CNN

Het door de Republikeinen geleide onderzoek naar de oorsprong van Covid-19 vond aanvullend, zij het indirect, bewijs ter ondersteuning van de theorie dat het virus waarschijnlijk ontsnapte uit een laboratorium in Wuhan, China, maar vond geen bewijs om de theorie te staven, aldus een nieuw rapport woensdag gepubliceerd.

Senator Marco Rubio, de hoogste Republikein in de inlichtingencommissie van de Senaat, startte bijna twee jaar geleden een onderzoek naar de oorsprong van Covid-19, en een rapport dat woensdag door zijn kantoor is vrijgegeven, beweert dat nieuwe informatie die door onderzoekers van het congres is ontdekt, bijdraagt ​​aan de geloofwaardigheid van wat bekend staat als de “laboratoriumlektheorie”.

Tegelijkertijd erkent het rapport dat Rubio’s onderzoek geen bewijs heeft gevonden dat het virus is ontstaan ​​als gevolg van een laboratoriumongeval in plaats van dat het van nature in het wild voorkomt – in navolging van wat Amerikaanse topambtenaren eerder dit jaar aan wetgevers vertelden over hoe nog steeds tegenstrijdige opvattingen over de ware oorsprong van de pandemie.

“Wat we hieronder presenteren, is een aanzienlijke hoeveelheid indirect bewijs dat de plausibiliteit van een dergelijk scenario ondersteunt”, stelt Rubio’s samenvatting van het laboratoriumlektheorierapport, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de bevindingen geen definitief antwoord bieden op de vraag naar de oorsprong.

In het bijzonder benadrukt het nieuwe rapport van Rubio het bewijs dat Chinese overheidsfunctionarissen en relevante figuren in de wetenschappelijke gemeenschap “enig niveau van bewustzijn bezaten van de uitbraak van besmettelijke ziekten” lang voordat die informatie op 31 december 2019 openbaar werd gemaakt.

Het merkt ook op dat een congresonderzoek informatie heeft blootgelegd die verder suggereert dat er in de tweede helft van 2019 een soort van ernstige storing of ongeval heeft plaatsgevonden in het door de staat gerunde Wuhan Institute of Virology.

Dit zou hebben plaatsgevonden “rond dezelfde periode waarin beschikbaar epidemiologisch bewijs aangeeft dat SARS-CoV-2 werd geïntroduceerd in de menselijke bevolking in Wuhan”, aldus het rapport. SARS-CoV-2 is de naam van het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

“Bovendien suggereert indirect bewijs dat de topleiding van de CCP (Chinese Communistische Partij) waarschijnlijk uiterlijk half november 2019 op zijn minst beperkte kennis had van dit laboratoriumincident”, voegde het rapport eraan toe.

CNN heeft contact opgenomen met de Chinese ambassade in Washington voor commentaar op het rapport.

Samen beweert Rubio dat deze bevindingen een “groot beeld” schetsen dat de theorie van laboratoriumlekken sterk ondersteunt.

Hoewel de FBI en het ministerie van Energie de afgelopen maanden hebben gezegd dat ze – met matige tot lage zekerheid – schatten dat SARS-CoV-2 waarschijnlijk uit een laboratorium is gelekt, gelooft het grootste deel van de inlichtingengemeenschap nog steeds dat Covid van nature in het wild is voorgekomen, of dat er nog te weinig bewijs is om op de een of andere manier te beslissen.

De verschillende inlichtingendiensten zijn al jaren verdeeld over de kwestie.

In 2021 heeft de inlichtingengemeenschap een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat vier instanties in de inlichtingengemeenschap met weinig vertrouwen schatten dat het virus waarschijnlijk in het wild van dieren op mensen is overgegaan, terwijl één met matig vertrouwen schatte dat de pandemie het resultaat was van een laboratoriumonderzoek. ongeluk.

Drie andere inlichtingendiensten konden het niet eens worden over een van de verklaringen zonder aanvullende informatie, aldus het rapport.

De inlichtingengemeenschap heeft de wetgevers in februari een update van dat rapport verstrekt, en de enige significante verschuiving ten opzichte van de bevindingen van 2021 was een nieuwe, weinig betrouwbare schatting van het ministerie van Energie ten gunste van laboratoriumlekken.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde destijds een vraag over de beoordeling te beantwoorden. “De relevante partijen moeten stoppen met het aanwakkeren van argumenten over laboratoriumlekken, stoppen met het belasteren van China en stoppen met het politiseren van de kwestie van de oorsprong van het virus”, zei woordvoerder Mao Ning.

De inlichtingengemeenschap en Rubio lijken het er echter over eens te zijn dat de Chinese regering de inspanningen om de ware oorsprong van Covid-19 te achterhalen, in de weg staat.

“De inspanningen van Peking om de exacte timing en de oorzaak van de eerste SARS-CoV-2-uitbraak te verdoezelen, zijn de aanleiding voor deze studie”, aldus het rapport van Rubio.

“Zoals de weigering om volledig samen te werken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangetoond, gaan de inspanningen van Peking om deze feiten ver buiten het bereik van de wereld te houden onverminderd door”, voegde het eraan toe. “Wetenschappers hebben de oorsprong ervan nog niet kunnen achterhalen, omdat hun de toegang tot gegevens is ontzegd die een retrospectieve studie van de genomische epidemiologie zouden vergemakkelijken.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *