Washington
CNN

Het kwijtscheldingsprogramma voor studentenleningen van president Joe Biden wordt geconfronteerd met een nieuwe dreiging van senaatsrepublikeinen, nog voordat het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist of het kan worden uitgevoerd.

Republikeinse senatoren Bill Cassidy uit Louisiana, Joni Ernst uit Iowa en John Cornyn uit Texas, samen met 36 andere GOP-senatoren, introduceerde de resolutie Maandag zal het schuldverlichtingsprogramma van Biden worden teruggedraaid, dat tot $ 20.000 aan schuldverlichting belooft voor in aanmerking komende leners.

De maatregel zou ook een einde maken aan de pandemiegerelateerde pauze in de betalingen van federale studieleningen, die sinds maart 2020 van kracht is en deze zomer afloopt.

Biden zou zeer waarschijnlijk een veto uitspreken over de resolutie als hij slaagt in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Maar de stemmen zouden leden van zijn eigen partij, die niet allemaal het vergevingsprogramma voor studieleningen steunden, dwingen om in het openbaar een standpunt in te nemen.

Het programma is momenteel geblokkeerd. De Hoge Raad doet naar verwachting eind juni of begin juli uitspraak.

“Het programma voor studieleningen van president Biden ‘vergeeft’ geen schulden, het verschuift alleen de last van degenen die gewillig leningen hebben afgesloten naar degenen die nooit naar de universiteit zijn gegaan of offers hebben gebracht om hun leningen af ​​te betalen”, zei Cassidy vorige week in een verklaring.

Republikeinse senatoren dienden hun resolutie in met behulp van de Congressional Review Act, die het Congres in staat stelt uitvoerende verordeningen ongedaan te maken zonder de drempel van 60 stemmen in de Senaat te halen die vereist is voor de meeste wetgeving.

Het was onduidelijk of de Congressional Review Act van toepassing zou zijn op Biden’s programma voor het kwijtschelden van studieleningen terwijl het Government Accountability Office heeft hierover eerder deze maand een besluit genomen.

Vorige week sprak Biden zijn eerste veto uit over de pensioeninvesteringsresolutie, die ook werd voorgelegd aan de Congressional Review Act.

Hoewel veel belangrijke democratische wetgevers Biden hebben opgeroepen om een ​​​​deel van de schulden van federale studentenleningen kwijt te schelden, hebben niet alle partijleden dit gesteund.

Senator Catherine Cortez Masto, een democraat uit Nevada die vorig jaar een competitieve herverkiezingsrace won, had eerder kritiek op het gratieplan van Biden.

“Ik zal de volledige tekst van de CRA herzien wanneer deze wordt vrijgegeven, maar zoals ik al eerder heb gezegd, ben ik het niet eens met de uitvoerende maatregelen van president Biden op het gebied van studieleningen, omdat deze de onderliggende problemen die de universiteit onbetaalbaar maken niet aanpakt”, zei ze. in een verklaring die vorige week naar CNN is gestuurd.

Haar verklaring werd als eerste gemeld De Wall Street Journal.

De democratische senator Joe Manchin uit West Virginia noemde eerder Biden’s programma voor het vergeven van studentenleningen “overdreven.” Zijn kantoor reageerde niet op een verzoek om commentaar voor dit verhaal.

Het eenmalige kwijtscheldingsprogramma voor studentenschulden van Biden kost in de loop van de tijd naar schatting $ 400 miljard.

Individuele leners die in 2020 of 2021 minder dan $ 125.000 verdienden en getrouwde stellen of gezinshoofden die minder dan $ 250.000 per jaar verdienden, zouden tot $ 10.000 aan federale schulden voor studentenleningen kwijtgescholden kunnen zien.

Als een in aanmerking komende lener ook een federale Pell-beurs ontving tijdens zijn inschrijving op de universiteit, komt de persoon in aanmerking voor kwijtschelding van schulden tot $ 20.000. Pell Grants worden toegekend aan studenten uit gezinnen met zeer lage inkomens die meer moeite hebben om hun studieleningen terug te betalen.

Hoewel schuldverlichting nu leners met studieleningen zou helpen, zou het programma in de toekomst niets veranderen aan de kosten van studeren – en sommige critici beweren dat het zelfs zou kunnen leiden tot hoger collegegeld. Een apart Biden-voorstel, dat naar verwachting later dit jaar van kracht wordt, zou een nieuw op inkomen gebaseerd aflossingsplan creëren dat de maandelijkse betalingen voor huidige en toekomstige leners zou kunnen verlagen.

Juridische uitdagers van het kwijtscheldingsprogramma voor studentenleningen beweren dat de regering-Biden haar bevoegdheden misbruikt en de Covid-19-pandemie gebruikt als excuus om de campagnebelofte van de president na te komen om studentenschulden af ​​te schrijven.

Het Witte Huis zei dat het 26 miljoen aanvragen had ontvangen voordat een lagere rechtbank in Texas het landelijke programma in november blokkeerde, en dat 16 miljoen van die aanvragen werden goedgekeurd voor kwijtschelding – hoewel er nog geen schuld is kwijtgescholden. Mogelijk kan de overheid deze schulden snel afschrijven als ze groen licht krijgt van de Hoge Raad.

Als de rechters het vergevingsprogramma van Biden voor studieleningen schrappen, zou het voor de administratie mogelijk kunnen zijn om enkele beleidswijzigingen door te voeren en het opnieuw te proberen – hoewel dat proces maanden kan duren.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *