Senator Marco Rubio (R-Fla.), vice-voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, waarschuwt dat China probeert de dollar te vervangen door de yuan als ‘s werelds meest verhandelde valuta en Amerikaanse sancties tegen Rusland heeft omzeild door een transferhandel op te zetten systeem onafhankelijk van westerse banken.

Rubio, geb opiniestuk voor De TelegraafDe Britse nieuwssite waarschuwde dat het vermogen van de Verenigde Staten om andere landen te straffen door middel van financiële en bancaire sancties wordt betwist door de Chinese yuan, die nu de meest verhandelde valuta van Rusland is.

“Dit alternatieve financiële systeem heeft momenteel een beperkte reikwijdte”, schreef Rubio. “Toch is het een reddingslijn voor Vladimir Poetin, aangezien hij zich verzet tegen strafmaatregelen na zijn invasie in Oekraïne.”

Rubio waarschuwde dat de opkomst van een alternatief financieel systeem “een blinde vlek creëert” waar andere naties en bedrijven die zaken doen met de Verenigde Staten “twijfelachtig gedrag voor de wereldwijde gemeenschap kunnen verbergen”.

“Bovendien, naarmate de Chinese economie blijft groeien, zullen meer landen in de baan van Peking en dit opkomende systeem komen” van alternatieve financiering, schreef Rubio.

“Uit deze gebeurtenissen zouden twee politieke conclusies moeten voortvloeien. De eerste is dat we de binnenlandse productie nieuw leven moeten inblazen’, zei de senator van Florida, met het argument dat ‘om te overleven en te gedijen in een multipolair tijdperk, we in staat moeten zijn om dingen te herfabriceren – van halfgeleiders tot farmaceutische producten en alles daartussenin.’

Rubio zei dat de tweede afhaalmogelijkheid is dat de Verenigde Staten beter moeten worden in het maken en behouden van bondgenoten en “er niet langer op kunnen rekenen dat het buitenland ons voorbeeld standaard zal volgen”.

“Om de groeiende anti-Amerikaanse coalitie van Peking in evenwicht te houden en de dollar zo sterk mogelijk te houden, moeten de VS hun eigen coalitie bouwen”, schreef hij.

Rubio zei in een vervolginterview met The Hill dat China zijn inspanningen lijkt te hebben versneld om een ​​wereldwijd financieel systeem parallel aan het Westen te creëren als reactie op de zware sancties die Rusland zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne.

“De Chinezen denken dat er door het Westen geleide sancties zullen komen als gevolg van iets dat in Taiwan gebeurt. Ik denk dat ze ernaar beginnen te kijken als: ‘Nou, dit is de beste manier om onszelf te beschermen, om ervoor te zorgen dat we zaken kunnen doen’,” zei hij.

Rubio zei dat het alternatieve financiële systeem ook landen die Russische olie met korting willen kopen, een manier biedt om Amerikaanse sancties te omzeilen.

“Ik denk dat de Chinezen nu een kans zien en je begint ze bewegingen te zien maken”, zei hij.

Rubio zei dat hij nog steeds gelooft dat de sancties “effectief” zijn, maar waarschuwde dat de huidige en toekomstige regeringen “zich ervan bewust moeten zijn” dat hoe meer sancties er internationaal worden toegepast, hoe meer prikkels er zullen zijn voor landen om deel te nemen aan het alternatieve financiële systeem. de yuan.

“Als je genoeg landen sancties oplegt, creëer je bijna een gemeenschappelijke markt van economieën die belang hebben bij een alternatieve manier om zaken met elkaar te doen”, zei hij, erop wijzend dat China al lang heeft geprobeerd een alternatief te creëren voor SWIFT, de berichtgeving. netwerk dat ten grondslag ligt aan het wereldwijde financiële transfersysteem.

“Ik denk dat het nu waarschijnlijk sneller zal gaan”, zei hij. “Recente gebeurtenissen, wat er gebeurde met Oekraïne en nu met het spook van Taiwan, hebben hun tijdlijn waarschijnlijk versneld.”

Hij zei dat de Chinezen uiteindelijk een “nieuwe wereldorde” willen creëren.

“Ze zeiden dit, het is bot – vooral als je de Engelse vertaling van de toespraken in het Mandarijn leest – het is vrij duidelijk dat ze niet alleen een alternatief bieden, maar dat wat zij geloven de dominante wereldorde zal worden waarin ze parallelle instellingen creëren om alles wat na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan: Wereldbank, IMF, bestaande handelsovereenkomsten enzovoort. En ik denk dat valuta daar uiteindelijk deel van zal uitmaken’, zei hij.

“Ze werken volgens plannen voor 50 jaar, niet voor twee weken zoals wij”, voegde hij eraan toe. “Het was altijd bedoeld om de VS als ‘s werelds dominante economie op alle fronten te vervangen of te verdringen.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *