd beschuldigd van een misdrijf, zich op 6 januari in een verboden gebied op het terrein van het Amerikaanse Capitool. 2021, wat leidde tot een criminele overtreding en “twijfelachtige uitspraken” waaruit bleek dat hij mogelijk geen geheime of gevoelige informatie goed hoeft te bewaren.

Agent Marcus Allen, een van de getuigen tijdens de hoorzitting van donderdag, had zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken nadat de dienst ontdekte dat hij “alternatieve theorieën aan medewerkers had gepresenteerd” rond 6 januari “in kennelijke pogingen om onderzoeksactiviteiten te belemmeren”, inclusief het delen van de theorie dat federale wet dwingt infiltreerde de menigte.

“Het lijkt erop dat er wraak op mij is genomen omdat ik informatie aan mijn superieuren heb doorgegeven die het officiële verhaal van 6 januari betwistte”, zei Allen tijdens de hoorzitting van donderdag. Hij zei ook dat de bewering van de FBI dat zijn supervisor hem had “vermaand”, onjuist was.

De FBI onthulde ook dat één zaak met betrekking tot 6 januari werd gesloten nadat Allen zei dat hij geen relevante informatie over de zaak had gevonden – maar die zaak werd later heropend nadat een andere FBI-medewerker relevante informatie vond die openbaar beschikbaar was. Die persoon viel op 6 januari een politieagent van het Capitool aan, aldus de dienst.

Op een bepaald moment tijdens de hoorzitting struikelden de Democraten in een poging de geloofwaardigheid van de getuige aan te vechten toen Sánchez Allen vroeg om een ​​Twitter-account met de naam “Marcus Allen” aan te spreken dat een tweet had geretweet die beweerde voormalig House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) te zijn. organiseerde de aanval op het Capitool op 6 januari. Allen antwoordde dat het niet zijn Twitter-account was – en dat hij het niet eens was met de boodschap, waarbij hij het geweld in het Capitool die dag veroordeelde.

De veiligheidsmachtiging van agent Stephen Friend, zo zei de FBI, werd ingetrokken nadat hij toegaf dat hij “ongeoorloofd openbaar gevoelige FBI-informatie op zijn persoonlijke sociale media-accounts had gepost”, had deelgenomen aan niet-goedgekeurde media-interviews en in het geheim een ​​ontmoeting had opgenomen met het FBI-management -And.

Vriend getuigde voor de commissie dat de FBI hem onbetaald had geschorst nadat hij bij zijn superieuren zijn bezorgdheid had geuit over de manier waarop de FBI onderzoek deed naar de onderwerpen van 6 januari.

De vriend getuigde dat hij was aangewezen om de schoolbestuursvergadering bij te wonen en dat hij informatie van de kentekenplaten van de aanwezigen op de parkeerplaats had genoteerd. Hij zei ook dat nadat hij was geschorst door de FBI, zijn onderzoeken naar materiaal over seksuele uitbuiting van kinderen werden overgedragen aan de lokale politie in plaats van aan een andere federale agent.

Een derde getuige, Garrett O’Boyle, wiens veiligheidsmachtiging is opgeschort maar nog niet volledig is ingetrokken, werd onbetaald geschorst nadat hij zijn zorgen had geuit over zijn commandostructuur en vervolgens aan het Congres had bekendgemaakt. Hij was net voor werk naar de andere kant van het land verhuisd en stikte toen hij beschreef hoe de FBI de bezittingen van zijn familie – inclusief de kleding van zijn kinderen – zes weken vasthield voordat ze er toegang toe kregen.

Jordan zei dat O’Boyle de eerste klokkenluider was die de commissie vertelde over het proces dat de FBI gebruikte om bedreigingen tegen schoolbestuurders te evalueren, wat volgens hem niet tot vervolging heeft geleid.

“Als burgers in dit land het punt bereiken waarop ze de machtigste wetshandhavingsinstantie ter wereld tegen hun buurman kunnen aanspreken, alleen maar omdat ze het niet met hen eens zijn, is dat flagrant voor de rechten van het Eerste Amendement van de mensen die de FBI krijgen.” riep ze op, ‘zei hij. O’Boyle tijdens de hoorzitting.

De FBI reageerde niet op een verzoek om commentaar op de hoorzitting en het GOP-rapport.

Mike Lillis heeft bijgedragen.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *