Een democratisch en welvarend Taiwan is duidelijk in het belang van de vrije wereld, ook hier thuis in Amerika. Tijdens een recente congresdelegatie met Michael McCaul (R-Texas), voorzitter van de House Foreign Affairs Committee, en collega’s in Taiwan, beoordeelden we de inspanningen van de VS om de regering van het eiland te ondersteunen en hun wens om de status quo te behouden – hun bloeiende markteconomie en levendige democratie blijven intact , in plaats van te worden onderworpen aan de Communistische Partij van China.

Taiwan, een land met ongeveer 23 miljoen inwoners, is ongeveer zo groot als de staat Maryland. De ligging van het eiland is cruciaal voor de wereldhandel en vertegenwoordigt tien grootste handelspartners van de Verenigde Staten. De afgelopen 30 jaar hebben Taiwanese ondernemers en fabrikanten baanbrekend werk verricht op het gebied van supersnelle halfgeleiderchips. Eigenlijk, Taiwan is verantwoordelijk voor 92 procent van de wereldwijde levering van kritieke chips.

Net als de Straat van Hormuz in de Perzische Golf en de Straat van Malakka bij Singapore, zijn beide cruciaal voor de oliemarkten; 88 procent van de grootste maritieme containerschepen door de Straat van Taiwan tussen China en het eiland. Miljarden dollars aan laptops, fietsen, kleding en Taiwan’s beroemde bubble tea reizen per boot naar gezinnen in Amerika, Europa en Japan.

Decennia lang hebben regionale bondgenoten van de Verenigde Staten, zoals Zuid-Korea, Japan en de Filippijnen, via diplomatie hard gevochten voor vrije en open vaarroutes in de internationale wateren rond Taiwan. In de afgelopen jaren heeft de Chinese Communistische Partij regelmatig geprobeerd de Straat van Taiwan te militariseren buitenposten bouwen om de Japanse en Filippijnse handel te pesten – uniform afgewezen door hun buren en internationale rechtbanken.

Nieuws uit de hele wereld gonst van de vraag hoe de leider van de Chinese Communistische Partij, Xi Jinping, er het beste van kan worden weerhouden militair, cyber- en fysiek geweld te gebruiken om de vrijheidslievende en vredelievende bevolking van Taiwan te dwingen zich te onderwerpen als vazallen van Peking. De meeste van de voorgestelde strategieën hebben betrekking op defensie en het leger, evenals op het uitrusten en verbeteren van de training van de Taiwanese strijdkrachten. Sinds de goedkeuring van de Taiwan Relations Act in 1979 heeft Amerika zich gecommitteerd aan dergelijke gewenste en effectieve steun.

Naar mijn mening moeten we een even goed gearticuleerd, multilateraal economisch beleid hebben om China’s potentieel kwaadaardige activiteiten af ​​te schrikken. Onlangs heeft de Rhodium Group de economische kosten van de provocerende militaire dreigingen van China beoordeeld hetzij door een “blokkade” of regelrechte invasie. Beide zouden een wereldwijde economische ramp veroorzaken voor Taiwan, China en de wereld.

Rhodium schat ook dat $ 270 miljard aan handel tussen China en de wereld zou worden verstoord – Chinese productie van auto’s, mijnbouwapparatuur en kritieke informatie- en communicatie (ICT) goederen hij zou verpletterd worden.

Kortom, China zet alles op het spel: de overblijfselen van zijn gehavende reputatie, massale werkloosheid in zijn steden, de ineenstorting van zijn toch al haperende commerciële woningmarkt, het faillissement van zijn provincies met een te hoge schuldenlast en enorme verliezen op zijn enorme portefeuille van roofzuchtige ” Belt and Road” leningen.

In tegenstelling tot Rusland, als spil van de wereldwijde toeleveringsketen, zal China de rest van de wereld aantrekken. Door de negatieve impact op de olie-, landbouw- en kunstmestmarkten als gevolg van de illegale invasie van Oekraïne door de Russische president Vladimir Poetin leek het in vergelijking hiermee kinderspel.

Het tegengaan van deze egoïstische, ideologische manie van president Xi van de Chinese Communistische Partij zou het hoofdthema moeten zijn van de leiders van ‘s werelds grootste economieën wanneer ze deze maand in Japan bijeenkomen voor de G-7-top.

Het risico voor de mondiale welvaart en de volksgezondheid hangt af van het duidelijke en actuele gevaar dat uitgaat van leiders in Moskou en Peking. Het afschrikken van militaire dwang in de Straat van Taiwan en het uitzetten van Poetin uit Oekraïne zouden niet alleen bovenaan de agenda moeten staan ​​- het zou de hele agenda moeten zijn. Tijdens de G-7-top zouden ‘s werelds grootste democratische economieën gezamenlijk een economisch afschrikkingsplan moeten ontwikkelen om de CCP tegen te gaan.

Ten eerste moeten de leiders van de G-7 duidelijk maken dat het gebruik van geweld in een poging om de status quo tussen Taiwan en het vasteland te veranderen zal resulteren in onmiddellijke, bestraffende multilaterale economische handelssancties en een volledige druk om de diversificatie van de toeleveringsketen buiten het vasteland van China te versnellen. .

Ten tweede moeten ze herhalen dat de Straat van Taiwan in internationale wateren ligt en dat we ons allemaal inzetten voor een vrije en open Zuid-Chinese Zee en de Indo-Pacifische regio.

Ten derde zou elk van onze landen herziene wetten moeten aannemen over inkomende en uitgaande buitenlandse investeringen, zoals CIFUS in de Verenigde Staten, om de kwaadaardige activiteiten van China tegen te gaan.

Bovendien moet Amerika manieren bedenken om de handelsbetrekkingen te verbeteren en belasting- of regelgevingsbelemmeringen voor grotere bilaterale grensoverschrijdende handels- en investeringsbetrekkingen met Taiwan, een uitstekende, welvarende democratie, weg te nemen.

Onlangs zei CIA-directeur Bill Burns dat hij geloofde dat “President Xi en zijn militaire leiding vandaag twijfelen ze of ze die invasie zouden kunnen uitvoeren.” Samen met onze bondgenoten moeten we ervoor zorgen dat deze twijfels veel verder reiken dan militaire capaciteiten, en ook de zekere ineenstorting van Xi’s eigen regime in het licht van de binnenlandse depressie omvatten, als hij de status-quo met Taiwan op enigerlei wijze wil veranderen. Samen kunnen we de juiste boodschap van economische afschrikking afgeven om de groeiende militaire macht van Taiwan te begeleiden.

French Hill vertegenwoordigt het 2e district van Arkansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *