CNN

De Republikeinse gouverneur van Nevada, Joe Lombardo, sprak woensdag zijn veto uit over drie door de Democraten geleide wetsvoorstellen voor wapenbeheersing die tot doel hadden de leeftijd te verhogen om bepaalde vuurwapens te bezitten en te beperken wie ze kan verkrijgen.

“Ik zal geen wetgeving steunen die de grondwettelijke rechten van de inwoners van Nevada schendt”, zei Lombardo in een verklaring waarin hij de eerste veto’s van zijn termijn verdedigde. “De meeste wetten waar ik vandaag mijn veto over heb uitgesproken, zijn in directe strijd met juridische precedenten en gevestigde grondwettelijke beschermingen. Daarom kan ik ze niet steunen.”

De wetsvoorstellen zijn maandag door de wetgevende macht aangenomen en gaan nu terug naar het Huis waar het veto van de gouverneur kan worden opgeheven. Democraten hebben echter slechts een supermeerderheid in de staatsvergadering, en er zou ten minste één Republikein nodig zijn om met alle Democraten in de senaat te stemmen om een ​​veto in die kamer teniet te doen.

Het debat over wapenbeheersing, al lang een hot topic, is alleen maar geëscaleerd nu het land worstelt met een recordaantal massale schietpartijen, waarbij democraten beweren dat strengere regels, zoals achtergrondcontroles, goede veiligheidsmaatregelen zijn, terwijl veel Republikeinen zeggen dat beperkingen in strijd zouden zijn met het Tweede Amendement.

Verschillende Democraten in Nevada veroordeelden de stap van Lombardo krachtig en beschuldigden de gouverneur ervan prioriteit te geven aan “partijdige politiek” boven de veiligheid van de inwoners.

“Ik ben wanhopig op zoek naar de gouverneur om de veiligheid van Nevadanen boven partijpolitiek te stellen”, zei huismeerderheidsleider Sandra Jauregui, die twee van de drie wetsvoorstellen steunde waar woensdag een veto op werd uitgesproken.

“Nadat ik tijd had besteed aan het troosten van de families van het bloedbad van 1 oktober, verwachtte ik dat de gouverneur de fundamentele empathie zou hebben om zijn verantwoordelijkheid te begrijpen om toekomstige massale schietpartijen en tragedies van wapengeweld te voorkomen”, voegde ze eraan toe in een verklaring, verwijzend naar de mis van 2017. in Las Vegas, schietpartij waarbij 60 mensen om het leven kwamen.

Onder de wetsvoorstellen waar woensdag een veto op werd uitgesproken, één maat heeft tot doel de leeftijdsgrens voor het bezitten van semi-automatische jachtgeweren of geweren te verhogen van 18 naar 21 jaar en het illegaal te maken om iemand onder de 21 jaar aan een dergelijk vuurwapen te helpen. Leden van de strijdkrachten en wetshandhavers zouden worden vrijgesteld van de leeftijdseis.

Volgens arrestatiedossiers en aanklachten zijn recent meerdere massamoorden gepleegd door verdachten onder de 21 jaar. Deze week identificeerde de politie een 18-jarige als de schutter die drie mensen doodde en zes anderen verwondde in New Mexico. Vorige maand werden zes mensen onder de 21 jaar aangeklaagd voor een dodelijke rampspoed op een Sweet 16-verjaardagsfeestje in Alabama.

Een andere maatregel, AB354, heeft tot doel zogenaamde spookgeweren te verbieden, dit zijn vuurwapens die spoorloos in elkaar worden gezet door de verkoop of aankoop van onafgewerkte frames of ontvangers te verbieden. Het zal ook het bezit van vuurwapens binnen 30 meter van een stembureau beperken nadat de bedreigingen voor stembureaumedewerkers na de verkiezingen van 2020 zijn toegenomen.

De derde maatregel, SB171zou het bezit van vuurwapens verbieden door degenen die zijn veroordeeld voor het plegen of proberen te plegen van een gewelddadig haatmisdrijf.

Terwijl het debat over wapenbeheersing blijft escaleren, gaan staten in tegengestelde richting met wetgeving om veiligheidsmaatregelen te beperken of te versterken.

Deze week ondertekende de democratische gouverneur van Maryland, Wes Moore, verschillende wapenveiligheidsmaatregelen die onmiddellijk leidden tot een rechtszaak van de National Rifle Association. Vorige maand ondertekende de gouverneur van Michigan, Jay Inslee, ook een democraat, een verbod op de meeste verkoop van aanvalswapens.

Aan de andere kant hebben Nebraska en Florida onlangs illegale verborgen dragers ingevoerd, waarmee ze zich hebben aangesloten bij 25 andere staten die dergelijke maatregelen hebben genomen.

Op federaal niveau ondertekende president Joe Biden afgelopen zomer de eerste grote tweeledige wapenveiligheidswetgeving in decennia, waardoor antecedentenonderzoeken werden versterkt en de financiering voor programma’s voor geestelijke gezondheid werd verhoogd. Voorstanders van wapenbeheersing hebben er echter bij wetgevers op aangedrongen om strengere hervormingswetten door te voeren, waaronder een federaal verbod op bepaalde vuurwapens.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *