De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell (Ky.), Berispte president Biden en zijn democratische bondgenoten in het Congres voor het indienen van een voorstel om de machtiging voor het gebruik van militair geweld (AUMF) in Irak te beëindigen op een moment dat Amerikaanse troepen in de regio worden bedreigd door Iran en terroristische organisaties.

“Ik ben ertegen dat het Congres alle machtigingen voor militaire troepen in het Midden-Oosten intrekt. Onze terroristische vijanden stoppen hun oorlog tegen ons niet. En als we onze leden op een gevaarlijke manier inzetten, moeten we ze alle steun en wettelijke autoriteit geven die we kunnen’, zei McConnell dinsdag in een verklaring.

Spreker Kevin McCarthy (R-Calif.) heeft aangegeven dat een tweeledig wetsvoorstel om twee AUMF’s in te trekken – een uit de Golfoorlog van 1991 en de andere die de oorlog in Irak van 2002 goedkeurt – een goede kans maakt om stemmen te krijgen in het Huis, maar McConnell is een sterke afwijzing van de maatregel zou een lastig teken kunnen zijn voor zijn vooruitzichten in het door de Republikeinen gecontroleerde lagerhuis.

McConnell wees op de aanval van vorige week op Amerikaanse militaire bases door vermoedelijke Iraanse drones, waarbij een Amerikaanse aannemer werd gedood en vijf militairen gewond raakten, als het laatste teken van groeiende Iraanse agressie in de regio.

Hij noemde de Iraanse invloed in Irak als een reden om de wetgevende macht te behouden om extra Amerikaanse strijdkrachten naar Irak te sturen.

“Irak kwam onder de extreem zware invloed en manipulatie van Iran. De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran heeft jarenlang de confrontatie aangegaan met politieke partijen, milities en terroristische gevolmachtigden in Irak die in de eerste plaats loyaal zijn aan Teheran. Onze vijanden in Iran, die twee decennia hebben besteed aan het richten en doden van Amerikanen in het Midden-Oosten, zouden verheugd zijn als Amerika onze militaire aanwezigheid, autoriteiten en activiteiten in Irak vermindert”, zei McConnell.

“Teheran wil ons uit Irak en Syrië verdrijven. Waarom zou het Congres het gemakkelijker moeten maken?”

Er zijn nog steeds ongeveer 2.500 Amerikaanse troepen in Irak.

McConnell bespotte de senaat voor het deelnemen aan “dit abstracte, theoretische debat over het verminderen van de Amerikaanse macht”, terwijl Iran zijn dodelijke aanval op Amerikaans personeel opvoert.

“Sommigen in Amerika denken misschien dat onze oorlog tegen het terrorisme aan het afnemen is, maar de terroristen zijn het daar duidelijk niet mee eens”, zei hij.

De senator uit Kentucky gaf de regering de schuld van het niet krachtiger reageren op de eerste drone-aanval, waarbij een aannemer om het leven kwam.

Het Amerikaanse Centrale Commando reageerde op de eerste aanval met wat het omschreef als “precisie-luchtaanvallen” tegen faciliteiten die werden gebruikt door groepen die banden hadden met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

Maar dat kon vrijdag nog drie aanvallen op Amerikaanse bases niet afschrikken.

McConnell beschuldigde de regering-Biden ervan de aanval van donderdag te bagatelliseren, aangezien de Senaat amendementen overwoog op een wetsvoorstel om de toestemming voor het gebruik van militair geweld in te trekken.

“De regering lijkt senatoren in het ongewisse te hebben gehouden over de aanval van afgelopen donderdag totdat de senatoren klaar waren met stemmen over amendementen om de AUMF in te trekken. Dit omvatte de senator [Marco] Rubio’s [R-Fla.] een amendement dat het intrekken van de AUMF afhankelijk zou maken van een aangetoonde vermindering van de steun van Iran aan terrorisme”, zei hij.

De Senaat stemde maandag om het debat over een wetsvoorstel om de AUMF in te trekken te beperken, wat deze week tot een eindstemming leidde.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *